Eestis kõige massilisemalt püütav ja ka igale meie hulgast taskukohane kala on räim. Õigesti valmistatult on räim maitsvaks ja kasulikuks vahelduseks meie menüüs. Ja ega ei tohiks unustada ka toidu välimust — räimehõbe, kontrastina musta seljatiibu kõrval, annab serveeringule erakordselt efektse ja dekoratiivse aktsendi. Nautigem siis sügisest räime oma toidulaual nii külmade kui soojadena!

SOOJAD RÄIMETOIDUD

Räime-kartulivorm 800 g räimi
600 g õhukesi kartuliviile
1 spl võid
1 klaas piima või rõõska koort
1 muna
maitsestamiseks tilli ja soola
Valmistamine:
Asetage puhastatud, kuid selgroogudega räimed vaheldumisi kartuliviilude ja hakitud tilliga ahjuvormi. Valage peale lahtiklopitud munaga segatud ja soolaga maitsestatud rõõsk koor. Küpsetage 180° C juures 1 tund. Serveerige köögivilja toorsalatiga. Kuna kalad on koos luudega, on vormiroog eriti kaltsiumirikas.

Räimepihvid juustutäidisega

600 g räimefileed
2-3 viilu sulatatud juustu
1 muna
½ klaasi rukkijahu
praadimiseks taimeõli
Valmistamine:
Laduge pooled räimefileedest lõikelauale nahaga pool vastu lauda. Tükeldage juust ja tõstke fileedele juustutükikesed, veidi tükeldatud tilli, maitsestage soolaga. Katke ülejäänud fileedega, suruge ääred kokku. Kastke ettevaatlikult lahtiklopitud munasse ja rukkijahusse. Praadige mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Serveerige soojalt või külmalt.
Pihvide valmistamine nõuab küll aega, kuid maitsvad pihvid sobivad pakkuda ka külalistele. Sulatatud juustuviilud sobivad täidiseks kõige paremini, kuna jäävad ka külmalt pehmeks.

Räimefrikadellisupp

1,5 l vett
4 kartulit
1 porgand
1 spl. võid
maitsestamiseks pipart, soola, tilli

Frikadellid:

600 g räimefileed
½ klaasi riivsaia
¼ klaasi piima
1 sibul
1 muna
maitsestamiseks soola

Valmistamine:
Ajage räimefileed ja sibul läbi hakkmasina või peenestage köögikombainis. Leotage riivsai piimas, segage hakkmassi- ja munaga. Maitsestage. Vormige ühesuurused väikesed pallikesed. Hautage hakitud sibul ja riivitud porgand võis. Ajage vesi keema, lisage kartulikuubikud, 5 minuti pärast hautatud sibul ja porgand. Lisage frikadellid ja keetke tasasel tulel, kuni frikadellid on küpsed. Maitsestage soola ja pipraga ning serveerige hakitud tilliga.

Räime asemel võib kasutada ka mõnda muud kala. Sel juhul keetke kala luudest ja peadest puljong.

KÜLMAD RÄIMETOIDUD

Suitsuräimesalat ühele

150 g suitsuräime
lehtsalatit
1 tomat
4 šampinjoni
Kaste:
3 sl oliivõli
2 tl veiniäädikat
1 tl prantsuse sinepit
murulauku, pipart, soola

Valmistamine:
Eemalda kalalt nahk ja luud, jättes filee võimalikult terveks. Sega kokku kaste. Rebi lehtsalati keskmine ja alumine krõmpsuv osa. Eemalda tomatilt nahk, asetades see korraks keevasse, siis külma vette. Viiluta šampinjonid. Sega seened ja lehtsalat, pritsi need ühe osaga kastmest ja aseta taldriku keskele. Lõika kuus tomativiilu ja pane salati ümber. Aseta ka räimed ümber salati ja vala peale ülejäänud kaste.
Lisandiks paku keedukartulit.

Egoisti räimed juustu, porru ja fenkoliga

Maitsesta 8 keskmist nahaga räimefileed seestpoolt valge pipra ja meresoolaga. Pritsi üle sidrunimahlaga ja puista peale rebitud tilli. Võta võrdses koguses sinihallitus- ja pehmet kitsejuustu, sega ühtlaseks. Vajadusel lisa soola ja valget pipart. Kata räimed seest juustumassiga ja keera rulli. Kui räimekogus on suurem, võib seda teha kondiitripritsiga.

Aseta kaanega hautamisnõu põhja fenkoli- ja porruribad, maitsesta pipra ja soolaga ning aseta neile räimerullid. Vala üle 10% rõõsa koorega ja pane 180 C ahju 25 minutiks küpsema. Lisandiks soola, tillivarte ja küüslauguga maitsestatud vees keedetud kartul.

Sinepiräimed

600 g jahutatud räimefileed
I Marinaad: 5 dl vett,1 dl 30% äädikat, 1 sl soola. Sega I marinaad ja aseta räimed 12 tunniks marinaadi. Nõruta.

II Marinaad: 1 sl sinepiseemneid, 4 sl Dijoni sinepit, 1 sl vene sinepit, 1 dl extra virgin oliiviõli, 3 tl õuna-meeäädikat, 3 sl puuviljasuhkrut, pisut valget pipart, soovi korral veidi vett, lisaks 2 tl kappareid ja rohkesti peenestatud tilli.

Sega II marinaad ja aseta räimed kihiti kaussi, ujutades need üle marinaadiga ja raputades iga kihi vahele ohtralt tilli ja mõned kapparid. Pane ööpäevaks külmkappi.

Kirkad räimed

600 g jahutatud räimefileed
250 g peenestatud tilli
1 ¼ dl valge veiniäädikat
1 dl kerget oliivõli
1 dl vett
1 ½ sl puuviljasuhkrut
1 tl soola
½ tl jämedalt jahvatatud musta pipart

Valmistamine:
Aseta räimed kihiti kaussi, puistates vahele tilli. Sega marinaad ja vala räimedele, pane kaladele raskus, et need püsiksid leemes. Pane paariks ööpäevaks külma.
Serveeri koos väikeste (koorimata) keedukartulite, rukkileiva ja soolavõiga.

Tsitrusräimed

600 g jahutatud räimefileed

I Marinaad: 5 dl vett, 1 dl 30% äädikat, 1 sl soola.

II Marinaad: 2 dl apelsinimahla, ½ dl sidrunimahla, ½ dl laimi mahla, ½ dl apelsinisiirupit, 2 dl vett, 3 sl õuna-meeäädikat, 2 sl mett, 1 sl soola, 1 tšillipipra kaun. Lisaks purk pärlsibulaid, 2 apelsini, 2 laimi, 2 valget greipi, 1 salatisibul.

Sega I marinaad ja jäta räimed 12 tunniks tõmbama. Nõruta.
Sega II marinaad. Koori tsitruselised ja viiluta. Pane räimed kihiti kaussi, asetades vahele tsitruseliste fileed, ribastatud tšilli ja korraks keevasse vette asetatud pärlsibulad. Vala peale marinaad 2, nii et räimed saaksid vedelikuga kaetud. Pane ööpäevaks külma.