Rabarberi-maasikatort

Põhi:
200 g muredaid küpsiseid
2 sl sulatatud võid
vett

Kate:
300 g rabarberit
0,5 dl vett
1 dl suhkrut
1 tl kaneeli
15–20 suurt maasikat
250 g kohupiima ja veidi koort
3 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
4 tl želatiini
4 sl heledat mahla

Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Võta vormi ümbermõõdust natukene pikem tükk toidukilet ning vooderda sellega serva sisemine pool, tõmba nii ülemine kui ka alumine ülejääk väljapoole. Pane lahtikäiv serv kohale ja sule klamber. Lõika üleliigne küpsetuspaber ära. Purusta paksu kilekotti pandud küpsised tainarulliga ja pane kaussi. Pihusta veepritsiga, et segu läheks niiskeks. Sega juurde sulatatud või. Tõsta segu vormi ja patsuta peoga ühtlaseks kihiks.

Keeda viiludeks lõigatud rabarber vee ja suhkruga püreeks, lisa kaneel ja lase jahtuda. Lõika maasikad pikuti pooleks ja suru need lõikepinnaga vastu vormi lahtikäivat serva tihedasti üksteise kõrvale, tipud ülespoole. Jäta mõned maasikad pinna kaunistamiseks.

Tõsta ettevalmistatud vorm külma. Paisuta želatiin mahlaga, sulata kuumas vesivannis. Vahusta rõõsk koor suhkruga. Sega kohupiim jahtunud rabarberiseguga. Sega juurde leigeks jahtunud želatiinisegu, kalla otsekohe peale ka vahukoor ning tõsta alt ülespoole lusikaga segamini, püüdes vahtu mitte lõhkuda. Vala segu ettevalmistatud vormi keskele ja lase servade poole laiali valguda. Kata toidukilega ja lase jahedas vähemalt 4 tundi või järgmise päevani tarduda.

Lauale viimisel tõmba serva voodriks olnud kile tordi peale kokku, ava klamber ja tõsta serv ära. Koori toidukile tordi küljest ettevaatlikult ära. Kaunista maasikatega. NB! Maasikate kõrval mõjuvad kaunilt melissi- või mündilehed ning ka pestud ja kuivatatud maasikalehed.

Maasika-siidritarretis

4 dl õunasiidrit
4 tl želatiini
300 g maasikaid

Tarretis on meeldiv ja dekoratiivne viis maasikate serveerimiseks. Tarretiseleemeks võib olla mis tahes karastusjook või maasikamaitsega sobiv hele mahl. Paisuta želatiin siidris ja sulata veevannis, pane anumaga külma vette jahtuma. Lõika maasikad pikuti viiludeks ja jaga nelja magusroapokaali; pisikesed maasikad võid ka terveks jätta. Kalla jahtunud tarretiseleem peale ja tõsta jahedasse tarduma. Kaunista melissioksakese või maasikalehega.

Maasikad veinikastmes

800 g maasikaid
5 dl valget või punast lauaveini
2 dl peensuhkrut
jäätist

Viiluta maasikad pikuti ja pane külma. Mõõda suhkur ja vein laia keedunõusse või suurele pannile. Aja lahus keema ning lase ägedalt keeda, kuni järel on umbes pool. Tõsta pliidilt, lase jahtuda ning kalla maasikatele. Lase külmas paar tundi maitsestuda; serveerimisel tõsta peale pehmet vanillijäätist.

Maasikavaht

3 muna
1 dl suhkrut
6 tl želatiini
1 dl vett
500 g maasikaid
1 dl 35% rõõska koort

Paisuta želatiinipulber veega, sulata kuumas vesivannis. Jäta kuus eriti ilusat marja kaunistamiseks, ülejäänud töötle koos toaleige rõõsa koorega kannmikseris või köögikombainis püreeks. Mikserda toasoojad munavalged tihedaks vahuks. Vahusta munarebud suhkruga heledaks ja kohevaks, sega õrnalt kokku maasikapüreega, nirista juurde ka leigeks jahtunud želatiinlahus. Viimasena kalla juurde munavalge ning tõsta lusikaga kausi põhjast ülespoole, keerates kaussi iga tõstmise järel veerand ringi. Jaga magusroog otsekohe kausikestesse ning aseta 3–4 tunniks külma tarduma.

