Valmistamine:

Loputada liha üle ja kuivatada paberrätikuga tupsutades ära. Maitseroheline pesta, eemaldada jämedamad varreosad ja hakkida. Sibul koorida, loputada külma veega ja lõigata suuremateks kuubikuteks. Küüslauk puhastada, loputada külma veega ja peenestada. Lõigata liha ristikiudu viiludeks ning vasardada need õhukeseks. Lihatükkide pinnale puistata küüslauku ja sibulat ning hõõruda koos soola, pipraga ja sinepiga lihapinda sisse. Asetada lihatükid fooliumi sisse ning enne fooliumi sulgemist raputada liha pinnale mandlilaastud. Lihapakikesed asetada sütele ja grillida umbes 40 minutit.

Hea on teada, et:

• 1 teelusikatäis sinepit on umbkaudu võrdne 1 cm pikkuse tuubist välja pigistatud sinepijupiga;
• kui soovite mõlemalt poolt tugevamalt pruunistunud liha, siis tuleks foolium umbes 5 minutit enne liha lõplikku valmimist pealt veidi avada. Nii lasete auru välja ja liha küpsebki pruunimaks.

Sealihašašlõkk
(valmib umbes 3 tunniga)

Vaja läheb:

400 g seafileed
1 suurem tomat

Marineerimiseks:

1 suurem mugulsibul
2 spl õunaäädikat
Maitsestamiseks kuivatatud basiilikut, värsket tilli ja peterselli, punast- ja musta peenikest pipart, soola.

Valmistamine:

Ettevalmistustööd: liha lõigata keskmisteks ühtlase suurusega tükkideks. Sibul koorida, loputada külma veega ja lõigata ratasteks. Maitseroheline hakkida peeneks. Tomat lõigata õhukesteks viiludeks.

Marineerimine: õunaäädikas lahjendada umbes 100 ml külma veega, millele segada sisse maitseroheline ja koos kõigi maitseainetega. Valada lihatükid marinaadi sisse ja jätta külma kohta kaane alla umbes 2 tunniks laagerduma.

Küpsetamine: võtta liha marinaadist välja ja pigistada kätega pisut kuivemaks. Ajada lihatükid vaheldumisi sibularõngaste ja tomativiiludega vardasse. Küpsetada lahtise tule kohal umbes 30-35 minutit vardaid aeg-ajalt pöörates ja peitsides samal ajal lihamarinaadiga.

On hea teada, et:

• parimad šašlõkipuud on tamm ja jalakas, mis põlevad ühtlase ja kõrge kuumusega.

Ljulja- kebab
(valmib umbes 1 tunniga)

Vaja läheb:

200 g seahakkliha
200 g vasikahakkliha
200 g lambahakkliha
1 suurem mugulsibul
2 küüslaugu küünt
1 muna
Maitsestamiseks musta peenikest pipart ja soola.

Valmistamine:

Valmis hakkliha puudumisel lasta lihamass kaks korda hakklihamasinast läbi. Küüslauk ja sibul koorida, loputada külma veega ja hakkida hästi peeneks. Segada hästi hoolega ühtlaseks massiks hakklihad, sibul, küüslauk, muna ja maitsestada. Saadud segust vormida šašlõkivarraste ümber ühtlase jämedusega „vorstikesed“. Küpsetada lahtise tule kohal umbes 20 minutit vardaid perioodiliselt pöörates.

On hea teada, et:

• et lihamass jääks mahlasem oleks soovitav „vorstikestele“ viimase lihvi andmiseks käed enne veega märjaks teha.

Grillitud viinerid ja sardellid
(valmib umbes 40 minutiga)

Vaja läheb:

4 viinerit
4 sardelli
1 keskmine mugulsibul
4 lõiku juustu
1 tl kanget sinepit
1 spl ketšupit
1 spl majoneesi

Valmistamine:

Sibul koorida, loputada külma veega üle ja lõigata ratasteks. Viinerite otstesse teha ristikujuline sisselõige ja ajada, vaheldumisi sibularõngastega, pikisuunas vardasse. Sardellidesse teha pikilõige, mis ulatuks sügavuselt umbes 2/3, millesse asetada juustutükk ning paigutada, lõige ülespoole, koos sibularatastega grillirestile. Küpsetamine võtab vaid loetud minutid, s.t. küpsetada kuni pealispind on muutunud ühtlaselt pruuniks. Serveerida sinepi, majoneesi ja ketšupiga.

Hea on teada, et:

• erinevate sisselõigetega võib viineritest saada väga eksootilise välimusega roa: mida pikem teha ristikujuline sisselõige, seda enam hakkab küpsetis meenutama puhkenud liiliat, spiraalne ringlõige ümber viineri pinna jätab puhevil kruvi mulje jne; • viinerite ja sardellide kõrvale sobib serveerida restil röstitud leiba. Eriti maitsev jääb leib kui juba grillitud poolele tõmmata noa otsaga pisut võid ja seejärel grillida tükki ka teiselt poolt.