Minestrone supp pestoga

1 keskmine kartul
1 porgand
1 sellerivars
1 mugulsibul
1 paprika
peotäis rohelisi herneid
2 keskmist tomatit
1 väike suvikõrvits
poolik värske kapsa pea
2 spl oliiviõli
1 väike tšillipipar
peotäis hakitud maitserohelist (petersell, basiilik, till)
1 purk pestokastet
100 g parmesani juustu
maitse järgi soola ja värskeltjahvatatud pipart

1. Lõika kartul, porgand, suvikõrvits, pipar ja tomatid ühesugusteks kuubikuteks. Peenesta sibul ja lõika seller õhukesteks viiludeks.
2. Paksu põhjaga kastrulis prae oliiviõlis sibul ja porgand (5-7 minutit). Lisa tomatid ja seller ning prae veel 5 minutit.
3. Kalla juurde 1,5 liitrit keeva vett, lisa kartul ja hakitud kapsas. Keeda 7-8 minutit, kuni kartul on valmis. Maitsesta. Lisa rohelised herned ja maitseroheline.
4. Kalla valmis supp taldrikutesse, lisades igale portsjonile supilusikatäie pestokastet. Peale puista riivitud parmesani.

Nõuanne: Köögivilju ei tohi üle keeta. On suurepärane, kui kapsas jääb väheke krõmpsuma. Kui pestot ei ole käepärast, võib suppi serveerida hapukoorega, millesse on segatud pressitud küüslauku. Supp tuleb toitvam, kui vee asemel kasutada puljongit ning keetmise lõpus lisada purk konserveeritud valgeid ube.

<em>Foto: MorgueFile</em>

Võileib spinati ja suvikõrvitsaga

1 väike suvikõrvits
2 ciabattat
2 küüslauguküünt
150 g parmesani juustu
kimp spinatit
2 supilusikatäit balsamiäädikat
100 ml oliiviõli
seedripähkleid
50 g võid

1. Lõika saiad pooleks ja kuivata kuival pannil.
2. Suvikõrvits lõika pikuti õhukesteks liistakuteks ja prae grill-pannil mõlemalt poolt ilma õlita.
3. Spinat kuumuta pannil võiga — 2 minutit.
4. Valmista kaste. Sega oliiviõli balsamiäädika ja peenestatud küüslauguga. Maitsesta meresoolaga.
5. Kuivatatud ciabattale vala kastet, peale aseta suvikõrvitsalõigud ja spinat. Puista peale praetud pähklid ning kaunista parmesaniga.

Marineeritud kurgid

Sega ½ sidruni mahl 1 spl dijoni sinepi, 2 tl suhkru ja ½ tl soolaga.

Vala see marinaad õhukestele kurgiviiludele ning jäta tunniks ajaks seisma (sega vahepeal paar korda). Seejärel kalla liigne vedelik ära ning maitsesta kurgid taimeõliga.

<em>Foto: MorgueFile</em>

Salat saiakuubikutega

Pese salatilehed, kuivata ja rebi suuremateks tükkideks. Lisa hakitud petersell ja till. Sega hapukoore sisse lusikatäis mädarõigast ja soola ning vala salatile. Lisandiks on krutoonid.

Soe salat kartuli ja peekonigaKeeda munad ja väikesed värsked kartulid. Munad lõika viiludeks, kartulid poolita. Prae pannil peekonilõigud ja kuivata need siis majapidamispaberil. Samal pannil pruunista kartulid. Lao taldrikule värsket ruccolat, viilutatud sellerivars, rohelist sibulat. Lisa munad, praetud kartulid ja peekon.
Maitsesta salat oliiviõli, sidrunimahla ja dijoni sinepiga.
Lisa maitse järgi soola ja värskeltjahvatatud pipart.

Pannkoogid suvikõrvitsast

2 noort suvikõrvitsat
2 spl kaerahelbeid
1 muna
2 spl kefiiri
väike kimp maitserohelist (till, petersell)
2 peenestatud küüslauguküünt
soola ja musta pipart
2 spl õli

1. Pese suvikõrvitsad ja riivi jämeda riiviga. Lisa juurde kaerahelbed, muna, kefiir, küüslauk ja hakitud maitseroheline. Lisa maitse järgi soola ja sega ühtlaseks tainaks.
2. Kuumuta pannil õli ja prae pannkoogid mõlemalt poolt läbi.
3. Serveeri kuumalt hapukoorega.

Alkoholivaba mojito

Pane klaasi piparmündilehti ning tükeldatud laim. Suru lusikaga, et laimimahl seguneks piparmündiga. Täida klaas jääga ning lisa vastavalt soovile mineraalvett või toonikut.

Piparmündijook

• Soojenda kannus — ära keeda — puhast vett. Parim oleks allikavesi. Aseta karahvini suur kimp pestud värsket piparmünti. Vala vesi peale ja jahuta jook toatemperatuurini, seejärel lisa jääd või aseta jook külmikusse.
• Soovi korral lisa veel värskeid vaarikaid ning kasulik ja aromaatne suvine jook ongi valmis.

Kurgilimonaad

• Pane karahvini laimi ning suure kurgi õhukesed viilud. Lisa jääd ja vala peale gaseeritud vett.
• Soovi korral võib lisada veel õhukesi ingverijuure viilusid.

Allikas: Vkusno&Polezno, nr.34, kevad 2010