Hoidiste tegemise traditsioonist sündis ka niinimetatud rootsi laud. Sadu aastaid tagasi pandi Skandinaavias külaliste saabumisel kõik hoidised lauale, kuhu kuulus näiteks suitsuliha ja köögiviljad, et peremeestel oleks rohkem aega võõrustada.

Mis on konserveerimine?

Konserveerimine on laiem mõiste erinevate hoidistamisviiside kohta. Konserveerida võib nii kõrgetel temperatuuridel, mis on pastöriseerimine või steriliseerimine, aga ka madalatel temperatuuridel ehk külmutada.

Näiteks keediste ja kompottide konserveerimisel kasutatakse suhkrut, mis piisavas kontsentratsioonis säilitab paremini. Konserveerida saab ka soolaga, mis on soolamine. See sobib näiteks kalale, lihale, köögiviljadele ja seentele, kus niisamuti mõjutatakse toorainet, et tagada pikem säilivus.

Üks konserveerimisviisidest on ühtlasi marineerimine, mille puhul keedetakse marinaad, kus kasutatakse sageli lisaks soolale ja suhkrule ka erinevaid vürtse ning äädikat.

Milleks teha hoidiseid, kui kõike saab osta poest?

1. Tervislikkus…

Isevalmistatud hoidised tervislikud juba seetõttu, et sageli kasvatatakse hoidistatavad köögiviljad-marjad oma aias ning seega saame ise kontrollida ja ka otsustada, kas kasutame toorainete kasvatamisel keemilisi või orgaanilisi väetisteid.

Valdavalt ei kasuta perenaised kodusel hoidistamisel keemilisi konservante, mis teeb kodusest hoidisest tervislikuma toote, kui seda on tööstuslikult valminud hoidised. Lisaks võimaldab ise hoidiste valmistamine katsetada põnevate retseptidega erinevaid kooslusi.

Vitamiinide osas soovitan manustada võimalikult palju erinevaid kodumaiseid aia- ja metsasaadusi just värskena, sest siis on nendest saadavate vitamiinide hulk kõige suurem.

2. …ja kokkuhoid

Enamikes kodudes on aastatega kogunenud tühje klaaspurke, mis lubab õnnelikel aiamaa omanikel või metsakorilusega tegelejatel hõlpsalt hoidiseid niiöelda pakendada. Suurim väljaminek hoidise valmistamisel on maitseained, suhkur või sool. Kuid ise hoidiste valmistamine on tegevus, mis talvisel perioodil pakub kenakese lisa toidulauale, ilma et selle eest lisakulutusi tuleks teha.

10 nõuannet kaasaegsele naisele kurkide marineerimiseks

  • Hapendamisel kasuta vähem soola, kui vanemates kokaraamatutes soovitatakse. Tänapäeval liigub trend vähema soola kasutamise suunas. Hapukurkidele meeldiva maitse tagavad piimhappebakterid.
  • Väljakasvanud pikemad kurgid võib lõigata viiludeks, valada üle marinaadiga ja säilitada väiksemates karpides sügavkülmas.
  • Kurkidele marinaadi keetes tuleb arvestada, et marinaadi saaks vähemalt 1/3 kurkide kogusest.
  • Külma säilituskoha puudumisel peab pastöriseerima kurke 20 minutit 90°C juures, et peatada piimhappebakterite tegevus ja tagada kurkide säilivus.
  • Kurkide säilivuse parandamiseks ja krõmpsu kurgi saamiseks peab lisama marinaadi küüslauku ja mädarõigast.
  • Pannes kurgid ööpäevaks soolaga maitsestatud vette säilivad nad paremini.
  • Kehvemate hoiutingimuste puhul tasub kurke marineerida, mitte hapendada.
  • Marineerimine võimaldab kasutada erinevaid põnevaid maitsekombinatsioone ja erinevad vürtse — nagu näiteks must pipar, vürts, kaneel, nelk, sinepiseemned, kadakamarjad või tšilli.
  • Kurkide marineerimisel tasub marinaadi äädikalahus valmistada üsna lahja, et pääseks mõjule vürtside ning kurkide enda maitse.
  • Suhkru kasutamine marinaadis pehmendab soola maitset.

Allikas: Santa Maria