Anne kanarullid Riisipere kuuseriisikatega

Värsked kuuseriisikad ja kukeseened võiksid olla järgmise kuu teema, aga kui on veel järel soolatud või kergelt marineeritud seeni, võib nendega täita kanafileerulli. „Miks peaks kanafileerullina troonima vaid Kiievi kotlet, kui on ka palju muid võimalusi?“ küsib Anne ja soovitab kanafileed rulli keerates nuputada sinna sisse mingi põnev oma täidis. Näiteks järgmine.

2 kanafileed

Täidis:
1 sl riivjuustu
1 sl hakitud kuuseriisikaid
1 sl majoneesi, maitsestatud vähese tšillipipra ja ketšupiga
hakitud tilli
0,5 sl hakitud punast paprikat

Paneerimiseks:
1 muna lahtiklopitult
piima
jahu

Fileed vasardada kergelt, nii et ääred jäävad õhukesed. Jagada täidis kahe filee vahel, keerata sigarikujuliselt rulli. Esmalt paneerida jahus, siis kasta muna-piimasegusse ja seejärel riivsaiasse. Vajutada kergelt käega, et paneering jääks kinni.

Küpsetada kiiresti fritteris või praadida madalamal kuumusel rohke õli sees tavalisel paksu põhjaga pannil. Kastmena võib juurde pakkuda tšillipulbriga maitsestatud majoneesi või Tatari kastet, lisandina väikseid ümmargusi Pariisi kartuleid.

NIPP. Maainimestele soovitab Anne kallite Pariisi kartulite asemel oma järelejäänud nn väikesi seakartuleid. Kui need ilusti ümaralt koorida, on tulemus sama.

Pööripäevasalat

50 g oblikaid
100 g lehtsalatit
50 g murulauku
100 g rediseid
100 g kurki
100 g tomateid
tilli, peterselli

Õlikaste:
rapsiõli
sidrunimahla, suhkrut, soola, valget pipart

või jogurtikaste:
100 g maitsestamata jogurtit
sinepit, soola, suhkrut, pipart

Õnnela õhkõrn rabarbrikook

Koogipõhi:
3 dl (u 200 g) nisujahu
150 g võid
2 sl suhkrut
1 munakollane

Täidis:
½ dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
kaneeli
400 g tükeldatud rabarbrit

Peale:
1 dl suhkrut
3 munavalget

Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
sidrunmelissilehti

Valmistada koogipõhi: hakkida või ja suhkur jahuga läbi ning lisada munakollane. Suruda kokku tainapalliks ning katta sellega ümmarguse koogivormi põhi ja servad. Panna kuni 10 minutiks 225-kraadisesse ahju.

Seejärel võtta ahjust välja ja katta eelküpsetatud põhi rabarbritükkidega, puistata peale suhkrut ja kaneeli. Hoida ahjus 15 minutit. Sel ajal vahustada munavalged tugevaks vahuks, lisada vähehaaval suhkur ja vanillsuhkur ettevaatlikult segades. Katta kook beseega ja hoida veel 200-kraadises ahjus, kuni munavalge on kõva, st umbes 15 minutit.

Jahtunud koogile sõeluda tuhksuhkrut.

Kaerahelbe-pähkliküpsised

250 g kaerahelbeid
100 g pannkoogijahu
100 g metspähkleid
250 g võid
200 g suhkrut
1 muna
(kaunistuseks terveid pähkleid)

Kaerahelbed röstida 50 g võiga, lõpuks lisada 1 sl suhkrut ja lasta sel karamellistuda. Lülitada ahi kuumenema 200 kraadi peale. Vahustada või suhkruga. Eraldi kausis segada kaerahelbed, pannkoogijahu, purustatud pähklid ja muna. Lisada segu vahustatud võile. Rullida tainast peenikesed pulgad ja lõigata sealt 11/2 cm pikkusi juppe. Vormida neist käe vahel pallid ja asetada tainapallid küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Vajutada kahvliga lamedamaks. Soovi korral võib ühe terve pähkli vajutada küpsise keskele.

Küpsetada 8–10 minutit.