Äädikas

Palsamiäädikas
Pärit Itaaliast Modenast. Mida kauem veiniäädikas vaadis laagerdub, seda rohkem vedelikku aurustub ja see muudab muudab äädika eriliselt aromaatseks ja tihkeks, aga sealjuures ka kallimaks.

Veiniäädikas
Valmistatakse samuti nii valgest kui punasest veinist.
Paljud veinimeistrid pakuvad samas ise eriti kvaliteetseid veiniäädikaid, mis on tehtud näiteks portveini, Burgundia veini või Chardonnay baasil.
Muide, valge veini äädikale saab imehästi maistet lisada maitsetaimede või vürtsidega.

Šerriäädikas
Tehakse šerrist ning on tõeliselt tugeva maitsega. Et šerriäädikas on väga happeline, tuleks selle kasutamisega olla ettevaatlik.

Õunaäädikas
Mahedam puuviljaäädikas, mis sobib hästi kokku erinevate õlidega. Teelusikatäis õunaäädikat koos meega on tuntud ärataja ja virgutajana.

Maitseäädikas
Valge veini äädikale lisatakse vaarikaid, maitsetaimi, tšillit või küüslauku. Eriti tugeva maitsega.

Õli

Oliiviõli
Erinevad kvaliteediastmed: extra-virgin, virgin ja oliiviõli Kvaliteet ja maitse on sõltuvalt päritolumaast ja -piirkonnast väga erinev. Nii nagu hindki.

Päevalilleõli
Kõige parem on külmpressitud õli. Omab üsna intensiivet maitset.

Pähkliõli
Sarapuupäkli-, mandli- või kreeka pähkli õli annab salatikastmele omapärase maitsenüansi.
Et pähkliõli ei säili nii kaua kui teised, on mõistlik osta väiksem kogus korraga.

Seesamiõli
Õigupoolest maitseta, aga „praetud seesamiõlil“ on väga hea mekk. Kuulub Aasia köögi juurde — juba vähesest piisab, et kaste saaks aasia köögile omase maitse.

Äädikaga salatikaste
Nelja inimese salatiportsu jaoks

3 spl äädikat
1 näpuotsatäis soola
1 noaotsaga suhkrut
1 noaotsaga sinepit 5 spl õli
musta pipart

Valmistamine

Sega vispliga äädikas, sool, suhkur ja sinep, kuni sool ja suhkur on lahustunud.
Lisa aeglaselt hulka õli, kuni segu muutub kreemjaks. Maitsestada pipraga.
Soovi korral lisada hakitud maitserohelist, sibulat, küüslauku.