Pähklipuu tuntud, tundmatu

Eesti oludes tunneme peamiselt metsikult kasvavate sarapuude pähkleid, harvemini kohtame kultuurpähkleid. Kultuurpuude pähklid on suuremad ja pole sedavõrd ussitanud, kui metsikult kasvavad. Meie õnnetu sarapuupähkel on jäänud kahjuks minevikku. Ometi on just meie metsadest saadud pähklid kõige maitsvamad.

Maailmas on pähklipuid ja -põõsaid sadu liike. Tänaseks on poelettidele jõudnud suur valik teistest maadest sissetoodud pähkleid, mida varem meil ei tuntudki. Kreeka pähkleid kasutab kogu maailm edukalt mitte üksnes kui ravimit, kuid kindlasti kui üht kasulikku toorainet tööstuses ja toitlustuses.

Vähem teame aga tänaseks poelettidele jõudnud hiinapähklist (arahhiis ehk maapähkel), indiapähklist, seedripuu pähklist (seedrimänniseeme), parapähklist, kookospähklist, muskaatpähklist jt. Üldtuntuks on saanud ka mandlid ja pistaatsiapähklid. Nende puhul pole tegemist ehtsate pähklitega ja teadlased ei oska tänaseni neid veel täpselt liigitada, kuid biokeemilistelt omadustelt sarnanevad nad pähklitele.

Hirm paksuks minna

Tõepoolest, 100 g pähkleid annab keskmiselt 628 kcal energiat, sama annab ka 100 g sealiha või šokolaadi. Kuid kuna pähklituumad on väga kerged, siis 100 g jätkub pikaks ajaks. Kui valmistamegi koogi pähklitega, kuhu võib tõepoolest sattuda 100 g, siis kooki ei söö me ju kunagi üksinda ja korraga. Toitvad viljad kustutavad hästi nälga, on maitsvad ja pealegi raviomadustega nende mõistlikul kasutamisel.

Jah, nad paistavad silma oma õliküllusega (kreeka pähklites u 77%), kuid rasvhappeline kooslus on ideaalne just küllastamata rasvhapete osas. Neis on oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid ja pole teragi kolesterooli. Lisaks tervistavale õlile on neis veel valke, süsivesikuid, orgaanilisi happeid, parkaineid, vitamiine (E, C, B-grupi, PP jt), karotiini, eeterlikku õli, mineraalaineid (kaalium, fosfor, magneesium, raud, koobalt, jood, seleen jt).

Pähklite söömisel pole vaja karta kõhukinnisust, sest neis on palju kiudainet. Seega suur küllastamata rasvhapete ja kiudainete sisaldus pidurdab veresoonte lubjastumist ja tagab normaalse seedimise.

Pähklid haiguste vastu

Pähklid on kasutusel toiduainetetööstuses, just õli tootmiseks, aga ka farmaatsiatehastes paljude ravimite valmistamisel. Pähkliõli on eriti populaarne kogu maailmas, sest on saadud külmpressimise teel ja seetõttu säilitanud kõik pähklites olevad toitained.

Pähkliõli sobib raviks: organismi nõrkus, suhkruhaigus, kõhuvalud, kõhukinnisus, mao- ja soolehaavandid, nahahaigused, veresoonte lubjastumine, südame- ja veresoonkonnahaigused, kopsutuberkuloos, maksahädad, ainevahetushäired, reuma ja teised liigestehaigused jm.

Ei pea ilmtingimata kasutama õli, mis on üsnagi kallis, pähklite söömine on sama kasulik. Teatud haiguste korral on aga isegi õlist paremad peenestatud pähklid. Peenestatult (näiteks kohviveskis) saame kätte ka kasulikud kiudained, mis õli kasutamisel saamata jäävad. Vanemad inimesed võiks hommikuti süüa koos muu toiduga vähemalt 1 tl pähklipulbrit või võtta 1 tl õli.