Maasika-rabarberikook

Tainas:
200 g margariini
2 dl suhkrut
2 muna
4 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillsuhkrut

Täidis:
500 g rabarberit
500 g maasikaid
1 dl vett
2 dl suhkrut
1 dl kartulijahu

Kalla vesi, suhkur, väikesed rabarberitükid ja puhastatud marjad keedunõusse, raputa peale kartulijahu ning sega läbi. Lase puukahvliga pidevalt segades korraks keema tõusta, tõsta külma vette jahtuma. Tainaks vahusta pehme margariin suhkruga, lisa edasi mikserdades ükshaaval toasoojad munad. Lisa kuivad ained, sega lusikaga ühtlaseks. Tõsta tainas lahtikäivasse vormi, suru ühtlaseks kihiks põhjale ja 3–4 cm kõrguselt ka servadele. Kalla jahtunud täidis vormi. Küpseta 175° juures alumisel siinil 45–50 minutit. Tõsta restile jahtuma, eemalda vormi serv alles pärast koogi täielikku jahtumist. Raputa pinnale tolmsuhkrut.

Maasikakroon

Tordipõhi:
200 g Digestive (täisterajahu)küpsiseid
6 sl sulatatud margariini

Kate:
2 muna
5 sl suhkrut
1 sl sidrunimahla
1 sl riivitud sidrunikoort
1 tl vanillsuhkrut
8 sl (1,2 dl) jahu
3 sl sulatatud ja jahutatud margariini
0,5 pakki Mikaado metsmaasikatarretise pulbrit
1 kg ühesuuruseid maasikaid

Purusta küpsised kausis pudrunuiaga või kätega muljudes. Lisa sulatatud margariin ja sega puru sõrmedega läbi. Kalla küpsisesegu vormi ja suru ühtlaseks tihedaks kihiks. Mikserda toasoojad munad suhkru ja vanillsuhkruga väga tihedaks ja heledaks vahuks, lisa vahustades sidrunimahl ja -koor. Sega suure lusikaga alt ülespoole tõstes vahu hulka vedel rasv ja jahu.

Lõika veerand maasikatest õhukesteks viiludeks, jäta ilusamad marjad kaunistuseks ja pane need külma. Kata tordipõhi maasikaviiludega, kalla tainas maasikate peale. Küpseta 200° juures ahju keskosas 20–25 minutit, kuni tainas on läbi küps ja pruunistunud. Tõsta koos vormiga restile ja lase täiesti jahtuda.

Valmista poolest pakist tarretisepulbrist ja 1,5 dl veest pakendil leiduva juhendi järgi lahus, kalla see kitsasse kõrgesse klaasi ja lase külmkapis tardumise piirile jahtuda. Kasta külmad maasikad kokteilitiku abil tarretisse ja lao need püstiasendis tihedalt tordi pinnale. Tarretis annab marjadele kauni läike ja hoiab neid kuivamise eest. Võid kasta marjad kõigepealt ka üleni tarretisse, seejärel tipud veel kookoshelvestesse, mis mõjuvad nagu härmatis.

Belgia maasikamaius

600 g ricotta’t või magedat rasvast kodujuustu
4 sl 35% rõõska koort
2 munarebu
600 g maasikaid
2 sl sidrunimahla
suhkrut ja tolmsuhkrut

Hõõru ricotta või kodujuust läbi nailonsõela, lisa koor ja munarebud, maitsesta suhkruga soovikohaseks ja mikserda kohevaks. Vali maasikate hulgast välja kõige ilusamad, poolita pikuti, pritsi sidrunimahlaga, sõelu üle tolmsuhkruga ja jäta toatemperatuurile. Suru ülejäänud marjad läbi nailonsõela ja mikserda juustumassiga kokku. Tõsta segu madalasse kaussi, tõsta maitsestunud maasikad koos vedelikuga peale. Kata kauss lõdvalt toidukilega ja hoia enne serveerimist 3–4 tundi külmas. Lauale viimisel sõelu marjad veel kord tolmsuhkruga üle.

Maasika-rullbiskviit

5 muna
2 dl suhkrut
2 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
2 dl 35% rõõska koort
2 tl vanillsuhkrut
300 g maasikaid
3 sl suhkrut

Mikserda toasoojad munad suhkruga väga heledaks ja tihedaks vahuks. Sõelu vahu peale küpsetuspulbriga segatud kartulijahu ja tõsta suure lusikaga ühtlaseks. Kalla tainas ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, küpseta 225° juures ahju keskosas 6–8 minutit. Kummuta biskviit suhkruga üle raputatud küpsetuspaberile, koori pealmine paber suure noa abil ettevaatlikult järk-järgult ära. Rulli biskviit laiemast servast alustades koos paberiga tihedaks rulliks, lase jahtuda.

Vahusta koor vanillsuhkruga tugevaks vahuks. Keera jahtunud biskviit lahti, kata vahukoorega, jättes servad 1–2 cm vabaks. Viiluta maasikad ja lao need ühtlaselt koore peale, raputa üle suhkruga. Keera biskviit rulli, paki tihedalt paberisse ning aseta, liitekoht allpool, külmkappi.

