Venelased pidavat eesti naabrite käest küsima, et kas sel päeval tuleb jälle verivorsti ja hapukapsaid süüa või on teil mõni muu toit plaanis. Ja näe, tuleb välja, et ega ei olegi nii tähtsaks päevaks tingimatut rahvustoitu. Kui kamakäkid, kohupiim ja karask välja jätta. Muide, kamakäkid on küll sageli omamoodi naerualune suhupiste, aga tegelikult on nad õige maitsvad.

Kusagil teinud perenaised jaanipäevaks ka leivatainast kõrutist, mispuhul võeti kerkinud leivatainas, vajutati laiaks latakaks, suruti peale pekisevõitu suitsuliha tükikesed ja keerati rulli. Rull küpsetati hästi kuumas reheahjus. Ka suitsutatud ja seejärel keedetud seasinki pruugiti vanasti jaaniõhtuse õlle ja rukkileiva kõrvale. Soolane sink pandi paariks tunniks kuuma vette vagasele tulele hauduma, võeti keedusest välja ja lõigati viiludeks. Teadagi, et maitseb magusasti.

Uuema aja jaanilaupäevadest on juba ammu saanud vardaõhtud. Kusjuures nõukaajal sussitasime lõkke kohal peamiselt šašlõkki, nüüd juba enamasti grill-liha. “Grillimine” olnud juba inimkonna karvaste esivanemate viis mammutist maitsvamalt jagu saada.

Rullis vardaliha

Võtke paar kilo taist sealiha (parim on kamarata kõhuliha), mõned sibulad, paar küüslauguküünt, peotäis petersellilehti, paar supilusikat sinepit, porrulauku, veidi toiduõli, pipart, soola. Peske porru puhtaks ja kupatage kergelt vees, lõikuge pikuti ribadeks. Tehke peenestatud sibulaist, küüslaugust, hakitud petersellist, sinepist, soolast ja õlist segu. Torkige lihasse sisselõiked ja kuivatage see, määrige üleni seguga ja pange peale porruribad. Kõige peale võiks riputada veel paprikapulbrit. Rullige, seguga külg sissepoole, kõik kõvasti kokku, siduge tugeva niidiga, määrige õliga ja susake vardasse. Tunniajalise grillimise jooksul pintseldage korduvalt.

Röstitud kodused vorstid

Ajage kilo ringis veiseliha läbi hakkmasina, lisage soola ja pipart ning paar keskmist sibulat, omal soovil võib lisada veelgi maitsetaimi. Sõtkuge tugevalt ja ajage jälle kolm-neli korda läbi, et mass saaks hästi peen. Vormige paari sentimeetri paksused ja umbes kuue-seitsme sentimeetri pikkused vorstikesed. Pintseldage need taimeõliga ja röstige hõõguvate süte kohal umbes veerand tunni jooksul.

Lihtne kanavarras

Pange kaks neljaks tükiks lõigatud, pestud ja kuivatatud kana kaussi ja pigistage peale paari sidruni mahl. Laske tõmmata pool tundi. Hõõruge nüüd tükid paprikapulbri, rosmariini, hakitud peterselli, pipra ja soolaga ning torgake neljandikud pikale vardale ja grillige üsna tugevas kuumuses.

Vorstivarras

Ostke jämedamat grillvorsti, sardelli või mida heaks peate, lõigake ratasteks ja lükkige vaheldumisi marineeritud sibulate, tervete šampinjonide, keedetud kartuli-, tomati-, paprika-, banaani-, suvikõrvitsa- või õunalõikudega ja küpsetage lõkkel. Õliga pintseldamine kuulub asja juurde.

Vardalihaga sobivad kastmed ja dipid, milleks peale soovitavalt lahja hapukoore, õli või majoneesi kuulugu rohkesti rohelist ja punast aedvilja poest või oma aiamaalt.