Õunalõigud sidrunitarretises

1 ½ kg hapukaid õunu

1. kate:
1 l vett
1 dl äädikalahust (12%) või ½ dl puhast äädikat (24%)
2 spl. soola

2. kate
5 dl vett
5 dl suhkrut
1 ½ dl värskelt pressitud sidrunimahla

1. Koorige õunad ja eemaldage südamikud. Lõigake õunad vastavalt suurusele 4–8 viiluks.

2. Segage omavahel kõik 1. katte koostisosad. Soojendage vedelikku keemiseni. Valage soe vedelik kaussi asetatud õunaviiludele ja laske järgmise päevani seista. Valage vedelik õuntelt ära.

3. Keetke 2. katte kõik koostisosad läbi ja valage saadud vedelik viilutatud õuntele. Laske jahtuda. Valage sültjas mass soojadesse ja täiesti puhastesse purkidesse. Sulgege purgid. Säilitage külmas.

Serveerida lisandina liharoogade juurde.

Õunazhelee sherriga

1 kg hapukaid õunu
3 dl vett
1 kg moosisuhkrut liitri mahla kohta
2 dl sherrit

. Loputage õunad. Eemaldage võimalikud plekid, varred ja õiekoht. Tükeldage.
2. Keetke õunu vees kaane all 15 minutit.
3. Laske mahl läbi kurnariide ja jätke õunad 30 minutiks nõrguma.
4. Lisage mahlale moosisuhkur ja keetke 5 minutit.
5. Tõstke keedunõu pliidilt ära. Lisage sherri. Eemaldage hoolikalt vaht.
6. Valage soojadesse, hoolikalt pestud magustoidukaussidesse. Sulgege kaanega. Säilitada külmas.

Võite zheleed maitsestada ka mündiga. Sellisel juhul torgake õunu keetes potti mõned värske mündi varred koos lehtedega.

Kalvadosega õunamahlajäätis

750 g kooritud, puhastatud õunu
4½ dl vett
1 sidruni koor ja mahl
2 dl peensuhkrut
1 munavalge
2–3 spl kalvadost
kaunistuseks shokolaadi

1. Lõigake õunad tükkideks ja keetke kaane all 2 dl vees pehmenemiseni. Laske jahtuda. Püreestage mikseriga või suruge läbi sõela. Lisage sidrunimahl ja -koor.
2. Keetke ülejäänud vesi koos suhkruga paksuks lahuseks. Laske jahtuda.
3. Lisage lahus õunapudrule ja valage segu vormi. Pange see u 3 tunniks sügavkülma. Mass peab jõudma poolenisti läbi külmuda.
4. Vahustage munavalge kõvaks vahuks. Kloppige see vähehaaval poolkülmunud massi sisse. Katke vorm millegagi ja asetage tagasi sügavkülma. Jätke 2 tunniks seisma.
5. Segage kalvados külmunud massi sisse. Katke vorm uuesti ja asetage sügavkülma. Laske seista vähemalt 5 tundi.
6. 10 minutit enne serveerimist pange vorm sügavkülmast külmkappi. Tõstke jäätis lusikaga serveerimiskaussidesse ja kaunistage ðokolaaditükkidega.

Õuna-vahukoorekook

Põhi:
15 digestiiv-küpsist
2 spl suhkrut
50 g võid või margariini

Täidis 1:
4 haput õuna
4 spl suhkrut
1 spl kaneeli
25 g võid või margariini

Täidis 2:
1 pakk kohupiima (250 g)
2 dl vahukoort
2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Kaunistus:
1½ dl vahukoort
laimi või sidrunit

1. Purustage küpsised ja sulatage rasvaine. Seejärel segage omavahel purustatud küpsised, sulatatud rasvaine ja suhkur. Suruge taigen servadest lahtikäivasse koogivormi.

2. Koorige õunad ning eemaldage südamikud. Seejärel lõigake õunad viiludeks. Praadige need rasvaines koos suhkru ja kaneeliga pehmeks. Katke küpsisetaignast põhi õuntega.

3. Vahustage koor suhkru ja vaniljesuhkruga kõvaks vahuks. Seejärel segage vahukoorega kohupiim. Määrige saadud vahukoorekreem õuntele ja asetage kook külma.

4. Vahustage kaunistuse jaoks vahukoor. Võtke kook vormist välja ja pange vahukoor väikeste törtsudena koogi peale. Kaunistage nt riivitud laimi- või sidrunikoorega.

Õunapuder

5 õuna
1½ dl suhkrut
3½ dl vett
1½ spl. kartulijahu
1 tl. vaniljesuhkrut

1. Koorige õunad, eemaldage südamikud ja lõigake need õhukesteks viiludeks. Keetke õunaviilud koos suhkru ja veega potis pehmeks. Et saadud segu oleks paksem, lisage sellele vähese veega segatud kartulijahu.

2. Võtke keedunõu tulelt. Lisage vaniljesuhkur.

Serveerida külmalt või pooljahtunult koos vähese kohvikoorega.

Õunamoos ingveriga

1 kg hapukaid õunu
1 tl riivitud värsket ingverit
2 dl vett
1 sidruni koor ja mahl
½ kg peensuhkrut
1 ml naatriumbensoaati

1. Koorige õunad ja eemaldage südamikud, seejärel lõigake õunad õhukesteks viiludeks.
2. Pange kõik koostisained peale naatriumbensoaadi keedunõusse ja keetke segades u 30 minutit.
3. Tõstke keedunõu pliidilt ära. Eemaldage vaht. Lisage naatriumbensoaat.
4. Valage moos soojadesse, hoolikalt pestud purkidesse. Sulgege purgid. Säilitada külmas.