Ida-Aafrika hernesupp

2 tassitäit peenestatud sibulat
2 spl küüslalaugupressist läbi lastud küüslauku
1 spl värsket peenestatud ingverit
1 spl soola
¼ spl cayenne pipart
1 spl garam masalat (kui seda ei juhtu olema, saab selle kokku segada järgmistest osadest:
½ spl peent musta pipart
1spl peenestatud koriandrit
1 spl jahvatatud köömneid
¼ spl jahvatatud kardemoni
1/8 spl jahvatatud nelki
¼ spl kaneeli
1spl kurkumit, - aga saab ka ilma selleta)

2 tomatit, kuubikuteks lõigutud
1 tükeldatud maguskartul
3 ½ tassi vett
3 tassitäit rohelisi herneid (võib konservi, võib külmutatud)

Kuumuta sibul ja küüslauk potipõhjas klaasjaks. Lisa ingver, sool ja kõik maitseained, ning kuumuta mõni minut, hoolega segades.
Lisa tomatikuubikud, maguskartul ja 1 ½ tassi vett, sega. Lase keema tõusta, siis alanda kuumust ja jäta kaane alla 5 minutiks keema.
Nüüd lisa 2 tassitäit herneid ja keeda kaane all 10 minutit. Võta pott tulelt, lisa allesjäänud 2 tassitäit vett. Püreeri supp mikseriga.
Potti uuesti tulele tõstes lisa viimane tassitäis herneid ning keeda keskmisel kuumusel veel 3-5 minutit.

Hollandi hernesupp

2 klaasi rohelisi poolikuid kuivatatud herneid
2 klaasi vett
½ kl tükeldatud sellerijuurt
½ kl väikesteks tükkideks lõigatud porgandit
½ kl tükeldatud porrulaugu valget varreosa
1 kl singikuubikuid
½ spl ürdisoola
½ spl värskelt jahvatatud musta pipart

Suurel pannil või paksupõhjalises potis sega kokku kõik ained. Kata kaanega ja keeda madalal kuumusel 10 tundi. Ära unusta aegajalt segamast.
Maitse läheb sellest isegi paremaks, kui vahepeal supi maha jahutad, üleöö külmikus hoiad ja järgmisel päeval soojendad.

Saksa hernesupp

1 suitsuseakoot
200 g kuivatatud herneid
100 g külmutatud herneid
6 viinerit
1 porrulauk
1 porgand
½ kl rõõska 35% koort
½ kl valget veini
1 spl võid
½ spl sinepit
soola
pipart

Lõika porgand ja porrulauk viiludeks ja pruunista võis.

Pane potis keema suitsukoot, kuivatatud herned, porgand ja porru. Lase keema tõusta, alanda kuumust ja keeda kaane all 2 tundi. Liiguta aegajalt.
Siis võta kont välja, lisa supile koor ja vein, sega hästi ja püreeri. Maitsesta soola, pipra ja sinepiga. Lõika liha ning viinerid tükkideks, lisa püreesupile koos külmutatud hernestega. Lase kiiresti keema tõusta ja serveeri kohe.