Parimad grilltooted sel suvel
Konkursile esitatud tooteid hindas žürii koosesisus Sven Azojan (ETV Oma Maitse), Paavo Kangur (Kroonika), Kaire Kenk (SL Õhtuleht), Margit Kirsipuu (Eesti Päevaleht), Ülle Klaus (Kaupmees), Eha Laanepere (SL Õhtuleht), Ivari Padar (Riigikogu), Imre Sooäär (Riigikogu) ja Aleksei Zhigulin (Molodjozh Estonii).
Konkursil hinnati grilltooteid pimetesti vormis nelja parameetri alusel: välimus, konsistents, lõhn ja maitse.
Võitjad kategooriate kaupa
Grill-lihad:
1.koht: Valga Lihatööstuse Seakaelakarbonaad jogurti marinaadis
2.koht: ARKE Lihatööstuse Willy grill-liha
3.koht: Otepää Lihatööstuse Edgar Marinaadliha ürdi marinaadis
Šašlõkid:
1.koht: Oskar Lihatööstuse Tuline šašlõkk
2.koht: Rakvere Lihakombinaadi Keefirimarinaadis šašlõkk
3.koht: Nõo Lihatööstuse Linnamehe šašlõkk
Grillvorstid:
1.koht: Rakvere Lihakombinaadi Naturaalne šašlõkivorst lambasooles
2.koht: Nõo Lihatööstuse Jäägri Grillvorstid
3.koht: Valga Lihatööstuse Willemi vorstid juustuga
Vaba valik:
1.koht: Rakvere Lihakombinaadi American Grill-ribi
2.koht: Otepää Lihatööstuse Edgar Nuustaku liharoog lambalihaga
3.koht: Valga Lihatööstuse Kaelakarbonaad apelsini marinaadis
Kuidas võidutooteid valmistada ja süüa?
Grillvorstid: Rakvere Lihakombinaadi Naturaalne šašlõkivorst lambasooles
Populaarsem valmistamisviis on kahtlemata küpsetamine puusöe grillil, mis annab tootele ilusa pruunika ilme ja suitsuse aroomi. Analoogilise tulemuse annab ka küpsetamine gaasigrillil, kuid siis ei jää tootele nii meeldivat puusöe aroomi juurde. Lisaks eelmainitule võib grill-vorsti küpsetada ka lõkkel ja kaminas, kuid siis peab jälgima, ei vorst ei asuks otsese tule-leegi kohal.
Söegrillil peab söed asetama nii, et moodustuks ühtlase kuumusega ala, mis katab ära kogu küpsetuspinna. Söed on saavutanud paraja kuumuse, kui saab kätt kõrvetamata hoida u 10 cm kõrgusel 3-5 sekundit. Õige kuumuse korral valmib grillvorst umbes 10 minutiga. Grillvorsti kõrvale sobib imehästi värske aedvilja salat ja traditsiooniline tomatikaste.
Šašlõkid: Oskar Lihatööstuse Tuline šašlõkk
Soovitav küpsetada tulistel sütel, keskmisest madalamal temperatuuril. Küpsetusaeg on ligikaudu pool tundi. Toode on õigesti küpsetatud, kui liha on kondi küljest lahti ja krõbe. Soovitame serveerida värske salati ja meelepärase joogiga.
Vaba valik: Rakvere Lihakombinaadi American Grill-ribi
Kõige õigem on küpsetada söegrillil, kuid võib ka gaasigrillil või lõkkel. Õige kuumuse korral valmib ribi umbes 25-30 minutiga. Kui majapidamises on BBQ ahi, siis ribi puhul on parim maitseelamus garanteeritud. BBQ ahjuga kulub küll rohkem aega, kuid tulemus on mahlasem. Grill-ribi kõrvale sobib imehästi värske aedviljasalat.