Veinimaasikad

3 klaasi maasikaid
1 spl. veini, konjakit või likööri
200 g vahukoort või ½ klaasi piima
Maitsestamiseks vaniljesuhkrut, suhkrut, sidrunikoort.

Valmistamine: maasikad pesta sõelal jooksva vee all. Nõrutada ja panna kaussi. Peale puistata suhkrut ja riivitud sidrunikoort. Hoida külmas umbes tund aega ja seejärel piserdada veini, konjaki või likööriga. Peale tõsta, vastavalt maitsele, kas vahustatud ja maitsestatud vahukoort või valada piima.

Konjakimaasikad

400 g aedmaasikaid
3-4 spl. suhkrut
1-2 spl. brändit (konjakit)
Hakitud mandleid või mandlilaaste.

Valmistamine: Puhastatud maasikad jagada pokaalidesse. Peale puistata suhkrut ning seejärel piserdada brändiga. Lasta 2 tundi külmas seista. Enne serveerimist puistata peale mandleid. Võib serveerida ka koos jäätise või vahukoorega.

Maasika-veini kaste

1 klaas maasikaid
1 klaas suhkrut
2 klaasi vett

½ klaasi punast veini
Maitsestamiseks sobib lisada vaniljesuhkrut.

Valmistamine: suhkruga segatud maasikad purustatakse ning segule lisatakse keedetud vesi ja vein ning maitsestatakse. Sobib serveerida kohupiimatoitude, kreemide ja jäätisega.

Maasika-banaani kaste

1 klaas maasikaid
1 banaan
Maitsestada soovi korral suhkruga.

Valmistamine: maasikad ja banaanid purustada ja maitsestada suhkruga. Sobib serveerida kohupiimatoitude, kreemide ja jäätisega.

Maasikad jäätise-kefiirikastmes

400 g maasikaid
300 g koorejäätist
250 g kefiiri
Maitsestamiseks riivitud apelsinikoort või vanilliini.

Valmistamine: marjad puhastada, pesta sõelal jooksva vee all ja jätta nõrguma. Jäätis lasta toatemperatuuril pehmeneda ja segada kefiiriga. Marjad võib lisada nii tervetena kui purustatult ning maitsestada. Serveerida pokaalidesse tõstetuna kohe peale valmistamist.

Maasikasambuk

¼ liitrit aed- või ½ liitrit metsmaasikaid
½ klaasi suhkrut
1-2 tl. zelatiini
1 klaas vett
2 munavalget

Valmistamine: zelatiinil lasta paisuda külmas vees ning seejärel sulatada kuumaveevannis koos suhkruga. Zelatiinisiirup jahutada ja lisada kõvaks vahuks löödud munavalgele (seda pidevalt edasi vahustades). Segu pidevalt vahustades lisada juurde purustatud maasikad. Vaht valada klaaskaussidesse ja lasta tarduda. Sobib serveerida kaunistatuna tervete maasikatega.

Aedmaasikaparfee

1 liiter aedmaasikaid
1 klaas suhkrut
½ sidrunit
2 munavalget
¼ vahukoort

Valmistamine: maasikad segada koos poole koguse suhkruga püreeks ja lisada ½ sidruni mahl. Maitsestamiseks sobib lisada ka riivitud sidrunikoort. Munavalged vahustada koos teise poole suhkruga. Eraldi vahustada vahukoor. Komponendid segatakse omavahel ettevaatlikult kokku ja tõstetakse vormi, millega asetatakse sügavkülmikusse. Läbikülmunud parfee lüüakse serveerimiseks vormist välja. Kui see ei õnnestu, siis võib vormi korraks asetada kuuma vette. Antakse kohe lauale. Võib serveerida ühes tükis või lahti lõigatult. Juurde sobivad õhukesed krõbedad küpsised.

