Tex-Mex toitude võlu peitub eelkõige selles, et need on põnevad, kuumad ja kirglikud, ent sealjuures tervislikud, maitsvad ja kiirelt valmivad.

Santa Maria profikokk Ilmar Räni sõnul sobib Tex-Mex roogasid suurepäraselt ka sõprade või perekonnaga ühekoos valmistada. Seejuures on erinevate lisandite kokkusobitamisel märksõnaks vaid fantaasia.

Tex-Mex toitude tervislikkus tuleb juba sellest, et retseptides on komponentidena alati esindatud rohkelt juur- ja puuvilju. Traditsioonilistes menüüdes kindlat kohta hoidvad vürtsid ja tšilli pole
tänapäeval kindlasti reegliks. Mahedamat toitu eelistades võib tšilli asendada ürtidega nagu pune, tüümian, estragon või koriander. Maitseid saab mahedamaks muuta toitudele hapukoort või maitsestamata jogurtit lisades.

Ent tšillil on omad eelised, kuna see on tuntud oma vitamiinirikkuse ja toonust tõstvate omaduste poolest. Tšilli sisaldab A-, B-, K- ja E- vitamiini ning selles sisalduvad antioksüdandid tugevdavad
immuunsüsteemi. Kevadhooajale mõeldes on tšillist abi figuurijälgijatele, sest kiirendab ainevahetust.

Tex-Mex toidud saab aga kokku võtta soovitusega olla piiramatult loominguline, et valmistada mehhikopäraste toiduainete põhjal just endale sobiv ja maitsev roog.

Tacolõhe guacamole ja värske salatiga (neljale)

  • 4 Santa Maria nisutortillat
  • 200g lõhefileed
  • 1spl õli
  • 1spl Santa Maria Taco maitseainesegu
  • 4spl Santa Maria Guacamole kastet
  • Salatilehti
  • Tomatit

Pintselda lõhefileele õli ja puista peale maitseainesegu. Küpseta 185 kraadi juures umbes 10 minutit. Eelsoojenda tortillad kas pannil või ahjus, määri igale tortillale 1 spl Guacamole kastet, lisa salatileht, tomativiilud ja küpsetatud lõhe tükid. Keera tortillad kokku ja serveeri.

Tex-Mex quiche

  • 300 g soolast muretainast
  • 4 suurt muna
  • 3 dl kohvikoort 10%
  • 100 g riivitud Cheddar juustu
  • 1 spl Santa Maria Taco maitseainesegu
  • 220 g krõbedaks praetud peekonit
  • 1 klaas hakitud värsket paprikat
  • 1 hakitud mugulsibul
  • 1 spl hakitud jalapeňosid
  • 110 g hakitud seeni
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 2 spl õli
  • 1 spl Santa Maria kivisoola (Rock salt)
  • Santa Maria Tellicherry pipart

Rulli tainas ümmarguseks ja tõsta 28cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit. Prae kuumal pannil peekon, sibul, küüslauk ja seened ning tõsta kõrvale. Klopi munad kohvikoorega lahti ja maitsesta soola, pipra ja Taco maitseaineseguga. Lisa roheline sibul, hakitud jalapeňod ning riivitud juust. Lao eelküpsetatud põhjale kõik koostisosad ja küpseta 175 kraadi juures 35 minutit. Lase enne serveerimist tund aega seista.