Tortellini supp

Vaja läheb:
· 1 ja 1/4 klaasi vett
· mõned neljaks lõigatud värsked tomatid
· 1 klaas vähesoolast kanaleent
· 2 tl purustatud värsket või 0,5 tl kuivatatud ja peo vahel peeneks hõõrutud basiilikut
· 1 tl purustatud värsket punet või 1/4 tl kuivatatud ja peo vahel peeneks hõõrutud punet
· 1/8 tl jahvatatud pipart
· 2 klaasi jämedalt tükeldatud brokkolit, lillkapsast ja porgandit (võib kasutada ka külmutatult)
· 1 ja 1/4 klaasi külmutatud tortellini juustu
· 1 tl peenestatud peterselli

Valmistamine:
1. Segada keskmise suurusega pannil vesi, tomatid, kanaleem, basiilik, opune ja pipar ja lasta keema. Nüüd lisada aedviljad ja juust.
2. Tõsta segu uuesti keema ja vähenda seejärel kuumust. Lasta ilma kaaneta tasasel tulel umbes 5 — 6 minutit vaikselt podiseda (seni kuni juust on pehmeks sulanud) ja seejärel lisada petersell ja lasta kaane all veidi tõmmata.

Supp sisaldab: 113 kcal energiat ehk 2 g üldrasvu, 1 g küllastumata rasvu, 12 mg kolesterooli, 431 mg soola, 18 g süsivesikuid, 2 g kiudaineid ja 6 g valke.

Tortilla supp

Vaja läheb:
· 1 klaas hakitud sibulat
· 4 peenestatud küüslaugu küünt
· 2 — 4 seemnetest puhastaud ja peenestatud tšillipipart
· 1 spl ristiköömne seemneid
· 2 spl küpsetusõli
· 1,5 klaasi maisi (võimalusel värsket)
· 3 keskmise suurusega purustatud tomatit
· 3,5 klaasi vähesoolast kanaleent
· 1,5 klaasi peeneks lõigatud praetud kanaliha
· 2 klaasi jämedalt purustatud tortilla chipse
· 1 klaas riivitud juustu (originaalretseptis Monterey Jack)
Mittekohustuslikud lisandid:
· tortilla chipsid
· mõned laimilõigud
· kaunistuseks tillioksad

Valmistamine:
1. Ajada laiapõhjalises potis õli kuumaks ja panna sinna peenestatud sibul, küüslauk, pipar ja köömned ning segu ühtlaselt segades kuumutada nõrgal tulel umbes 5 minutit. Lisada mais, tomatid, kanaleem. Lasta segu keema ja vähendada seejärel kuumust. Lasta veel vaikselt umbes 10 minutit podiseda.
2. Serveerimisel jagada 2 klaasi purustatud tortilla chipse 6 portsu vahel. Valada supp tortillatükkide peale. Iga supiportsu pinnale puistata riivitud juustu ja soovi korral lisandeid.

Supp sisaldab: 274 kcal ehk 13 g üldrasvu, 2 g küllastumata rasvu, 29 mg kolesterooli, 504 mg soola, 26 g süsivesikuid, 4 g kiudaineid, 16 g valke ja 7% A-vitamiini A; 78% C-vitamiini; 3% kaltsiumi ning 14% rauda.

Tugev tursa-aedviljasupp

Vaja läheb:
· 400 g värsket või külmutatud nahata tursafileed
· ½ klaasi purustatud paprikat
· ¼ klaasi hakitud sibulat
· 1 tl võid või margariini
· 3,5 klaasi aedvilja- või kanaleent
· 1 klaas külmutatud rohelist hernest
· 1 klaas jämedalt tükeldatud kapsast
· ½ klaasi viilustatud porgandit
· 1 tl peenestatud värsket või 1/4 tl käte vahel peenestatud kuivatatud basiilikut
· 1 tl peenestatud värsket või 1/4 tl käte vahel peenestatud kuivatatud tüümiani
· ½ tl peenestatud värsket või 1/8 tl käte vahel peenestatud kuivatatud rosmariini
· ¼ tl peenikest pipart
· mõned sidruniviilud

Valmistamine:
Sulatatud või värske tursk tükeldada. Punane paprika kuumutada (klaasjaks) kergelt koos sibulaga võis. Lisada leem, roheline hernes, kapsas, porgand, maitseroheline ja pipar ning lasta keema. Seejärel vähendada kuumust ja lasta kaane all 8-10 minutit podiseda — kuni aedvili on praktiliselt pehme. Lisada kala ja lasta uuesti keema. Hautada tasasel tulel umbes 5 minutit — kala peab olema pehme. Nüüd lisada, kui soovi on, sidruniviil.

Supp sisaldab: 140 kcal ehk 5 g üldrasvu, 1 g küllastumata rasvu, 45 mg kolesterooli, 922 mg soola, 9 g süsivesikuid ja 20 g valke.