Piparmündivahukoor maasikatega

¼ vahukoort
1 spl. suhkrut
2 tl. piparmündilikööri või tilk piparmündiõli
400 g maasikaid

Valmistamine: koor vahustada koos likööriga ja segada ettevaatlikult poolitatud või tervete maasikatega. Enne serveerimist hoida veidi aega külmas.
NB! Vahukoore maitsestamiseks võib kasutada ka hästi peenestatud värskeid piparmündilehti, mis annavad vahukoorele ilusa roheka värvuse. Samuti võiks sellisel juhul jätta osa vahukoorest piparmündilehtedega maitsestamata ja pokaalis serveerimisel paigutada rohekad ja valged koorepallikesed vaheldumisi.

Lihtne maasikajää

500 g maasikaid
½-1 klaas suhkrut
¾ klaasi vett või veini

Valmistamine: suhkrust ja veest või veinist keeta siirup, millele jahtunult segada sisse purustatud maasikad. Vahustatakse külmutuskapis jäätisemasinas. Võib külmutada ka spetsiaalsetes jääpulkade valmistamiseks mõeldud kilekottides, kuid nende täitmine on ebamugav. Mõlemad variandid sobivad säilitada sügavkülmutatult kuni 6 kuud.

Maasikad vardas

Suupisteks jookide kõrvale ja miks ka mitte lauale kaunistuseks, võiks maasikaid vahelduseks serveerida vardas. Selline serveering sobib hästi piknikulauale. Maakodus õues serveerimisel võiks lapsepõlve meenutusena serveerida maasikaid kõrrele aetuna. Varras võiks olla lihtsalt maasikavarras või siis segamini puuviljadega (maasikad, arbuusitükid, viinamarjad, õunatükid, pirnitükid jm.), aedvilja -puuviljavardad (väikesed redised, tomatid, kurgiviilud, maasikad jne.) või siis koguni vaheldumisi juustu, vorsti, singi, praeliha jms.

NB! sellise serveerimise viisi puhul valitakse küpsed, aga siiski kõvemad vilja. Varras jääb ilusam, kui on välja valitud väiksemamõõdulised ja ühtlasema suurusega viljad.

Maasikate säilitamisest

Tänapäeval kasutatakse marjade ja puuviljade säilitamiseks peamiselt viit meetodit:
· kompotid
· keedised ja dzhemmid
· siirupid
· kuivatamine
· sügavkülmutamine

Esimese nelja kohta on ilmunud küllaga kõikvõimalikke juhiseid ja näpunäiteid ning seetõttu nende juures pikemalt ei peatuks.

Kaasaegsed külmkapid võimaldavad meil maasikaid säilitada sügavkülmutatutena ca poole aasta jooksul. Sellise säilitusviisi suurimaks eeliseks on heade maitseomaduste ja kõrge vitamiinisisalduse säilimine tootes.
Sügavkülmutamise juures tuleks jälgida järgmist:

· sügavkülmutamiseks vajalik temperatuur on -25 C, sest madalamal temperatuuril on külmumine aeglane ja tekivad suured jääkristallid, mis kajustavad marjakudet ning sulades jäävad marjad käsnjaks.

· sügavkülmutamiseks kasutatakse spetsiaalselt selleks ettenähtud õhukindlalt suletavaid kilekotte ja/või karpe.

· ettevalmistatud marjade pakenditesse asetamisel jälgige, et nende sulgemispind jääks kuivaks.

· väiksemad kogused külmuvad ja sulavad kiiremini ja ühtlasemalt, s.t. toode on kvaliteetsem.

· suhkruga maitsestatud marjad külmuvad aeglasemalt ja nende külmumistemperatuur on madalam, kuid maitseomadused on oluliselt paremad.

· varustage pakendid valmistamiskuupäevaga ja pange ka kirja, millise tootega on tegemist - nii väldite suuremat temperatuurikõikumist kapis.

· sulatatud toode tuleb koheselt ära tarvitada.