Maasikašarlott

1 maasika-rullbiskviit

Täidis:
250 g ricotta’t või kodujuustu
1,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
600 g maasikaid
1 dl 35% rõõska koort
6 tl želatiini
5 sl vett
1 sl sidrunimahla

Lõika rullbiskviit 7–10 mm paksusteks viiludeks ja vooderda nendega umbes 1,5 l mahutav kauss. Et šarlott paremini irduks, vooderda kauss enne 2–3 pika toidukile ribaga. Pane želatiin paisuma sidrunimahla ja vee seguga, sulata seejärel veevannis. Purusta maasikad koos suhkru ja koorega kannmikseris või köögikombainis. Suru kodujuust läbi nailonsõela, mikserda kokku maasikapüreega. Viimasena sega peene nirena juurde veidi jahtunud želatiin.

Kalla segu vooderdatud vormi, tõsta toidukile otsad õrnalt peale ja pane jahedasse. Kata kergelt tardunud täidise pind ülejäänud rullbiskviidiviiludega, üle ulatuvad servad lõika tasaseks pärast täielikku hüübimist. Šarloti lauale viimisel silu kile servad piki vormi serva alla, aseta serveerimisvaagen vormi peale ja keera need koos tagurpidi. Tõsta vorm üles ja eemalda kile.

Maasikamägi

1 suur tordipõhi
1 purk kondenspiima
600 g maasikaid
4 sl sidrunimahla
2 dl vahukoort või kooreasendajat
1 sl suhkrut

Pane kondenspiima purk kuuma veevanni, et purgi sisu vedelduks. Püreeri maasikad, mikserda juurde kondenspiim ja sidrunimahl. Pudenda tordipõhi parajateks suupaladeks ja puista kihtidena madalale vaagnale, vahele pane maasikasegu. Kalla kuhja peale tihke koorevaht ning hoia rooga enne serveerimist mõni tund külmas. Kaunista tervete marjadega.

Tarretatud maasikakreem kuuele

3 muna
1 dl suhkrut
5 tl želatiini
1 dl vett
500 g maasikaid
1 dl vahukoort või kooreasendajat

Pane želatiinipulber vees paisuma ja sulata kuumas veevannis. Mikserda toasoojad munavalged tihedaks vahuks. Jäta kuus eriti ilusat tupplehtedega maasikat kaunistamiseks, ülejäänud töötle koos koorega püreeks. Vahusta munarebud suhkruga heledaks ja kohevaks, sega kokku maasikapüreega, nirista pidevalt segades juurde leigeks jahtunud želatiinilahus. Viimasena kalla juurde munavalge ning tõsta lusikaga kausi põhjast ülespoole. Jaga otsekohe pokaalidesse või kausikestesse ning aseta külma tarduma. Serveerimisel pane igale portsjonile maasikas, millesse on esmalt tehtud pikuti kolm-neli sisselõiget ja seejärel mari lehvikuna laiali tõmmatud.

Maasikapiim

300 g maasikaid
4 dl piima
jääkuubikuid
2 sl suhkrut

Sega kõik ained kannmikseris või köögikombainiga, jaga klaasidesse ja serveeri kohe.

Maasikakissell kuuele

1 pudel (0,5 l) Mikaado metsmaasikasiirupit
8 dl vett
3 sl kartulijahu
3 sl suhkrut
300 g väiksemaid maasikaid

Mahlast või siirupist keedetud paksem kissell värskete maasikatega sobib pühapäevalauale. Mõõda 6 dl vett keedunõusse ja lase keema tõusta. Sega kartulijahu 2 dl veega ning nirista keedunõusse kulbiga pidevalt segades. Tõsta anum kohe tulelt, kui keedunõu keskelt tõusevad pinnale esimesed suured mullid, nõnda ei muutu segu venivaks kliistriks. Sega hulka siirup. Jaga viilutatud maasikad kuude magustoiduanumasse ja kalla kissell peale. Raputa kile tekkimise vältimiseks pinnale suhkrut, lase enne serveerimist jahtuda.

Maasikamuffinid

6 dl jahu
1 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
0,5 tl soola
3,5 dl vedelat maitsestamata jogurtit
5 sl sulatatud margariini
2 muna
1 tl vanillsuhkrut
300 g väikesi maasikaid

Lõika maasikad tükikesteks. Sega kõik kuivad ained omavahel läbi. Teises kausis mikserda kokku toasoojad munad, sulatatud margariin ja jogurt. Kalla vedelik kuivade ainete peale, lisa ka maasikatükid. Tõsta segu kätega servadest keskkoha poole ja ühenda tainaks võimalikult vähese segamisega, et säiliks muredus. Väikesed jahukogumid kaovad kergitusainete mõjul küpsemise ajal iseenesest.

Jaga tainas 12 avausega muffinipanni õliga määritud õõnsustesse või pabervormidesse. Raputa iga koogikese pinnale natuke suhkrut ja küpseta 200° juures 20–25 minutit.