Kõrvitsapüree röstitud saiaga

1,5 kg puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat, 200 grammi kartulit, 200 grammi võid, 20 cl koort, muskaatpähklit, soola, pipart, saia

Keeta kõrvitsatükid ja kartulikuubikud 25 min tasasel tulel soolaga maitsestatud vees (1/8 l). Kui keetmise lõpul jääb potti veel vett, aurutada see kiiresti suuremal kuumusel. Püreerida keedetud kartuli-kõrvitsasegu mikseriga, maitsestada, kuumutada segades veel 4 min. Röstida saiakuubikud võis kuldpruuniks. Segada koor püreega ja puistata peale röstitud saiakuubikud.

Kõrvitsasupp

1 väike kõrvits, 40 grammi võid, 1 sibul, 1 ¼ l loomalihapuljongit, soola, pipart, paprikat, muskaatpähklit, sidrun, äädikat või valget veini, ¼ l hapukoort, 1 spl jahu, rohelist sibulat, tilli

Kõrvits koorida, puhastada seemnetest, lõigata ribadeks, maitsestada soolaga, jätta tunniks seisma.
Kuumutada peenekshakitud sibul võis, lisada nõrutatud kõrvitsaribad, hästi segada, kuumutada kaane all 10 min. Lisada puljong. Segada jahu ja hapukoor, lisada supile, keeta umbes veerand tundi. Maitsestada sidrunimahla, äädika või valge veiniga. Kaunistada pealt tilli või hakitud sibulaga.

Kõrvitsapüreesupp

300 grammi tükeldatud kõrvitsat, 50 grammi kartulit, supijuurvilju, 1/3 l vett, 1/3 sibulat, õli, soola, pipart, Parmesani juustu

Tükeldada kartulid kuubikuteks, hakkida sibul ja supijuurvili. Pruunistada õlis sibul, kõrvitsa- ja kartulikuubikud. Lisada vesi ja supijuurvili. Keeta ligi tund aega. Seejärel püreerida ja lasta püreesupp veel kord keema tõusta. Maitsestada soola ja pipraga ning puistata peale riivitud Parmesani juust.

Tuntud on ka sellised retseptid, kus kõrvitsapüreele või -supile lisatakse mannat, piima, juustu, röstitud-soolatud kõrvitsaseemneid, muid juurvilju, isegi seeni.

Kõrvitsa-kartuli ühepajatoit

2 spl õli, 1 suur sibul, 1 kg kõrvitsakuubikuid, 1 kg kartulit, 250 grammi tomatit, juurviljapuljongit, ¼ l hapukoort, soola, pipart, paprikapulbrit

Kuumutada peenekshakitud sibul õlis, lisada kõrvitsakuubikud ja kergelt pruunistada. Lisada ribadeks lõigatud kartul ja sektoriteks lõigatud tomat. Valada peale tugevalt maitsestatud juurviljapuljong ja kuumutada. Lisada hapukoor ja maitsestada vajadusel veel kord.

Kõrvitsasalat

300 grammi kõrvitsat, 1 väiksem salatipea, 1 spl peenekshakitud tilli, 1 spl peenekshakitud peterselli, 50 grammi mandlilaaste

Kõrvits koorida ja riivida jämeda riiviga. Lisada kerge vürtsikaste ja lasta kastmel veidi imbuda. Kaunistada taldrikud maitsestatud salatilehtedega, asetada keskele kõrvitsasalat. Puistata üle mandlilaastudega.

Samal põhimõttel võib peenema või jämedama riiviga riivitud kõrvitsale lisada röstitud pähkleid, sidrunimahla, oliiviõli, saades nii kõrvitsasalati pähklitega või segada salat hoopis hapukoore ja paprikapulbriga. Riivitud kõrvitsat võib segada ka riivitud õunte, banaanitükkide, rosinate, mee, sidrunimahla, röstitud kõrvitsaseemnete, ingveripulbri ja majoneesiga ning lõpuks veel veidi vahukoort peale tupsutada. Loominguline vabadus oma maitse järgi!

Kaste kõrvitsaseemneõliga

1 küüslauguküüs, veidi vahukoort ja koort, 1/8 l kanapuljongit, maisitärklist, kõrvitsaseemneõli

Kuumutada purustatud küüslauguküüs tilgakese kõrvitsaseemneõliga, valada peale kanapuljong. Kaste tugevalt läbi keeta, segada juurde koor ja vahukoor, 1–2 noaotsatäit maisitärklist ning lisada lõpuks veel umbes 2 spl kõrvitsaseemneõli. Sobib prae juurde, eriti kui lisada veel liha praadimisel tekkinud praekaste.

