Viis varianti seentega
Rusikareegel: 400 grammi kuivatatud seeni paisub 6-8 korda. Kuivatatud
seened säilivad väljaspool külmutuskappi kuid; kui te asetate nad
sügavkülma, on nad kasutamiskõlblikud aasta või enam.
Kuivatatud seeni on võimalik kasutada koheselt suppides ja hautistes, aga teiste roogade valmistamiseks on parem neid enne soojas vees 20 minutit leotada. Ärge kasutage keevat vett, kuna see rikub seente maitse.
Enne leotamisvedeliku kasutamist puljongi või kastmepõhjana tasuks
lasta see läbi sõela või marli.
Eriti hästi sobivad kuivatamiseks kivipuravikud.
Seente kuivatamine mikrolaineahjus
Peske ja kuivatage värsked seened ära. Tükeldage need õhukesteks
liistudeks ning võtke tassitäis liiste. Lõigake tükk pappi, mis mahuks
mikrolaineahju. Katke papitükk kahe kihi paberist käterätiga. Asetage
seened ühe kihina paberile, jättes keskpaiga tühjaks. Sättige
mikrolaineahi tugeva kuumuse peale 3,5-4,5 minutiks.
Pange uus portsjon
seeni ahju. Seejärel kuumutage seeni nõrgal kuumusel 4,5-5 minutit.
Jahutage seened täielikult maha ning paigutage nad hermeetilisse karpi.
Mõne mikrolaineahju temperatuurid on erinevad, seepärast tuleb teil
eksperimenteerida.
Seente külmutamine
Valige plekkide ja kõdunemismärkideta seened ning sorteerige need vastavalt suurusele. Peske need külma veega põhjalikult läbi. Lõigake varred lühemaks. Kui seente läbimõõt on üle 2,5 sentimeetri, tükeldage nad või lõigake sektoriteks.
Seeni võib kupatada või praadida pannil. Kupatatud seened säilivad kauem
kui pannil kuumutatud.
Kupatamine
Kupatatud seened säilitavad paremini värvi, kui neid enne tumedaks
tõmbumise vastu töödelda. Selleks asetage seened lahusesse, mis koosneb
ühest osast sidrunimahlast, poolest lusikatäiest sidrunihappest ja
suurest klaasitäiest veest.
Kupatage lõikamata seeni 5 minutit, sektoriteks lõigatud seeni 3,5 ja tükeldatud seeni 3 minutit.
Jahutage seened kohe, nõrutage ja pakkige, jättes kaane alla
sentimeetri jagu ruumi. Kaanetage ja külmutage.
Seente kuumutamine pannil
Laske väike kogus seeni pannil rasva sees kuumaks ning praadige neid
kaaneta pannil, kuni nad on peaaegu valmis.
Jahutage seened kaaneta pannil või asetage see külma vette.
Pakkige seened karpi, jättes kaane alla sentimeetri jagu ruumi. Asetage kaas peale ja külmutage.