Õllefondüüks

…võtta pool pudelit õlut, 400 grammi tahket juustu, 1 supilusikas ketšupit. Õlu emailitud ja eelnevalt küüslauguga üle hõõrutud keedupotis (kui majapidamises pole fondüünõud) soojendada, lisada jämedalt riivitud juust. Kuumutada pidevalt segades (mitte keeta), kuni juust on sulanud. Lisada supilusikatäis džinni ja ketšup.

Nägusas potis tehtud fondüü kõlbab koos potiga lauale tuua ja sellesse kas saia- või leivakuubikuid kastma asuda. Kui pott raamile seada, madal teeküünal poti alla põlema süüdata, jätkub mullikesi mulksutava suupiste ääres juttu kauemakski. Õlle asemel võib tarvitada hoopis süütumaid lisandeid, näiteks koort või mahla.

Singifondüü

…on tugev toiduaeg. Fondüünõu hõõrutakse küüslauguküünega, pool kilo riivitud juustu ja 150 grammi kuiva valget veini kuumutatakse selles nõrgal tulel ja pidevalt segades. Lisatakse 150 grammi singikuubikuid, paar tl ketšupit ja sutsakas muskaati, pipart, vajadusel soola. Jälle leiva-saiakuubikud kahvli otsa, maitsva “sousti” sisse ja suhu. Kui tee potist keelele pikk, võib laualinale ebaviisakas rada tekkida. Sestap peaks igal sööjal taldrik ja ka vastav pika varrega fondüükahvel olema.

Fondüüsegusid saab teha ka magustoiduks. Siis ei maksa potti küüslauguga määrida ega sinki, ketšupit, pipart ja muid soolase toidu lisandeid panna. Juust ja vein on aga oma kohal, paksendamiseks võiks lisada maisitärklist, sissepistmiseks kõlbavad igasugused puuviljalõigud.