Kuid paljude asjatundjate arvates on pingutus seda väärt. Koos söögivalmistamine võib lastes huvi tekitada ka tervisliku toidu vastu, millest nad muidu kõrvale hoiaksid.

Tõsi, lapsed jäävad lasteks. Nad krõbistavad koolipeol krõpse ja limpsivad pärast jalgpalli jäätist. Kuid asjatundja sõnul on kõige tähtsam see, mida lapsed kõige rohkem söövad.

Siin tulevadki mängu vanemad. Laste tervislik toitumine tähendab tänapäeval peamiselt piisavalt puu- ja juurviljade, täisterade ja ubade ning lahjema liha, aeg-ajalt ka kala söömist.

Kuid terve perekonnaga söögivalmistamisest on kasu veel mitmeti. WebMD kirjutab, et Ameerika südameassotsiatsiooni soovitused ülekaalulistele lastele ja teismelistele on järgmised:

  • süüa rohkem kodus, mitte väljaspool kodu;
  • panna paika kindlad perekondlike söömaaegade kellaajad;
  • pakkuda lastele tervislikumat, madalakalorilist toitu;
  • kaasata lapsed toidutegemise plaanidesse, poeskäimisse ja toiduvalmistamisse.

    Lastega koos toiduvalmistamine on mitmeti kasulik. Kasu, mis ilmneb kohe:

  • julgustab lapsi maitsma tervislikku toitu;
  • lapsed tunnevad, et nad on midagi korda saatnud ja perekonna heaks teinud;
  • kui laps on aidanud perekondlikku lõunat valmistada, siis ta tõenäoliselt ka sööb seda koos perega;
  • vanemad veedavad lastega kvaliteetaega;
  • kui laps teeb süüa, ei istu ta teleri ega arvuti ees;
  • tavaliselt ei söö lapsed rämpstoitu, kui nad teevad kodus süüa.

    Kasu, mis ilmneb pikema aja jooksul:

  • kui lapsed on õppinud süüa tegema, saavad nad seda oskust kasutada elu lõpuni;
  • kui lapsed on õppinud korralikku toitu sööma, söövad nad tõenäoliselt ka täiskasvanuna tervislikult;
  • söögitegemisest saadud positiivsed kogemused aitavad enesekindlamaks muutuda;
  • nendel lastel, kes teevad koos vanematega süüa, on väiksem tõenäosus kunagi narkootikume tarvitama hakata.

    Väiksem tõenäosus narkootikume tarvitada?

    Kas koos lastega söögivalmistamine tähendab, et lapsed ei hakka narkootikume tarvitama? Sõltuvuste asjatundjad soovitavad samme, mida võtta ette laste sõltuvuste ennetamiseks. Nende seas on ka need kolm sammu:

    1. Hoolitse oma lapse eest ja ole talle toeks.

    Köögis on vanematel palju võimalusi oma last kiita ja toetada. Vanemate kiitus, tunnustus ja perekondlik kokkukuuluvustunne, mida lapsed tajuvad, on kõik seotud väiksema riskiga sattuda sõltuvusse mõnest ainest. Uuring näitab, et teismelised, kes said hiilgavalt läbi mõlema vanemaga, tarbisid 40% vähem tõenäoliselt uimasteid kui keskmine teismeline.

    2. Suhelge omavahel.

    Kui lastel on köögis õlg õla kõrval rõõmsat tegemist, suhtlevad nad üksteise ja vanematega. Nüüd on aega rääkida oma mõtetest.

    3. Sööge koos õhtust.

    Laste kaasamine köögis toimetamisse on suur samm selle poole, et nad hakkaksid hindama perekondlikke söömaaegu.

    Kui vanalt ja kuidas alustada

    Hommikusöök on alustamiseks parim aeg. Hommikuti on liiga kiire? Hakake lastega koos hommikusööki valmistama nädalavahetusel, suvekuudel või koolivaheajal.

    Paljudele meist pakub just õhtusöök parima võimaluse lastega koos toitu valmistada. Peske ja tükeldage närimiseks mõned puu- ja juurviljad ning hoidke käeulatuses kasulikku joogipoolist. Nii ei näksi lapsed (ega teie ise!) süüa valmistades õhtusöögi koostisaineid.

    Kui vanalt võivad lapsed tulla kööki appi? Paljud lapsed hakkavad ilmutama huvi toiduvalmistamise vastu 2-3-aastaselt, ja see pole alustamiseks sugugi vara.

    Lastele, eriti pisematele, tuleb luua mugav töökoht. Sättige töökoht nii, et võimalikult vähe loksuks maha või pudeneks käest. Võite neile kõige alla panna ka suure ahjupanni, kuhu võib vabalt toitu pudeneda.

    Mida lihtsam on toitu valmistada, seda kindlam, et laps proovib seda teine kordki teha. Alustage toredatest võileibadest, muffinitest, makaronitoitudest, viljalihaga mahladest. Tasapisi hakake valmistama ka peenemat kraami.

    Siin on mõned kokaoskused, mis ei peaks teie lapsele üle jõu käima.

    Alla viieaastane:

  • hõõrumine, sissekastmine, rebimine, murdmine;
  • raputamine, määrimine, kooginoaga lõikamine;
  • koorimine (mõni toiduaine), rullimine, purustamine;
  • terade puhastamine sõkaldest;
  • juurviljade pesemine restil (sõelas);
  • mõne koostisosa mõõtmine ja lisamine;
  • segamine (käsitsi).

    8-10-aastane

    Kõik see, mis on kirjas pisemate puhul, lisaks pisut keerulisemad ülesanded:

  • munade purukslöömine ja munavalge eraldamine;
  • iseseisev retseptide lugemine;
  • omaenese lihtsate retseptide leiutamine;
  • elektrimikseri kasutamine (täiskasvanu järelevalve all);
  • toidu ahjus ümberpööramine (täiskasvanu järelevalve all);
  • toidu küpsusastme mõõtmine (täiskasvanu järelevalve all, kui vaja);
  • purgiavaja kasutamine;
  • juustu riivimine;
  • juurvilja, puuvilja lõikumine, kasutades plast- või serviisinuga.