Silmas tasuks pidada, et kriimustatud ja pesemata laud on suurepärane bakterite pärusmaa, kust saab alguse nende levik ka lõigatavasse toitu. Pärast laua kasutamist tuleb ta alati korralikult puhtaks pesta, samuti tasuks seda protseduuri korrata ka enne laua kasutamisele võtmist. Kuivatamiseks sobivaim variant oleks õhkkuivatus, ehk teisisõnu jätta lõikelaud lihtsalt õhu kätte kuivama.

Milline on sobilik lõikelaud?

Suurem osa neist valmistatakse kas puidust või plastmaterjalist. Lisaks neile on kauplustes müügil ka ekskulsiivsed klaasist, erinevatest keraamilistest segudest ja isegi kivist lõikelaudu. Küsitav on siin kohal ainult nende efektiivsus ja kasutamise otstarve. Puidust lõikelaudade soetamisel peaks lähtuma puidu iseloomust. Parimaid lõikelaudu saab kõvast ja tihedast mitte-okaspuu puidust, mis on korralikult siledaks lihvitud ja peavad noalõigetele paremini vastu. Parimaks lõikepinnaks peetakse kaske ja pihlakat. Tihtilugu on küsitava väärtusega sellised töölauad, mis on köögimööblisse sisse monteeritud, seda just nimelt hügieeni seisukohast.

Plastpind

Lõhnade ja värvide suhtes on plastpind palju vastuvõtlikum kui puit. Samas võib teda pesta nõudepesumasinas, kuna see on kuumuskindel ja kannatab ka kangeid nõudepesuvahendeid. Samuti talub plastpind üldjuhul paremini väikseid kriimustusi, sest plastmaterjalil on võime osaliselt oma endist vormi taastada.

Puitpind

Kuigi puitpinda on plastpinnast raskem hooldada, on siiski puitpinnal rohkem erinevaid positiivseid omadusi kui plastpinnal. Ühe positiivse näitena võiks siinkohal välja tuua fakti, et lõigatav produkt püsib puidust lõikelaual kindlamalt omal kohal kui plastlõikelaual. Lisaks püsib ka nuga puitpinnal töötades kauem teravam. Puidust lõiketasapinna omaduste parandamiseks võiks vahel seda õlitada. Nii kaovad väiksemad noaga tekitatud kahjustused ja lõikelaual algab nn. uus elu. Lase õlil lõikelauda imenduda, üleliigne õli aga tuleb hiljem majapidamispaberiga lihtsalt ära pühkida. Lõikelaudade ja muude töötasapindade hooldamiseks on müügil ka spetsiaalne mooniseemne õli, mis kaitseb puidupindasid määrdumise eest ja hõlbustab puuesemete puhastamist.

Nii säästad vaeva:

  • Kui niisutad lauda enne kasutamist külma veega, sulgub puusüü, mis vähendab näiteks kalalõhna või peedivärvi imendumist. Samal põhjusel soovitatakse enne lõhna- või värviandvate toiduainete käsitlemist ka käsi niisutada.

  • Kata lõikelaud võipaberi või muu tiheda paberiga. Puitpinda võib kaitsta ka kilega.
  • Heeringa puhastamiseks või suurema koguse punapeedi hakkimiseks võib lõikelaua pista kilekotti. Sama kilekotiga saab pärast kalarapped või muud jäätmed prüginõusse visata.

    Tööpinna värvijad:

  • punane peet
  • toores porgand
  • punane paprika
  • punane peakapsas
  • punane mugulsibul
  • kurgi ja suvikõrvitsa koored
  • värske spinat
  • petersell, till ja muud värsked ürdid

    Nuga, millega sa töötad, peaks olema:

  • õhukese, aga tugeva ja sirge teraga
  • püsima hästi teravana
  • sobiva käepidemega, mis on valitud just sinu käe järgi
  • lõikamiseks on tõhusam piisavalt suur nn. kokanuga, koorimiseks aga väikse teraga nuga.