Kas pole tuttav lugu? Aga siis tumestab teie jällenägemisrõõmu üldisest kontekstist hoopis erinevalt kõlav repliik: “Küll me oleme näljased!” Ja kohe hakkate mõtetes külmkapi sisu inventeerima, aga seal polegi nagu õieti midagi võõrastele pakkuda... ja siis tuleb meelde, et ka leib jäi just nimelt täna poest ostmata jne. jne. Mida küll teha?

Aga kui küpsetaks õige struudlit?

Alustuseks lülitage möödaminnes ahi sisse ja reguleerige küpsetustemperatuur 225°-250° C. Taigna valmistamine on kiire ja lihtne toiming:

0,5 teeklaasi sooja vett (ca 40°)
1 muna
0,5 teelusikatäit soola
200 g jahu

Sõtkuge kergelt, kuni koostisained on ühtlaselt segunenud ja tilgutage taigna pinnale veidi söögiõli ja määrige see seal laiali. Tainas asetage sooja kohta umbes 10 minutiks paisuma. Kui pliit on veel leige, siis võiks tainakausi asetada pliidile. Kui ei ole siis võib asetada ta ka vesivannile: valage kuuma vett suuremasse kaussi ja asetage tainaga kauss, näiteks lõikelaual, selle kohale.
Mis siis nüüd? Taigna valmissegamine, mis kestis küll vaid mõned minutid, andis teile pisut aega rahulikumalt läbi mõelda, mida võiks leida struudlile täidiseks.

Kõigest üks pakk kohupiima mul ongi!

Ja mis siis? Sellest saate te väga korraliku täidise. Segage sisse pisut suhkrut, maitsestage vaniljesuhkruga (kui on) ja üks muna ning ongi täidis valmis. Omalt poolt soovitan siinkohal üht väikest nippi.

Teatavasti eraldub kohupiimast küpsetamisel vadakut, mis kipub kinnistest pirukatest välja voolama. Selle vältimiseks võiksite lisada segule hulka 1 supilusikatäie kartuli- või tabiokatärklist. Kui neid teil aga hetkel kodus ei ole, siis kõlbab kohupiimastruudlit küpsetada ka ilma selle lisandita ja muide segu võib kasutada ka ilma munata.

Mul on elutoa laual ainult 4-5 õuna!

Siis võtke need sealt märkamatult ära ja viige kööki. Lõigake õunad neljaks, eemaldage südamed ja lõigake sektorid umbes sentimeetri paksusteks tükkideks. Kui sektor tundub teile liiga suurena, siis võiks ta enne tükeldamist pooleks jagada. Õunatükkidele puistake peale (iga õuna kohta) üks kuhjaga teelusikatäis suhkrut. Segule lisage veel maitsestamiseks pisut kaneelipulbrit ja 2 supilusikatäit kartuli- või tabiokatärklist. Segage koostisained hoolega läbi ja jätke tõmbama.

Ahh, ainult paar lihakonservi!

Ka need sobivad, kui liha hoolega peenestada ja segada sisse üks kanamuna. Väga rasvased konservid siiski ei sobi, sest nii “sulab täidis ära” ja struudel saab olema küpsetatud tainas rasvas. Suurepäraselt sobib valmistada struudlit hakklihatäidisega, see nõuab ainult rohkem aega. Kuid toon täidise retsepti siiski ära:

250 g väherasvast (looma või kodune) hakkliha
1 keskmine sibul
1 muna
soola, musta pipart või mõnda teile meeldivat maitsesegu

Hakkliha praadida koos sibulatega ning maitsestada. Panna täidisesegu sõela sisse jahtuma (nii valgub üleliigne vedelik välja) ja vahetult enne kasutamist segage sisse toores muna. Sellel ajal võib segu olla soe, kuid mitte tuline, sest muna ei tohiks segamise ajal kalgenduda.

Struudli valmistamine

Täidise valmistamise ajaga jõudis tainas piisavalt paisuda. Ees ootab pisuke tainarullimise töö. Selleks raputage alusele pisut jahu ja rullige sellest korra rulliga üle. Nii ei jää tainas enam rulli külge. Venitage tainas kätega nelinurkseks ja rullige võimalikult ühtlaseks ristkülikuks. Tainas on piisavalt sitke, mis võimaldab teda suhteliselt hästi töödelda. Ühte serva asetage täidis ja jaotage ta taina pinnale laiali.

NB! otstes ja ühest servast tuleks mõne sentimeetri ulatuses taignapind puhtaks jätta, sellega kinnitate hiljem struudli.

Struudli kokkurullimist alustage täidise poolt. Rullige õrnalt! Lõpuks saate rullbiskviiti meenutava “vorsti”. Kinnitage hoolikalt rulli otasad ja serv. Kohendage kätega rulli väljanägemist: otstest pisut kokku lükates saate rulli läbimõõtu ühtlasemaks teha.

Nüüd jääb veel vaid üle tõsta ta ettevaatlikult küpsetusplaadile ja panna ahju, mis peaks selleks ajaks olema juba õiges soojuses, küpsema. Peske käed ja järgmised 30-35 minutit olete te oma külaliste päralt. Siis vaadake korraks ahju. Kui struudel on pealt ilus ja kuldpruun, siis on ta valmis.

Struuder sobib söömiseks praktiliselt kohe pärast valmimist. Selleks lõigake temast paari-kolme sentimeetri paksused viilud ja head isu. Magusa täidisega struudlile võiks väljanägemise parandamiseks peale raputada puudersuhkrut.

Struudel köögiviljatäidisega

Neile, kes armastavad puljongeid ja suppe, pakuksin vahelduseks välja köögiviljastruudli. Seda võib valmistada nii aed- ja köögiviljade segust kui ka, sarnaselt muudele pirukatele, vaid ühest neist. Täidismaterjal tuleb selleks eelnevalt soolaga maitsestatud vees pehmeks keeta ja hoolega nõrutada. Sisse võib segada keedetud ja hakitud mune (näiteks kapsa- ja porganditäidise puhul). Soovitav on enne täidise kasutamist segada sinna sisse ka üks toores muna. Vedeliku väljavoolamise taksitamiseks võiks lisada veel ka paar supilusikatäit mannat või riivsaia.

Struudlit võib valmistada ka seene täidistega jne. Laske oma fantaasial lennata!