Täna näitab Delfi Naistekas järjekordset videoretsepti, kus aukohal on taas peet, mida seni ei ole veel piisavalt au sisse tõstetud. Silja Luide toidublogist Jagatud rõõm õpetab, kuidas muuta peet tõeliselt šokolaadiseks ja hõrgutavaks koogiks.

Rohkem infot “Sööme ära!” kampaania, koostööpartnerite ning aktsioonide, samuti puu- ja köögiviljade kasulikkuse kohta leiab veebilehelt www.toitumine.ee.

Kõigepealt vaata videot:

Šokolaadi-peedikook

8-le

Kook:

250 g tumedat šokolaadi (hea oleks, kui on 70%-ilise kakaosisaldusega)

3 suurt muna

150-200 g heledat muscovado suhkrut (võib asendada tavalise suhkruga)

1 dl õli

1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut

100 g nisu- või riisijahu

0,5 tl soodat

1 tl küpsetuspulbrit

noaotsatäis soola

50 g jahvatatud mandleid

200- 250 g toorest puhastatud ja riivitud peeti 

Kate:

150 g tumedat šokolaadi

100 g tuhksuhkrut

100 g hapukoort

Murra šokolaad tükkideks, sulata kausis kuumaveevannil ja lase jahtuda. Pane munad, suhkur ja õli suurde nõusse ja vahusta kuni segu on ühtlane ja kreemjas. Sega hulka vaniljeekstrakt ning lisa küpsetuspulbri, sooda, soola ja jahvatatud mandlitega segatud sõelutud jahu. Sega õrnalt läbi.


Koori ja riivi peet ning pigista mahl välja. Lisa riivitud peet ja jahtunud šokolaad ülejäänud tainale ning sega ühtlaseks.


Vala tainas lahtikäivasse küpsetuspaberiga kaetud 22-23 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 45-60 minutit kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Kui kook hakkab pealt pruunistuma, siis kata see fooliumiga. Ahjust välja võetud koogil lase natukene aega vormis taheneda ja jahtuda, seejärel võta vormist välja ja jäta restile jahtuma. 

Katte jaoks sulata šokolaad vesivannil, lase jahtuda. Lisa suhkur ja hapukoor ning vahusta  kuni glasuur on kreemja konsistentsiga. Laota see koogi peale ja äärtele ning lase taheneda enne lahtilõikamist.


Vaata ka eelnevalt ilmunud retsepte: