Apollo raamatute kategooriajuhi Marju Kirsipuu sõnul sooviti kokaraamatute päeva käigus tutvustada Eesti autoreid ja toidukultuuri edendajaid avalikkusele, innustades kodumaise kokanduskultuuri uusi avastusi ning hinnatud traditsioone kodus järele proovima.  Suurel kokaraamatute päeval said külastajad aimu, mis on toortoit, kuidas oma aiasaaduseid õigesti purki pista, kuidas valmistada maailma parimaid pirukaid, kuidas toituda tervislikult jne. Ühtlasi küpsetati päeva jooksul gluteenivabu pannkooke ja muffineid, pakuti magusaid ja soolaseid tervislikke suupisteid.  

Allolevad retseptid on pärit Apollo 2013. aasta parimast käsiraamatust “Parimad pirukad” ,autorid  Pille Enden, Lia Virkus, Tiina Lebane.

Herne-maisi-peekonipirukas

10 tk
Hernes ja mais koos peekoniga muredal juustutainal on proovimist väärt kooslus. Soolane pirukas on samal ajal ka õige pisut magus, paitades oma mahedal moel maitsemeeli.

Valmistamisaeg 25 minutit + 30 minutit külmkapis + 1 tund ahjus

Põhi:
150 g võid
2 dl riivitud Parmesani juustu
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl paprikapulbrit
soola

Täidis:
175 g värskeid, külmutatud või konservherneid
175 g konservmaisi
12 basiilikulehte
2,5 dl vahukoort
140 g suitsupeekonit
3 muna
0,75 dl piima
50 g Parmesani juustu
soola ja paprikapulbrit

Sega pehme või, riivjuust, küpsetuspulbriga segatud jahu ja maitseained tainaks ning pane pooleks tunniks külmkappi.
Rulli tainas lahti ja tõsta 28 cm läbimõõduga pirukavormi. Suru tihedalt vormi põhja ja äärtele ning kata küpsetuspaberi ja raskusega. Küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit, kuni põhi on kuldkollane. Võta paber ja raskus ära ning küpseta veel 5 minutit.
Kuni põhi küpseb, keeda värskeid või külmutatud herneid 5 minutit või kuni need on pehmed. Nõruta ja vala kaussi. Lisa nõrutatud mais (kui kasutad konservherneid, siis lisa nüüd ka need), basiilikulehed, 3 sl koort ja maitseained. Püreeri segu. Lõika peekon viiludeks ja pruunista pannil. Klopi ülejäänud koore hulka munad ja piim ning lisa riivitud Parmesan ja maitseained.
Määri herne-maisipüree põhjale ja tõsta peale krõbedad peekoniviilud. Vala peale muna-kooresegu.
Küpseta pirukat 180-kraadises ahjus 35 minutit või kuni kate on tahenenud. Serveeri basiilikulehtedega.


Külm suitsukanapirukas tuunikalalisandiga

8 tk
See pirukas on üks kiire kokkaja lemmikutest, sest ühendab endas nii krõbeda pirukataina, mahlase suitsukana kui pikantse salati. Piruka valmistamisega võid alustada juba eelmisel päeval, küpsetades valmis põhja ja segades kokku kalalisandi.
Valmistamisaeg 35 minutit + 15 minutit ahjus

Tainas:
3 dl nisujahu
100 g võid
0,5 tl soola
2‒3 sl külma vett

Täidis:
250‒300 g suitsukanafileed
1 väike jääsalatipea
1 väike punane sibul
1purk (200g) purustatud tuunikala vees
1 sl sinepit
1 sl sidrunimahla
0,5 dl oliiviõli
soola ja jahvatatud pipart

Haki külm või, jahu ja sool puruseks seguks. Lisa külm vesi ja sega kiiresti tainaks. Suru tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele, torka kahvliga auklikuks ja tõsta vähemalt pooleks tunniks külma.
Seejärel küpseta pirukapõhja 225-kraadise ahju keskosas 15 minutit. Lase täiesti maha jahtuda.
Vahepeal nõruta tuunikala. Lisa sinep, sidrunimahl, õli ja maitseained ning sega kergelt kloppides läbi. Rebi salatilehed väiksemaks, lõika kanafilee suupärasteks tükkideks ja haki sibul peeneks. Tõsta küpsenud pirukapõhjale salatilehed ja puista üle hakitud sibulaga.
Söö kohe.


