Ka teaduslike uuringute põhjal on tõestatud, et õunaäädika pideva kasutamisega suudetakse ennetada haigusi. Vitamiinide ja mikroelementide poolest on õunaäädikas tõeline aare: 1 lusikatäis õunaäädikat sisaldab vitamiinide ja mineraalainete kõrval ensüüme, aminohappeid, toitaineid, pektiini ja beetakarotiini. Õunaäädikas sisaldab 80 eri komponenti, mis leevendavad mitmesuguseid haigusi.

Letsho

3 kg tomateid, 10 magusat paprikat, 1 kg porgandit, 1 keskmine kabatshokk, 1 kg sibulat, 2-3 küüslauku, maitse järgi soola, 4-5 supilusikatäit suhkrut ja õunaäädikat, õli vastavalt vajadusele.

Lõika kõik köögiviljad kuubikuteks, hauta kõiki eraldi õlis ja hauta kõiki koos suures keedunõus valmimise järjekorras. Lõpus lisa peenestatud küüslauk ja äädikas. Hoidistamiseks sulgege õhukindlalt.

Õunaketshup

1 kg õunapüreed, 2 sibulat, ½ kg tomateid, 100 g sellerit, 1 kl suhkrut, 1 spl soola, 2 tl kaneelipulbrit, 1 tl jahvatatud nelki (võib lisada ka vastavalt maitsele teisi maitseaineid), 3 spl õunaäädikat (ka rohkem, vastavalt maitsele).

Keetke tükeldatud köögivili pehmeks tomatitest väljaimbunud mahlas, püreerige. Valmistage õunapüree küpsetatud või üsna vähese veega keedetud hapudest õuntest. Mõlemad püreed segage kokku, lisage kõik maitseained ja keetke segu paksemaks. Sulgege õhukindlalt.

Aedkress marinaadis

Aedkressi seemned, õunaäädikas, sool, suhkur, nelk, loorberilehed, pipar.

Peske aedkressi (mungalille) seemned ja segage soolaga, laske 24 t seista, seejärel eemaldage sool sõelumise teel Pange seemned purki, pange kuum marinaad (0,5 l vee kohta 5 spl äädikat), jätke sooja kohta seisma kuni jahtumiseni (2-3 t). Saate maitsvad mädarõika maitselised viljad, mis sobivad suppidesse, praadide kõrvale või segada letsho sisse.

Marineeritud õunad pihlakatega

1 kg õunu, 1 kg pihlakaid, 1 kg suhkrut, peenestatud kaneeli ja nelki, 4 spl õunaäädikat (võib rohkem panna, vastavalt maitsele), umbes 3 klaasi vett.

Ettevalmistatud õunad poolitage (südamik eemaldada). Pihlakad keedetakse pehmeks, lisatakse suhkur ja keetmise lõpus vürtsid, äädikas. Pihlakasegu pannakse kuumalt purki vaheldumisi õuntega, nii et alumine ja pealmine kiht on pihlakad. Purgid kuumutada 80-90 kraadi C juures veel 25-30 min, sulgege õhukindlalt.

Loe lisaks: