Köök peaks olema mugav keskkond, mitte koht, kus kuidagimoodi söögi tehtud saab. Võib-olla annab kiirtoidu ja poolfabrikaatide tarvitamine märku hoopis sellest, et kodus puudub õige köök, kus mõnuga seltsis süüa teha ja seda rahulikult nautida.

Mina ei ole toitumise ekspert ega disainer. Aga olen hakanud hindama värsket toitu ja keskkonda, kus seda saab valmistada. Seega on kogunenud mõned nipid ja mõtlemispunktid, mida sooviksin teiega jagada.

Köögimööbli paradoks on see, et alati jääb ruumist puudu, kui tahes palju on köögis ruutmeetreid. Oluline on mahutavus, kogu töötasapinna ja põranda vaheline ruum tuleks põhjalikult ära kasutada.

1. Soklisahtlid.

2. Madalam sokkel (7 cm) võimaldab võrreldes 15 sentimeetriga ühe sahtli võita.

3. Koguni õhem töötasapind (1 cm) annab mahus võitu.

Ergonoomika ehk siin kontekstis kasutajale sobiv töökõrgus on teema, millest väga palju juttu ei tehta. Aga väga tähtis on, et toidutegemine toimuks mugaval ja loogilisel kõrgusel, muidu kipub selg küüru ja kangeks jääma. 90 cm standardkõrgus on ajast ja arust, inimesed pole ju täpselt ühepikkused!

Samuti võiks kasutada töötasapinnal eri kõrgusi: näiteks pliidiplaat võiks olla madalamal, et saaks üle kastruli serva sisse piiluda.

4. Kasutaja pikkusele vastav töö­tasapind.

köögimööbel_Noblessa

5. Töötasapinnal eri kõrgusega osad.

Tehnilised materjalid versus spoon/puit — see on vaidlus, kus on alati ja jääbki poolt ja vastu argumente. Sõltub kontekstist, palkmajja ja vanasse tallu ikka täispuidust mööbel jne. Juhiksin siiski tähelepanu sellele, et köök kipub olema justkui orgaaniline olend, arenedes ja laienedes pere kasvades. Just seetõttu julgen soovitada spoonplaadi asemel puiduimitatsiooniga lamineeritud tehismaterjale. Põhjus on lihtne. Muutuse puhul, näiteks kui spoonitud kapiuks vajab väljavahetamist, on väga raske saada täpselt sama tooni ja tekstuuriga lõpptulemust, sest tegu on ju loodusliku materjaliga. Tehismaterjal aga tuleb täpselt sama.

6. Spoon versus laminaat.

Mugavus ja praktilisus sõltub sellest, kuidas on lahendatud kolmnurk pliit, külmkapp ja kraanikauss/prügikast — seda ma nimetaksin isegi Bermuda kolmnurgaks. Hädast päästab vaid loogika ja käepärasus. Pliit muide ei ole enam ilmtingimata ahjuga kokku laulatatud.

Oluline on ka pliidiplaadi suurus. Tuleb ju tunnistada, et nelja (või koguni kuut) kohta ei kasutata just tihti. Pigem võiks nende asemel luua juurde väärtuslikku tööpinda.

7. “Bermuda kolmnurk”.

8. Kahene-neljane-kuuene pliidiplaat.

Integreeritud köögiseadmed on enamjaolt kapi jagu kallimad, aga see tasub end ära, sest neist moodustub tervik ja ka koristamine on lihtsam.

taldrikute sorteerija

9. Intergreeritud seadmed.

Traditsionaalne prügikasti koht on kraanikausi all. Ka külas olles leiate otsitava just sealt. Kuid prügisorteerimise vajadus, tegelikult ju mõistlik sund, paneb otsima alternatiivi laiemas (näiteks 90 cm) sahtelsüsteemis. Lisaks võib kasutusele võtta ka sokli sisemuse, et sinna mahutada sügavamaid kogujaid.

Kraanikauss võiks olla kahe augu ja nõudekuivatusrestiga, et väiksemad ­nõudepesud saaks kiirelt tehtud. Juba mitu aastat on ka Eesti turul saadaval kraanikausiga liidetud purustaja. See on mõistlik, er iti korteris, sest prügina kipuvad just ju kartulikoored ja muud juurikad haisu ajama. Eramajas vahest ei raatsiks potentsiaalset mulda kanalisatsiooni pritsida.