Pähkliõli võime valmistada ka ise, soovitatavalt kreeka pähklitest:
* 0,5 kl peenestatud pähklitele vala peale 1 kl tavalist või veel parem külmpressitud õli
* kuumuta vesivannil paar tundi, kurna, jääk kasuta toitudes
* hoia külmkapis pikemat aega ja võta sealt õli eeltoodud haiguste korral 1 tl 3 korda päevas enne sööki.

Kuna pähklid on kõrge toiteväärtusega ja tugevdavad eeskätt immuunsüsteemi, siis on nad eriti vajalikud kasvavale ja vananevale organismile vere koosluse parandamiseks ning vastupanuks haigustele. Kopsutuberkuloosi korral, ainevahetuse parandamiseks ja lastele rahhiidi raviks on eriti soovituslikud kreeka pähklid, mis on teiste pähklitega võrreldes kõige suurema toite- ja raviväärtusega. Maogastriidi ja kaksteistsõrmiku valusid saab leevendada kreeka pähklitest valmistatud õliga, tinktuuriga, “piimaga” jt.

Kreeka pähklitest võib teha ise ka tinktuuri: võta 2 spl peenestatud pähkleid 1 kl viina kohta, lase tõmmata 2 nädalat toatemperatuuril, kurna, võta 15 tilka koos veega 4 korda päevas mao- ja sooltehaiguste korral.

Hea ravivahend maohaavandi korral on nn pähklipiim: võta 2 spl peenestatud kreeka pähkleid, vala üle 1 kl toasooja veega, sega aegajalt, pressi läbi linase riide, peale 10 tunnist seismist joo tühja kõhuga lonkshaaval ¼ kl korraga 3 korda päevas.

Pähklid mitmeks otstarbeks

Ostes poest pähkleid, peaks neid kergelt röstima va kreeka pähklid (omandavad mõrkja maitse). Oleme sellega vabastanud nad ebasoovitavatest mikroobidest ja andnud meeldiva maitse. On ka paljudele liikidele praktiliselt vajalik, et eemaldada pruuni kattekihti, nagu metsa- ja maapähklid. Mõistlik on kohe röstida terve pakk, puhastada koorekihist ja ka peenestada, pannes siis ühte väikesesse tumedasse suletud purki, kust kerge igapäevaselt kasutada.

Mõningaid soovitusi

* Ostes kontrolli realiseerimisaega ja kvaliteeti purunemise järgi. Rikkaliku õlisisaldusega pähklid võivad valede hoiutingimuste juures rääsuda ja on kasutamiseks kõlbmatud. Lahtiseid pähkleid ostes kontrolli ka hallitust nende lõhna ja välimuse järgi.

* Ära osta soolatud pähkleid ja mandleid, enamasti on soolasisaldus liiga suur. Soovi korral õnnestub soolaga hõõrumine ka kodusel teel.

* Ära rösti eelnevalt pähkleid ja mandleid, kui kasutad neid puistena küpsetistel, kus nad pruunistuvad niigi.

* Pähkleid kasuta salatites, eeskätt puuvilja- kui ka köögiviljasalatites, kuid valida tuleks pehmemaid pähkleid.

* Peenestatud või hakitud pähkleid lisa köögivilja- ja liharoogadele, kus paremad on pistaatsia-, india-, para- ja muskaatpähkel. Kalatoitudele sobivad rohkem kookos- ja pistaatsiapähklid ning mandlid. Pasteetidele ja lihavõietele sobib muskaat-, kreeka- ja indiapähklid peenestatult. Küpsetistesse sobivad rohkem maa-, sarapuu-, para- ja kreeka pähklid, mandlid.

* Kasuta pähkleid ka marja-puuvilja moosides ja marmelaadides, soovitatavalt lisa need keetmise lõpus.

* Kasuta pähkleid biskviidi vahetäidises, pirukatäidises, struudlis ja magustoitudes.