ÜLEKÜPSETATUD KÜÜSLAUGURÄIMED

Neljale inimesele. Valmistamisaeg 60 minutit.

1 kg räimi
10 küüslauguküünt
maitsestamiseks meresoola, sidrunipipart, tilli, õli

Valmistamine
Fileeri roogitud ja pestud räimed. Määri madal ahjuvorm õliga ja raputa sinna õhukeseks lõigatud küüslaugurattad. Raputa igale kalafileele poolte vahele veidi hakitud tilli ning lappa räimed uuesti kokku.
Lao täidetud räimefileed päikesekujuliselt vormi — sabapool keskkoha suunas. Kasta neid pealt vähese õliga. Raputa peale soola ja sidrunipipart ning puista lisaks ka veidi küüslaugurattaid.
Küpseta ahjus 150°C juures 50 minutit.

ÜLEKÜPSETATUD TOMATIRÄIMED
Kuuele inimesele. Valmistamisaeg 20-40 minutit.

1 kg terveid räimi või 600g räimefileed
200 g tomatipüreed
1 dl vett
2 spl veini- või õunaäädikat
2 spl toiduõli
meresoola
1 suur sibul
maitsestamiseks näputäis jahvatatud valget ja purustatud musta pipart

Valmistamine
Määrida ahjuvorm rasvainega. Fileeritud räimed keerata, nahk seespool, rulli ning laduda, liitekohad all, ahjuvormi. Peale raputada soola. Sibul hakkida peeneks ja hautada õlis läbipaistvaks. Sibulale segada juurde kõik ülejäänud ained ning valada üle kalarullide.
Küpsetada ahjus 225°C juures (soovitavalt restil) 30 minutit.
Sobivad serveerida nii kuumalt kui ka külmalt.

MARINEERITUD RÄIMERULLID
Neljale inimesele

1 kg terveid räimi või 600 g räimefileed
2 spl jämedat soola
3 dl vett

Marinaad:
1,5 dl 10% äädikas
3 spl suhkur
2 loorberilehte
0,5 tl terveid valge piparaterasid
0,5 tl terveid vürtsiterasid
2 väikest sibulat
2 porgandit

Valmistamine
Lao fileed kihtidena kaussi. Raputa vahele soola ja lase paar tundi maitsestuda.
Aja vesi keema, lisa suhkur, õhukeselt lõigatud sibularõngad ja porgandikettad. Keeda 5 minutit, siis lisa äädikas ja vürtsid. Tõsta keema ja eemalda keedunõu tulelt. Lase marinaadil 10 minutit kaane all tõmmata.
Nüüd korja pipraterad ja loorber välja ja lase marinaadil maha jahtuda. Pühi räimedelt sool maha ning keera fileed rulli.
Lao rullid purki. Kihtide vahele pane marinaadis pehmenenud sibula- ja porgandirattad. Lõpuks vala rullid marinaadiga üle ning lase päev-paar jahedas maitsestuda.

RÄIMEPAKUD
Neljale inimesele. Plaadile mahub korraga 4-6 pakku. Valmistamisaeg 20–40 minutit.

500 g fileeritud räimi
4 porgandit
4 kartulit
1 keskmine sibul
maitsestamiseks meresoola, tilli, sidrunpipart ja õli.
Soovi korral kasutada riivjuustu (u 100 g)

Valmistamine
Puhasta köögivili ja kõika nad peenikesteks kangideks. Haki sibul.
Laota lauale neli ruudukujulist küpsetuspaberi tükki, piserda neile õli ning määri laiali.
Aseta iga paberi keskele ¼ peenestatud köögiviljadest ning raputa neile veidi soola. Raputa ka räimefileedele soola ja sidrunipipart. Nüüd pane fileed kahekaupa kokku. Aseta igale küpsetuspaberile 3 fileepaari.
Soovi korral võib kalade peale raputada ka riivitud juustu (seda võib panna ka fileede vahele). Sulge paber tihedalt, et köögiviljade küpsemisel tekkiv aur välja ei pääseks.
Lao pakid ahjuplaadile ja küpseta 200°C juures 15-20 minutit. Serveerides jaga pakud taldrikutele, kus iga sööja ise sellega toimetada saab.

SUITSULÕHEGA VÄÄRINDATUD RÄIMERULLID
Kuuele inimesele. Valmistamisaeg 20–40 minutit.

500 g fileeritud räimi
1 dl meresoola
1–2 spl teravamaitselist magusat sinepit
1,5 dl 10% hapukoort
1 dl kohvikoort
100 g suitsulõhet
2 spl riivsaia
maitsestamiseks näpuotsatäis jahvatatud musta pipart ja hakitud tilli

Valmistamine
Loputa ja kuivata räimefileed ja maitsesta lihapool soola ning pipraga.
Rulli kalad, nahk väljapoole, kokku ning aseta rullid võiga määritud ja soolaga kergelt üleraputatud ahjuvormi.
Sega omavahel sinep, hapukoor, koor ja till ühtlaseks seguks ja vala rullidele. Lõika lõhe ribadeks ning laota rullidele. Puista peale riivsaia.
Küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit. Sobib serveerida nii soojalt kuumade keedukartulitega kui jahtunult külmlaual.
Kasutades räimerullide kaunistamisel suitsulõhet, siis saad neist valmistada mõnusa piduliku roa.