Kanasupp salsaga

· 1 ja 3/4 klaasi vett
· 1 klaas vähesoolast kanaleent
· 200 g tükeldatud ilma naha ja kontideta kanafileed
· 1 — 2 tl peenestatud tšillit
· 1 tükeldatud maisitõlvik
· 1 tükeldatud punane paprika
· 1 klaas konservsalsat
· 3 klaasi purustatud maisitortillasid (chipse)
· riivitud juustu

Valmistamine:
1. Segada suurel pannil vesi, leem, kanaliha tükid ja tšilli ning lasta keema. Lase kaane all vähesel kuumusel umbes 8 minutit haududa. Lisa mais ja paprika ning hauta veel 5 minutit. Sega sisse salsa ja kuumuta läbi. Vaid 25 minutit ja ongi valmis!
2. Serveeri suurtes supitassides. Peale raputa tortillatükke ja riivitud juustu.

Supp sisaldab: 319 kcal ehk 9 g üldrasvu, 3 g küllastumata rasvu, 42 mg kolesterooli, 989 mg soola, 32 g süsivesikuid, 3 g kiudaineid ja 20 g valke. 43% C-vitamiini; 10% kaltsiumi ja 11% rauda.

Odratangusupp seentega

· 100 g loomalihaleent
· ¾ klaasi kiirkeedu odratangu
· ½ klaasi peenestatud sibulat
· 2 peenestatud küüslauguküünt
· 1 tl värsket või 1 tl kuivatatud basiilikut
· ½ tl Worcestershire’i kastet
· 1/8 tl peenikest pipart
· 3 klaasi viilutatud värskeid seeni
· ½ klaas riivitud porgandit
· 2 tl maisitärklist
· 2 tl vett
· 1 tl peenestatud peterselli
· 2,5 klaasi vett

Valmistamine:
1. Lasta loomalihaleem ja 1,5 klaasi vett keema ja lisada odratang, sibul, küüslauk, basiilik, Worcestershire’i kaste ja pipar. Sulgeda nõu kaanega ja keeta umbes 5 minutit. Viimasena lisada seened ja porgandid ja tõsta uuesti keema. Vähendada kuumust ning lasta podiseda kuni tangud on pehmeks haudunud (s.t. umbes 5 minutit veel).
2. Haudumise ajal segada väikeses kausis maisitärklis ja 2 spl vett ühtlaseks pastaks ning lisada keevale supisegule arvestusega, et supp peaks tärklise lisamise järel veel paar minutit keema. Viimaks puistata supi pinnale hakitud peterselli.

Supp sisaldab: 179 kcal ehk 1 g üldravu, 1 mg kolesterooli, 1090 mg soola, 36 g süsivesikuid, 8 g valke.

Asparaaguse supp

· 500 g asparaaguse kasve
· ½ klaasi hakitud sibulat
· 3 peenestatud küüslaugu küünt
· 1 tl oliiviõli
· 6 klaasi vähesoolast kanaleent
· ½ klaasi peeneid pastatooteid (niitnuudel vmt.)
· 3 klaasi värskelt kaunadest lüditud noori herneid
· 6 klaasi värskelt hakitud spinatit
· ¼ tl peenestatud musta pipart
· ¼ klaasi värskelt hakitud basiilikut
· ¼ klaasi peenelt riivitud Parmesani juustu

Valmistamine:
1. Haki asparaagus umbes 2-2,5 cm pikkusteks tükkideks, eraldades kõik puitunud osad.
2. Samal ajal kuumuta hakitud sibulat ja küüslauku õlis kuni need muutuvad klaasjaks. Sega ettevaatlikult juurde kanaleem ja tõsta segu keema. Nüüd lisa pastatooted ja lase neil tasasel tulel umbes 5 minutit podiseda. Nüüd lisa asparaagus ja herned. Lase supp uuesti keema ja lase aeglasel tulel 3 minutit keeda. Sega juurde spinat ja pipar ning minuti pärast tõsta pott pliidilt. Serveerimisel puista supi pinnale riivitud Parmesani. Supp sisaldab: 112 kcal ehk 3 g üldrasvu, 1 g küllastumata rasvu, 3 mg kolesterooli, 488 mg soola, 16 g süsivesikuid, 3 g kiudaineid, 6 g valke. Lisaks: 50% C-vitamiini, 8% kaltsiumi, 11% rauda.

Kartulipüreesupp

Vaja läheb:
· 1 tl võid või margariini
· 2 klaasi kuubikuteks lõigatud suvikõrvitsat
· 1 klaas viilutatud porgandit
· ½ klaasi hakitud sibulat
· 1 peenestatud küüslaugu küüs
· ¾ tl kuivatatud tüümiani
· 1/8 — ¼ tl pipart
· 30-50 g kartulihelbeid
· 2 klaasi piima
· peeneks hakitud rohelist sibulat

Valmistamine:
Margariin sulatada poti põhjas ning lisada suvikõrvits, porgand, sibul, küüslauk, tüümian ja pipar. Panna kaas peale ja keeta omas mahlas, aeg-ajal massi segades 15-20 minutit, st. kuni aedviljad on pehmenenud. Sega kartulihelbed piimaga ja vala supipõhjaga kokku. Lase segu keema ning lase vähesel kuumusel 5 minutit podiseda. Serveerimisel kaunista pind hakitud rohelise sibulaga.

Supp sisaldab: 118 kcal ehk 5 g üldrasvu, 2 g küllastumata rasvu, 9 mg kolesterooli, 476 mg soola, 16 g süsivesikuid, 2 g kiudaineid, 4 g valke ja lisaks 93% A-vitamiini, 13% C-vitamiini, 11% kaltsiumi, 5% rauda.