• Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei toimu järsku temperatuuri muutust (pruunistus toimub kiiremalt).

  • Väga hea on grillsöe süütamiseks kasutada spetsiaalset sütekaminat/starterit ja ökoloogilisi süütekuubikuid.

  • Tavaliselt kulub 10-15 minutit süütamisest, et söed hakkaksid ühtlaselt hõõguma ja leeki enam ei oleks. Kui süte pealispinnale tekib õrn valge tuhakiht, on söed valmis.

  • Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum, terasharjaga puhastatud, rätikuga puhtaks nühitud ja toiduõliga lapiku harjaga kergelt kokku määritud!

  • Pruunista liha alguses kõrgemal kuumusel ühelt küljelt ja siis teiselt küljelt (nii saad isuäratava triibulise välimuse). Lihalõiku tohib keerata vaid 1 kord!

  • Grill-liha küpsust saab kontrollida hinnates liha pinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuse piisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis. Kui juba ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale tekib väike lihamahla loiguke, on liha alumine külg pruunistunud. Kogenud grillija saab küpsusastmest aru näpuga liha pihta surudes. Väherasvase liha puhul peab jälgima liha pealse pinna ja külje värvimuutumist — kui see muutub kahvatuks või halliks siis peab kontrollima liha alumise pinna pruunistust kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt.

  • Seejärel tõsta liha grilli vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema, sulge grillikaas (võid laduda mitu lihalõiku üksteise peale, et need liigselt ei kuivaks — samas ideaalse grillihõngu säilitamiseks ära kuhja neid eriti palju üksteise peale).

  • Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange.

  • Toorvorstikesi peab grillima madalamal või keskmisel kuumusel ja vorstide keeramiseks grillil kasuta lapiku otsaga grilltange. Seda kõike selleks, et vorstikest lõhki ei läheks.

Kuidas teha maitsesuitsu?

  • Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada veega, granaatõunamahlaga, õluga või veiniga; samuti grillile kaane peale asetamisega. Hea on sütele raputada märgasid lepalaaste, mis tekitavad ka lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust.

  • Sütele pandud eelnevalt vees, kaljas, õlus või veinis leotatud maitsetaimed või oksakesed/laastud annavad lihale huvitava maitsenüansi.

  • Maitsesuitsu andmiseks võib grillimise ajal raputada sütele kuivatatud ürdipuru või asetada sütele veini ja ürtidega fooliumist kauss. Vedeliku auramisega saab juurde lisaniiskust ja head suitsuaroomi.

  • Gaasigrillil saab suitsu tekitamiseks grillresti peale asetada veiniga või tumeda õllega niisutatud puidu tükikesed. Rohkelt suitsu saab kui mähid fooliumi sisse puulaastud ja teed pakikese pealsele osale augud ning asetad selle põletite kohale. Nii tekitad ilusat valget suitsu ja ühtlasi on ka tagatud, et puulaastud põlema ei lähe. Võite asetada puutükikesi ka põletite alla/kõrvale nii, et need põlema ei läheks aga hakkaksid kergelt suitsu tekitama.


Mõned nipid šašlõki grillimiseks!

  • Puidust šašlõkivardaid leota enne grillimist ca 15 minutit vees. Selleks, et küpse liha tuleks hästi varraste küljest lahti, määri vardaid enne grillimist toiduõliga.

  • Suru lihatükid vardas kergelt üksteise vastu, et need ei hakkaks varda keeramisel pöörlema. Hea kui kasutad kandilise laiema ristlõikega vardaid (ca 1 cm).

  • Alusta grillimist nii, et pruunista liha kõrgel kuumusel kiiresti igast küljest, siis järelküpseta nõrgemal kuumusel.

__________________________________________________________________________________________

Linnamäe Lihatööstus (AD 1989) on tuntuim ja suurim ulukilihast toodete valmistaja Baltikumis.