Aromaatne lõhe kookospiimas

4 paksemat lõhe steiki
2,5 cm jupp ingverijuurt, väga peenestatud
2 suurt küüslauguküünt, väga peenestatud
350 g kooritud ja poolitatud tomateid
1 värske punane chilli, seemneteta ja lõigatud võimalikult peenteks seibideks
1 kollane paprika, seemneteta ja tükkidena
4-6 tere purustatud kardemoni
400 ml kookospiima
Meresoola
2 laimi mahl
Garneeringuks piparmündilehti vm maitserohelist

Aseta lõhetükid madalasse küpsetusnõusse, mis kannatab praeahjus küpsetamist. Puista ingver, küüslauk, tomat, chilli ja paprika ümber kalatükkide ja kardemon sinna vahele. Vala kookospiim eraldi kaussi, viska sinna paras näpuotsatäis meresoola ja pigista sisse kahe laimi mahl. Sega ning vala siis segu kalatükkidele.

Eelkuumuta praeahi 150 kraadini, aseta küpsetusnõu ahju keskmisele restile ja küpseta umbes 40 minutit, kuni kala on valmis. Enne serveerimist puista peale maitseroheline.

Teriyaki lõhe

4 tk lõhesteiki või muudmoodi lõigatud grillimiseks sobivaid tükke
1,25 kl sojat
1/3 kl saket, sobib ka sherry
6 spl suhkrut
3 küüslauguküünt, purustatud
1 spl peenestatud ingverit
1/3 kl taimeõli

Sega kõik ained marinaadiks, jälgi, et suhkur oleks sulanud. Pane lõhetükid keraamilisse nõusse ja vala marinadiga üle. Lase külmkapis seista 2 tundi. Enne grillimist lase soojeneda toatemperatuurile.

Grillimiseks võta tükid marinaadist välja, kuid jäta marinaad alles. Määri grillresti õliga ja aseta sellele kalatükid. Küpsemise ajal kasta kala mõned korrad marinaadivedelikuga. Hiljem sobib sama marinaad ka dipikastmeks.

Tandoori-forell

4 väikest puhastatud forelli

Marinaadiks:
1 küüslauguküüs
2,5 cm peenestatud ingverijuurt
2 spl sidrunimahla
150 ml maitsestamata jogurtit
1 spl koriandrit
1 spl peenestatud köömneid
1 spl garam masala’t
Näpuotsaga cayenne pipart
Näpuotsaga värskelt jahvatatud musta pipart
Natuke kollast või punast toiduvärvi

Sega kokku kõik marinaadi ained, ole toiduvärvi lisamisel ettevaatlik, et üle ei doseeriks.

Tee igale kalale külje peale 3-4 sisselõiget, kata kalad marinaadiga ja hoolitse, et marinaad ka sisselõigetesse imbuks.

Lase kalad 3 tundi külmikus marineeruda. Küpseta praeahjus 220 kraadi juures umbes 20 minutit või kuni kala küps on.

Oriendi grill-lõhe

½ kl Teriyaki kastet
¼ kl pruuni suhkrut
1 kl magusamat veini
6 paksu lõhesteiki

Sega kokku marinaadi ained, hoia kalatükke tund aega marinaadis, tükke aegajalt keerates. Küpseta kiiresti grillil, tükke aegajalt marinaadiga kastes.