Salatikaste kõrvitsaseemneõliga

6 cl kõrvitsaseemneõli, 1 cl palsamiäädikat või 4 cl head veiniäädikat, 2 tl granuleeritud küüslauku, 1 tl purustatud piparmünti, 1 spl majoneesi, 1 spl hapukoort

Ained hästi omavahel segada ja saadud kaste segada rohelise salatiga.

Kõrvitsavorm

400 grammi kõrvitsat, 2 tl soola, ½ sidruni mahl, 250 grammi sinki, 200 grammi nuudleid, mõned salveilehed, 100 grammi gorgonzola juustu, 2 dl hapukoort

Lõigata kõrvits väikesteks kuubikuteks ja marineerida soola ning sidrunimahlaga. Sink samuti kuubikuteks lõigata. Keeta nuudlid parajalt (mitte liiga) pehmeks ja täita nendega võiga määritud vorm.
Asetada peale kõrvitsa- ja singikuubikud, hakitud salveilehed ja tükeldatud juust. Valada üle hapukoorega. Kuumutada vormi ahjus 220 kraadi juures 20 minutit.

Kõrvitsastruudel (pirukas)

Pakk valmis pirukatainast, 500 grammi kõrvitsat, 150 grammi sibulat, 50 grammi searasva, 1/8 l hapukoort, punt maitserohelist (till, estragon, sidrunimeliss, münt), soola, pipart, paprikapulbrit

Lõigata kõrvits ribadeks või kuubikuteks, maitsestada soolaga ja lasta pool tundi seista. Röstida hakitud sibul searasvas, lisada kõrvitsatükid ja kuumutada omas mahlas, kuni kõrvits on pehme. Segada hapukoorega, maitsestada vürtside ja maitserohelisega. Asetada mass lahtirullitud taignale, keerata taignaääred peale, vormida struudel (piklik pirukas). Pintseldada pealt õliga ja küpsetada 220 kraadi juures 35 minutit.

Kõrvitsakook

250g kõrvitsat, 200 grammi suhkrut, 4 muna, ½ sidrunit, 1 tl kaneeli, veidi soola, 130 grammi jahvatatud mandleid, 50 grammi mandlilaaste, 100 grammi jahu, 1 tl küpsetuspulbrit

Glasuuriks:
150 grammi tuhksuhkrut, 1 spl kirsimahla, 1 spl sidrunimahla

Riivida kõrvits jämeda riiviga. Vahustada munad ja suhkur, lisada sidrunimahl, riivitud sidrunikoor, maitseained ja mandel. Sõeluda massi hulka jahu ja küpsetuspulber ning segada hoolikalt. Lõpuks lisada riivitud kõrvitsalaastud, kergelt segada. Täita massiga võiga määritud küpsetusvorm ja küpsetada 180 kraadi juures umbes 50 minutit. Katta glasuuriga.

Kõrvitsakompott (hoidis)

1 kilo kõrvitsa kohta 1 kilo suhkrut, veiniäädikat, sidruni- ja apelsinikoort

Suuremad kõrvitsad koorida, puhastada seemnetest, lõigata kangideks ja lasta kaks päeva heas veiniäädikas seista. Seejärel võtta kõrvitsakangid vedelikust, nõrutada ja keeta umbes 10 minutit suhkru, sidruni- ja apelsinikoore segus, kuhu on lisatud veidi vett. Tõsta kompott purkidesse ja purgid hästi sulgeda.

Kõrvitsamarmelaad

200 grammi riivitud kõrvitsat, 100 grammi suhkrut, 2 sidruni mahl, 60 grammi ingverit, vaniljesuhkrut

Riivitud kõrvits segada suhkruga, maitsestada sidrunimahla, ingveri ja vaniljega ning keeta pideval segamisel ühtlaseks massiks. Panna segu soojalt purkidesse ning katta õhukindlalt rummiga immutatud pärgamentpaberiga.

Retseptid raamatust Das Kürbis-und Kernöl-Kochbuch, Alte und neue Retzepte. V.F. Sammler, Graz, 2001.