Väga hästi sobib ta ka marineerimiseks vm moel konserveerimiseks. Vürtspaprikat kasutatakse kuivatatult ja jahvatatult (nn punane pipar) liha-, kala-, köögivilja- jt. toitude maitsestamiseks. Chili ehk cayenne pipart kasutatakse samuti väga ettevaatlikult maitseainena nii naturaalsel kujul kui ka kuivatatult-jahvatatult. Kuna paprika on tänuväärt materjal nii toor- kui segasalatite valmistamiseks, siis siikohal ka mõningaid retsepte.

Salatiks peenestatakse poolitatud kaunad, seemnetest puhastatud (seemned liiga terava maitsega) ja kastmeks võib valida valmis majoneeskastmeid, õlisid aga ka hapukoort.

Paprikasalat tomati ja sibulaga

4-6 paprikakauna, 2 tomatit, 4 spl õlikastet, 1 sibul.
Paprika puhastada, lõigata peenteks ribadeks, tomatid ja sibul lõigata ketasteks ja kallata kaste peale. Paprikasaltit võib valmistada ka kurgi või õunaga.

Paprikasalat shampinjonidega

1 roheline ja 2-3 punast paprikakauna, 300 g värskeid tooreid shampinjone, õlikaste.
Paprika lõigatakse ribadeks, sampinjonid viiludeks. Kloppida estragoniäädikaga (vastavalt maitsele) tehtud õlikastmesse 1 sidrunimahl ja koriandripulbrit. Segada ja kaunistada maitserohelisega.

Paprikasalat kartulitega või nuudlitega ei valmista ühelegi perenaisele raskusi. Kartulisalatis võiks kasutada porrusibulat ja petersellilehti, nuudlisalat vajaks lisaks riivitud juustu ja rohelist sibulat. Mõlemad salatid valmistatakse majoneesi ja hapukoore seguga.

Tomati-paprika mahl

Sügisel hoidistamiseks soovitaks sel aastal valmistada tomati-paprikamahla. Nii tomat (ca 3 kg) kui ka paprika (ca 1 kg) hautatakse pipra ja ingveriga pidevalt segades püreeks. Kuum püree aetakse läbi sõela. Viljalihaga mahl asetatakse potti ja kuumutatakse ca 30 min tasasel tulel, suletakse purkidesse õhukindlalt. Viljaliha mahlale võib maitse järgi lisada soola ja suhkrut, veidi jahvatatud vürtspaprikat ja jahvatatud kaneelikoort. Kui hoiuruumid on liig soojad, siis võiks purkides veel enne õhukindlalt sulgemist üle steriliseerida (80°C kuumavee vannis ca 20 min).

Kaunpipar sobib ka hapendamiseks. Selleks puhastatud poolitatud piprad laotakse klaaspurki, vahele ja peale puistatakse soovi kohaselt maitsetaimi ja vürtse (tillivarred, -õisikud, mustsõstralehed, mädarõikalõigud, meliss, köömned, vürts, pipar jms.)

Kallatakse üle keedetud ja jahutatud 3%-lise soolalahusega (1 l vett, 1 kuhjaga spl soola). Peale asetatakse kerge vajutis, nii et kaunad oleks vedelikuga kaetud. Lastakse 2 nädalat toas käärida, siis viiakse külma ruumi.

Paprika mõjust tervisele loe rohkem Terviselehest.