Nüüd on aeg edasi minna ja tutvustada teile, pealt näha nagu mitte midagi ütlevat, kuid maitstes suurepärase elamuse saades, jumalate kodumaa rahvusrooga Dolmades!

Lihtne ja tagasihoidlik, aga siiski kordumatu maitsega, riisiseguga käsitsi täidetud viinamarjaleht. Roa päris avastamise sajandit ei oska Kreeklase ka ise määrata, öeldes, et Dolmades on sama vana kui Kreeka rahvas.

Võib ainult oletada ja fantaseerida teemal, et Kreeka mütoloogiast tuntud peajumal Zeus ja tema väljavalitu Hera kostitasid kõrgel Olümpuse mäetipus teisi suuri jumalaid, lisaks nektarile ja igavese elu allika ambroosiale, muna ja sidrunimahlaga serveeritud Dolmadestega.

Kreeka jumalad seisavad siiani aupaistes, oliivipärg peas. Kreeklased usuvad, et kui jumalatel on hea tuju, siis hoolitsevad nad selle eest, et ka inimestel hästi läheks. Midagi ei sünni jumalate tahtmiseta - ei õnne ega õnnetust, õigust ega valskust, armastust ega sallimatust.


Mis siis on selle pealt näha nii tavalise toidu populaarsuse saladus?

Vaadates koostist, viinamarjalehed, riis, sibul, sool, pipar, vürtsid, sidrunihape, münt ja õli, pealt näha ei ole ka siin midagi erilist. Kuid kui laskuda tasandile, kus lahata kõikki neid komponente eraldi, avardub hoopis teine pilt. Tuleb välja, et lisaks heale maitsele on see rahvusroog ka väga tervislik.


Viinamarjalehed sisaldavad suurel hulgal kiudaineid mis oma korda soodustavad riisi seedimist. Riis aga annab meile hulgaliselt süsivesikuid ja sisaldab B6 vitamiini mis aitab meil võidelda depressiooni ja roidumuse vastu, sidrunihape toimib meie organismi kaitsesüsteemis. Pole siis ime, et Kreeklased on tunnustatud üheks tervemaks rahvaks!


Ka meil on Dolmades lõpuks müügile jõudnud, selle eest on hoolt kandnud OÜ Britenburg. Kes aga soovib seda rooga maitsta restoranis, peaks sõitma Pärnusse. Kuumad Dolmadesed viinamarjade ja jogurtikastmega on sealse Kreeka restorani menüüs juba üle aasta. Külmi Dolmadeseid serveerituna Kreeka oliividega võib aga nautida Tallinnas Vene tänaval asuvas Kreeka restoranis.


Süües Dolmadeseid ja juues mõnda ehedat, näiteks valget keskmise täidlusega kuiva Kreeka veini Retsina, Boutari mille maitses on tunda samblike ja puu- vaigu alatoone ja mille järelmaitse mõrkjas ja vürtsikas on, kostub kui iseenesest ood Kreeka rahvale ja nende kõige vägevamatele jumalatele, ning heas mõttes ülienergiline Kreeklaste rahvatants Zorbas ei jäta sellisel õhtul kedagi ükskõikseks!


Kui aga ise sattud Kreekasse, siis tea, Kreeklased on öelnud: “ Sa oled puupea, kui sa pole näinud Ateenat, eesel, kui oled näinud ja pole sattunud vaimustusse ja kui sa sealt lahkusid omal tahtel, siis oled sa lihtsalt kaamel!

Adio Kreeka!