MAASIKA-VANILLIKREEMI PIRUKAS

8 lõiku
Ettevalmistusaeg 25 minutit + 40 minutit küpsetamiseks.

Põhi:
3 dl jahu
näpuotsatäis soola
100 g võid
0,5 dl külma vett

Kreem:
3 dl piima
2 dl vahukoort
1 dl suhkrut
3 munakollast
3 sl jahu
1 tl apelsini riivitud koort
soovi korral 1 sl apelsinilikööri (näiteks Cointreau)
1 tl vanillsuhkrut

Kodukiri juunis:
  • Terrassid ja peoplatsid
  • Stiilivihjeid Milanost
  • Mereteema sisustuses

    Telli ajakiri!

  • Peale:
    500 g maasikaid
    2 sl aprikoosimoosi +1 sl vett

    1. Taina valmistamiseks sega kausis jahu ja sool. Lisa tükeldatud või ja näpi purutaoliseks massiks. Lisa külm vesi ja sega kiirelt ühtlaseks tainaks.
    2. Keera tainas kilesse ja hoia 30 minutit külmkapis.
    3. Kreemi valmistamiseks kuumuta kastrulis piim ja vahustamata koor keemiseni. Vahusta teises kastrulis munakollased ja suhkur. Lisa sõelutud jahu ning vähehaaval ja pidevalt segades kuum piimasegu. Kuumuta pidevalt segades paksenemiseni.
    4. Tõsta tulelt ja riivi juurde apelsinikoor ning maitsesta soovi korral apelsinilikööriga. Lõpuks lisa vanillsuhkur.
    5. Jahuta kreem.
    6. Kuumuta ahi 180 kraadini.
    7. Rulli tainas kergelt jahusel laual ümmarguseks kettaks ja vooderda sellega 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad.
    8. Suru pikk fooliumiriba üle koogivormi ülemise serva (nii ei vaju taina servad küpsemisel alla).
    9. Küpseta põhja 10 minutit.
    10. Määri põhjale aprikoosimoosi ja kata vanillikreemiga.
    11. Küpseta ahjus 30 minutit.
    12. Jahuta kook ja kata viilutatud maasikatega.
    13. Sega aprikoosimoos veega ja pintselda saadud seguga maasikaid.

    VAHUVEIN MAASIKATE JA MÜNDIGA

    kuuele
    Valmistamisaeg 15 minutit.

    150 g maasikaid
    1 sl tuhksuhkrut
    1 sl sidrunimahla
    6 sl apelsinilikööri (näiteks Cointreau või Grand Marnier)
    peotäis värskeid mündi- või melissilehti
    1 pudel kuiva vahuveini

    1. Tükelda maasikad. Sega juurde tuhksuhkur, sidrunimahl ja liköör.
    2. Lase maitsestuda 10 minutit.
    3. Jaga segu kuude pokaali.
    4. Lisa hakitud münt või meliss.
    5. Vala peale külm vahuvein ja serveeri.