Kuivatamine

Kuivatamine on igivana meetod seente säilitamiseks ja nende aastaringseks nautimiseks. Parim meetod kuivatatud seente kasutamiseks on leotada neid 20-30 minutit soojas vees, kasutades vedelikku kastmete valmistamiseks. Kui teil on kiire, asetage seened väikesesse kaussi, katke veega ja hoidke paar minutit mikrolaineahjus. Vedelik on eriti hea seenesupi valmistamiseks ning kastme tegemiseks metsloomaliha juurde.

Rusikareegel: 400 grammi kuivatatud seeni paisub 6-8 korda. Kuivatatud seened säilivad väljaspool külmutuskappi kuid; kui te asetate nad sügavkülma, on nad kasutamiskõlblikud aasta või enam.

Kuivatatud seeni on võimalik kasutada koheselt suppides ja hautistes, aga teiste roogade valmistamiseks on parem neid enne soojas vees 20 minutit leotada. Ärge kasutage keevat vett, kuna see rikub seente maitse.

Enne leotamisvedeliku kasutamist puljongi või kastmepõhjana tasuks lasta see läbi sõela või marli.

Eriti hästi sobivad kuivatamiseks kivipuravikud.

Seente kuivatamine mikrolaineahjus

Peske ja kuivatage värsked seened ära. Tükeldage need õhukesteks liistudeks ning võtke tassitäis liiste. Lõigake tükk pappi, mis mahuks mikrolaineahju. Katke papitükk kahe kihi paberist käterätiga. Asetage seened ühe kihina paberile, jättes keskpaiga tühjaks. Sättige mikrolaineahi tugeva kuumuse peale 3,5-4,5 minutiks.

Pange uus portsjon seeni ahju. Seejärel kuumutage seeni nõrgal kuumusel 4,5-5 minutit. Jahutage seened täielikult maha ning paigutage nad hermeetilisse karpi. Mõne mikrolaineahju temperatuurid on erinevad, seepärast tuleb teil eksperimenteerida.

Seente külmutamine

Valige plekkide ja kõdunemismärkideta seened ning sorteerige need vastavalt suurusele. Peske need külma veega põhjalikult läbi. Lõigake varred lühemaks. Kui seente läbimõõt on üle 2,5 sentimeetri, tükeldage nad või lõigake sektoriteks.

Seeni võib kupatada või praadida pannil. Kupatatud seened säilivad kauem kui pannil kuumutatud.

Kupatamine
Kupatatud seened säilitavad paremini värvi, kui neid enne tumedaks tõmbumise vastu töödelda. Selleks asetage seened lahusesse, mis koosneb ühest osast sidrunimahlast, poolest lusikatäiest sidrunihappest ja suurest klaasitäiest veest.

Kupatage lõikamata seeni 5 minutit, sektoriteks lõigatud seeni 3,5 ja tükeldatud seeni 3 minutit.

Jahutage seened kohe, nõrutage ja pakkige, jättes kaane alla sentimeetri jagu ruumi. Kaanetage ja külmutage.

Seente kuumutamine pannil
Laske väike kogus seeni pannil rasva sees kuumaks ning praadige neid kaaneta pannil, kuni nad on peaaegu valmis.

Jahutage seened kaaneta pannil või asetage see külma vette.

Pakkige seened karpi, jättes kaane alla sentimeetri jagu ruumi. Asetage kaas peale ja külmutage.