Kodukaupade tootja Fiskars Eesti müügijuht Virge Teets annab häid nõuandeid, kuidas laiast pannivalikust just endale sobivaimate funktsioonidega ja sobivast materjalist pann leida. „Fiskarsil on Functional Form pannivalik, mille puhul on spetsiaalselt märgitud, kas pliit sobib gaasi-, induktsioon-, tavalise või keraamilise pliidi jaoks. Sageli aga pannidel sobiva pliiditüübi märge puudub, mistõttu on oluline, et kodukokk teab, milliste pannide puhul valvas olla,“ sõnas Teets.
Enamuse pliitide jaoks on sobilikud malmist ja alumiiniumist pannid. Traditsiooniline malmist pann kuumeneb aeglaselt, kuid säilitab kaua kuumust, mis hõlbustab ühtlast soojust vajavate roogade valmistamist. Malmist panni pind on kriimustustele vastuvõtlikum kui näiteks keraamilisest materjalist „ametivend“.

„Malmpann vajab suuremat kogust küpsetusainet, sest materjal on oma olemuselt poorne. Kui käepidemed pole puust või plastikust, saab malmpanni ka kuumas ahjus kasutada. Malmpanni eeliseks on selle sobivus pea kõikide pliitidega. Keraamilisel pliidil peab siiski ettevaatlik olema, kuna malm on raske ja võib keraamilist pliiti kriimustada,“ sõnas Virge.

Kõige kuumakindlam pann

Keraamiline pliit nõuab panni, mis on suure soojusjuhtivusega. Tänu oma eripärale soojeneb Functional Form`i keraamilisele pliidile sobiv pann 50% kiiremini, säästes seeläbi energiat 30% võrra. Keraamilised pannid kannatavad tavalistest teflonpannidest suurt kuumust. Kuna temperatuuri taluvus on kõrge, võib neil ka flambeerida ehk toitu alkoholiga põletada. Keraamilise pinnaga toote muudab võluvaks fakt, mis tagab kerge ja mugava hoolduse. Silmas tuleb pidada selliste pindade juures ülekuumenemise ohtu ning, kui on soov olla energiasäästlik, siis antud materjalist tooted kuumenevad aeglaselt, mistõttu kulub rohkem elektrit.
Virge Teets pöörab tähelepanu gaasipliidi iseärasustele: „Gaasipliit soojendab panni ebaühtlaselt ja aeg-ajalt võib juhtuda, et gaasipliidile omane suur kuumus kahjustab käepideme kattematerjali. Gaasipliidi puhul kehtib reegel: mida suurem on panni läbimõõt, seda paksem olgu panni põhi.“ Taolisele pliidile sobivad alumiinium- või malmkorpusega tooted, mis levitavad hästi kuumust. Paksu seinaga laiapõhjaline pann ja roostevabast terasest käepide tagab ohutuse ja hea tulemuse. Tarbija tagaside põhjal teab Virge paksu põhjaga toodet kiita, sest see hoiab ära ka toidu kõrbemise ja puudub vajadus pingsalt pliidi ääres valvata ning saab muretumalt teiste toimetustega tegeleda.

Induktsioonpliit eeldab magnetiseeruvast materjalist panni

„Induktsioonpliidile on kõige olulisem leida õige pann, sest pliit on valmistatud materjalist, mis hakkab korralikult tööle vaid magnetiseeruvast materjalist tehtud panni kasutades. Antud materjalid toimivad vastastikusel mõjul küttekehadena ja nii tekib soojus,“ teab Virge Teets. Vastasel juhul lülitub pliit välja, pann ei soojene ning süüa teha pole võimalik (pliit seeläbi siiski rikutud ei saa). Fiskars on selleks puhuks valmistanud tõhusa soojusjuhtivusega, magnetalusega ja roostevabast terasest toote.

„Rääkides panni hindadest, siis korralike pannide hinnad algavad kokkamisega tegelevate ekspertide arvates 50 eurost. Panni maksumuse määrab suuresti põhja paksus. Mida paksem põhi seda vastupidavam on toode. Õhuke põhi muutub kuumal pliidil sageli ebatasaseks ja ühtlane praadimine ei õnnestu,“ selgitas Virge Teets. Teise olulise hinnategurina mainib ta pinnakatte materjali ja selle kihtide arvu. Mida rohkem on kihte, seda vastupidavam on kate. See kõik aga eeldab rohkem tööd ja materjali. „Tänapäeval kasutatakse uusi tehnoloogiaid, mis tagab mugavuse, aga ka kallima toote. Praegusaja non-overheatable (NOH) tehnoloogia näiteks ei lase induktsioonpliidil panni temperatuuri tõusta üle 230 kraadi ja (250 kraadine temperatuur hakkab pinnakatet kahjustama),“ lisab Teets.