Rabarberipirukas martsipaniga

8- 10 tk
Valmistusaeg: 25 minutit   + 1, 5 tundi külmas  + 30- 35 minutit ahjus
Üks superhea rabarberipirukas martsipani ja sidruniga. Soovi korral riivi täidise hulka ka ingverit. Pirukas  maitseb parimalt samal päeval leigena koos külma vanillijäätisega.
Põhi:
3 dl nisujahu( asenda võimalusel 1 dl sellest täisterakaerajahuga)
2 sl Demerara suhkrut
150 g külmkapikülma võid
1-2 sl külma vett
Täidis:
300 g rabarberit
100 g martsipanimassi
50 g võid
2 muna
1 dl suhkrut
0, 5 sidruni riivitud koor
( jupike ingverit)
Serveerimiseks: vanillijäätist
Haki kõik ained puruseks massiks, lisa vähehaaval nii palju vett, et saad ühtlase taina. (Seda on mugav teha  köögikombainis, seal on tainas valmis, kui moodustub tainapall). Paki tainas kilesse ja tõsta võimalusel 1 tunniks külma. Siis on tainast kergem rullida ja see jääb küpsedes krõbedam. Rulli või suru tainas 24- 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele, torka kahvliga mõned täksud, pane vorm 30 minutiks külma.
Lõika rabarber tükkideks, riivi martsipan jämeda riiviga. Sulata või, klopi lahti munad ja kuumuta kõiki koos potis, kuni kreem pakseneb( u 5- 7 minutit). Sega kogu aeg ja ära keema lase! Tõsta piliidilt, sega hulka martsipan ja sidrunikoor, lase jahtuda. Määri martsipanikreem tainale ja laota peale rabarberid. Küpseta 200 kraadi juures 30-35 minutit  või kuni pirukas on kaunilt kuldpruun. Serveeri külma vanillijäätisega.


Riivitud naeri-kaalikasalat Lapi juustuga
Neljale
Valmistusaeg: 15-20 minutit

Kui võimalik, kasuta toorsalatis kindlasti nii naerist kui kaalikat, sest naeri magusama ja kaalika kirbema maitse kooslus sobib leebe Lapi juustu katmiseks suurepäraselt! See maitsev suupiste on parim kohe peale valmistamist.

umbes 100g toorest kaalikat
umbes 100g toorest naerist
1 suurem õun
1tl sidrunimahla
1dl majoneesi
veidi soola ja jahvatatud valget pipart maitsestamiseks 0,5dl hakitud kreeka pähkleid 250g Ahja juustu

Koori kaalikas, naeris ja õun ning riivi jämeda riiviga. Tilguta peale sidrunimahla ja sega läbi. Maitsesta majonees soola ja valge pipraga ning sega riivitud viljadega. Viimaseks sega hulka hakitud kreeka pähklid.
Lõika Ahja juust 4 võrdseks sektoriks, jaga salat igale sektorile. Kaunista roheliste salatilehtede, õhukeste koorimata õunaviilude ja kreeka pähklitega. Serveeri kohe.

Tatrasalat köögiviljade ja mozzarellapallidega
Kuuele
Valmistusaeg: 1 tund ( keedetud tatraga 20 minutit)

Tervislik tatratang koos vürtsika rukola salati ja mahlakate tomatitega maitseb imehea. Salat saab maitsev nii kitsejuustu, salatijuustu kui ka pehmete  mozzarellapallidega. Tatratangu võid pehmeks keeta juba eelmisel päeval ja lasta jahtuda, nii saad salati kiirelt valmis.

3 dl tatart
1 karp punaseid kirsstomateid
1 värske kurk
1 kollane paprika
200 g mozzarellapalle (või kitsejuustu või salatijuustu )
1 pott rukola salatit
Kaste:
0,5 dl oliiviõli
0,5 dl palsamiäädikat
1-2 purustatud küüslauguküünt
2 tl Dijon sinepit
soola
musta pipart
vedelat mett

Pese tatar rohke veega ja keeda peaaegu pehmeks ehk al dente. Lase jahtuda.  Poolita kirsstomatid,  tükelda paprika ja kurk kuubikuteks ning sega tatraga. Poolita mozzarellapallid ja sega samuti hulka. Valmista kaste ja sega salatiga. Vahetult enne serveerimist rebi rukola väiksemateks tükkideks ja sega salati hulka. Sega läbi ja serveeri kohe