10. Prügisortimiseks 90 cm sahtlisüsteem.

11. Nõudekuivatusrest.

12. Purustaja.

Ka põhiplaanist — sirge köök on õnnistus ja nurgalahendus on aseaine. Õigupoolest räägime siinkohal vaid hinnast, nurk muudab köögimööbli kallimaks.

Aga kui see siiski valida, nõuab see tarka planeeringut. Karussell on populaarseim, kuid siiski kohmakas ja võtab hulga ruumi. Tegelikult on n-ö kandikute-lahendus paremgi, sest kandik tuleb täies ulatuses kapist välja ja võimaldab nurka paremini kasutada.

13. Nurgalahendus nn kandikutega.

Saar on element, mis muudab köögi gurmaani keskkonnaks. Saarele on mõistlik paigutada pliidiplaat, parimal juhul nii gaasi kui ka elektriga. Kõrvale peaks jääma piisavalt ruumi piparkoogitaina rullimiseks ja salatilõikamiseks. Saarealuse pinna saab sisustada kappidega. Ümber saare on hea paigutada ka istmeid, et saaks tekkida vahva hea söögi austajatest sõprade ja pere ring.

14. Võimalikult suur saar.

Ahi ei peaks olema töötasapinna all, vaid pigem toidutegemise kõrgusel, nii et oleks mugav vaadata, kuidas toit valmib. Kui rahakott vähegi võimaldab, siis soovitan ahju mõõtmetega kombot (mikrolaineahi ja küpsetusahi koos — ruumi kokkuhoid), millel on hüdrolüüs. Hüdrolüüs teeb rasvase ahju ilma suure vandumiseta ise puhtaks.

15. Hüdrolüüsiga komboahi.

Valgustus annab köögile karakteri nagu fassaadivalgustus linnale. Eriti tähtis on see siis, kui köök on avatud vaatele elutoast. Vaja on kahte valgust — töö- ja mahedat meeleoluvalgust, sest just pisikesed detailid määravad, kui õnnelikuna te end köögis tunnete.

kokkamine

16. Töövalgus pluss meeleoluvalgus.

On väga oluline, et sahtlid-uksed sulguksid vaikselt ja neid oleks võimalik rihtida sirgeks, olenemata sahtlite raskuse erinevusest. Blum ja Hettich on kaks head töökindlat sahtli- ja kapisüsteemide tootjat, kes varustavad parimaid Eesti ja välismaiseid köögimööbli tootjaid. Tähelepanek ühelt noorelt isalt — nimelt ei kanguta käimaõppijad selliseid sahtleid naljalt lahti, sest sulgurmehhanism hoiab neid veidi kinni.

17. Sahtlid ja uksed sulgugu vaikselt.

Soklimaterjaliks valitakse enamasti mitteveekindel (odavam) mööbliplaat, seetõttu tuleb sokli ja põranda vahele jätta paarimillimeetrine tuulutusava, et põrandapesemise või muu niiskus soklisse ei imbuks. Mitmed tootjad toetavad samal eesmärgil sokli plastliistule.

18. Niiskuskindel sokliplaat.

On suur vahe, kas köögikapid on tehases roboti või inimese poolt kokku pandud. Tulemuseks on kas romb või ristkülik. Kui teie kööki prantsatab pakk pilpaid, siis sõltub ainult paigaldajast, kas see tähendab õnne või õnnetust.

19. Robot versus inimene.

Inglased ütlevad, et ei ole nii rikkad, et osta odavat kaupa, kuigi ahvatlus jääb. Pikaajalise investeeringu puhul — nagu seda on köök — tuleks välja arvestada keskpärase ja unistusteköögi hinna vahe ning jagada see garantiiperioodide vahega. Nii saate teada, kui palju kuus teie unistuste köök tegelikult kallim on. Kui rehkendus näitab üllatavalt väikest tulemust, siis soovitan tõsiselt kaaluda kallima köögi ostmist. Muidu võite oma otsust kiruma jäädagi.

20. Kvaliteet versus hind.

Niisiis, neile punktidele võiks tähelepanu pöörata. Samas, elu on näidanud, et inimene õpib ikka enamasti oma vigadest. Mitmendat kööki planeerivad inimesed oskavad väga detailselt oma soove väljendada, sest neil on juba kogemus. Mõnedel tootjatel on ka netis köögi planeerimisprogrammid, kus saab ise kujundada ja fantaseerida. Soovitan väga!

Soovin unistuste täitumist, ja et köök teie kodus oleks rahvarohke paik. Et köök oleks kodu süda.

Vaata lisaks www.noblessa.ee.