ÜRDIRÄIMED
Neljale inimesele

500 g räimefileed
5 dl vett
1,5 spl 30% äädikat
maitsestamiseks meresoola, suhkrut

Kaste:
2 dl 20% hapukoort
3 küüslauguküünt
2 spl sinepit
1 sidruni mahl
1 dl hakitud tilli
1 dl hakitud murulauku
maitsestamiseks 1 tl meresoola ja 0,5 tl valget pipart

Valmistamine
Aseta fileed üheks ööks soola, suhkru ja äädikaga maitsestatud vette. Nõruta ja kuivata kalad.
Sega hapukoore hulka purustatud küüslauguküüned, sinep, sidrunimahl, tükeldatud ürdid ja maitseained. Pane fileed kastmesse, sega läbi ning lase paar päeva külmkapis laagerduda.
Maitsvad ürdiräimed sobivad koos keedetud kartuliga lõuna- või õhtusöögiks.

RÄIMED SINEPI JA KÜÜSLAUGUGA
Neljale inimesele

400 g räimefileed

Marinaad:
1 spl 30% äädikat
3 dl vett

Kaste:
1 dl majoneesi
3 dl 20% hapukoort
1 spl heledat Dijoni sinepit
1–2 küüslaugu küünt
maitsestamiseks meresoola, tilli, musta pipart

Valmistamine
Sega kokku marinaad, kalla see kaladele ja jäta paariks tunniks tõmbama. Nüüd nõruta nad sõelal ja sega kokku kastmeained. Pane nõrutatud ja köögipaberiga tahendatud fileed kastmesse ning lase ööläbi külmkapis seista. Sobib serveerida nii koos keedetud kartulitega lõuna- või õhtusöögiks kui ka külmlauale.

RÄIMED ROSEE’PIPRAGA
Neljale inimesele

500 g räimefileed
1,5 spl 30% äädikat
5 dl vett

Kaste:
3 cm värsket ingverijuurt
3 dl Rosee’pipart
1 kimp tilli
1 dl õli
4 spl õunaäädikat
3 spl vedelat mett
maitsestamiseks meresoola ja valget pipart

Valmistamine
Poolita räimefileed ja leota neid 4 tundi äädikavees. Kastme jaoks: riivida ingverijuur, purustada rosee’ pipar, hakkida till. Segada kokku kastmeained ning valada nõrutatud fileedele. Enne serveerimist lasta paar päeva laagerduda. Mõnusalt mahlane soolane suutäis!

RÄIMEGRATÄÄN
Neljale inimesele. Valmistamisaeg 20–40 minutit.

500 g räimefileed
1 muna
2 dl riivjuustu
maitsestamiseks meresoola ja musta peenikest pipart

Valmistamine
Soojenda ahi 200°C. Tõsta kalafileed võiga määritud ahjuvormi. Maitsesta soola ja pipraga. Sega omavahel koor, muna ja riivitud juust ning vala fileele. Tõsta roog ahju ning küpseta 20 minutit.

RÄIMED VARDAS

600 g räimefileed

Marinaad:
1 dl 20% hapukoort
2 spl sidrunimahla
maitsestamiseks meresoola ja purustatud musta pipart

Praadimiseks:
1 dl riivsaia
2 spl õli
2 spl võid

Valmistamine
Segada kausis hapukoor ülejäänud marinaadiainetega ja asetada sinna fileed. Hoida vähemalt pool tundi külmas.
Kata köögilaud kolmekordselt köögipaberiga ning tõsta sellele vahukulbiga fileed nõrguma.
Paneeri tahenenud fileed riivsaias ja keera nad, sabapoolest alustades, rulli. Lüki rullid tihedalt neljale bambusvardale.
Aja või ja õli kuumaks ning pruunista rullid mõlemalt poolt. Tõsta vardad pannilt ära pika kasutades abiks pikka kitsast nuga (kui on siis palettnuga). Ilma abita tuleb varras küpsetest fileedest lihtsalt läbi.

RÄIME-KARTULIVORM
Kuna kalad on koos luudega, on vormiroog eriti kaltsiumirikas.

800 g räimi
600 g õhukesi kartuliviile
1 spl võid
1 klaas piima või rõõska koort
1 muna
maitsestamiseks tilli ja soola

Valmistamine
Asetage puhastatud, kuid selgroogudega räimed vaheldumisi kartuliviilude ja hakitud tilliga ahjuvormi. Valage peale lahtiklopitud munaga segatud ja soolaga maitsestatud rõõsk koor. Küpsetage 180° C juures 1 tund. Serveerige köögivilja toorsalatiga.

KEVADINE RÄIMEVORM

1 kg värsket räime
1 porrulauk
1,5 spl mahedat sinepit
200 ml rõõska koort
2 tl hakitud värsket estragoni
võid või heamaitselist õli
maitsestamiseks meresoola ja valget pipart vormi

Valmistamine
Fileeritud räimed maitsestada soola ja pipraga ning laduda ahjuvormi vaheldumisi kergelt läbipraetud porrurõngaste ja värskelt hakitud estragoniga.
Küpsetada 200° C juures umbes pool tundi.

Kaalujälgijatele ja muidu saleda joone pidajatele

* Retseptides toodud 20% hapukoore saate alati asendada 10% hapukoorega või maitsestamata jogurtiga.

* Sama kehtib ka vahukoore asendamise kohta 10% rõõsa koorega ning retseptides, kus on soovituslik 10% toidukoor, saate selleks sama edukalt kasutada rõõska piima.

* Ahjuvormi määrimiseks võib kasutada või asemel madala rasvasisaldusega margariine ja keedusoola asemel meresoola. Maitsed küll pisut muutuvad, aga toit ise saab sellest hoopis tervislikumaks.

Isukat kalakevadet!