Jaapani tunnustatud teetseremoonia meister KATSURA Yuko külastas reedel Tallinnat ja laupäeval Tartut ning viis läbi teetseremoonia demonstratsioonesinemised.

KATSURA Yuko lõpetas maineka Aoyama Gakuin Ülikooli kirjanduse osakonna. Tema emapoolne perekond on olnud teetseremoonia eksperdid Edo perioodist alates ja ta tegi teega tutvust juba varajases lapsepõlves. Hetkel on ta Jaapani teetseremoonia Urasenke koolkonna suure meistri „Iemoto“ otsene alluv ja Urasenke professor.

Jaapani teetseremoonia või “Chado” või “Chanoyu” on traditsiooniline rituaal, millele pani aluse Sen no Rikyu, 16. sajandil. Teetseremoonia eesmärk on sarnane Zen Buddhismi omaga — elada hetkes — kus terve rituaal on üles ehitatud sellele, et tseremoonias osalejad keskenduvad täiesti üritusele, ega lase end häirida igapäevastest mõtetest. Teetseremoonia ajal pühendab võõrustaja end täielikult sellele, et luua meeleolu, mis toob külalistele esteetilist, intellektuaalset ja füüsilist rõõmu ning heaolu.

Urasenke on üks Jaapani teetseremoonia peamisi koolkondi. Hetkel on Urasenke juhiks (Iemoto) Zabosai SEN Soshitsu ja ta on teetseremoonia looja, Sen no Rikyu, 16. põlvest pärit järeltulija.

Teemeister võib veeta aastakümneid õppides mitte ainult väljapeetud tegevusi, nagu näiteks kuidas külaliste ees teed serveerida, vaid ka ka seda, kuidas väärtustada kunsti, käsitööd, luulet ja kalligraafiat; tegeleda lilleseadega, teha süüa ja hoolitseda aia eest; samal ajal õppida seda, kuidas olla graatsiline, isetu ja tähelepanelik teiste soovidele. Lisaks on oluline märkida, et teetseremoonia vahendid valitakse hoolikalt vastavalt tseremooniale ja igale külalisele.

Vaata meie suurest galeriist ehtsat Jaapani teetseremooniat: