RETSEPT: leiva-hapukooretort nädalalõpu alguseks
See külluslik tort on mahlane ja mitte väga magus, šokolaadiglasuur lisab pidulikkust. Tume leivakiht ja aprikoosimoos toovad meelde Šveitsi kuulsa Schaher tordi, see siin aga valmib kordi lihtsamalt ja on tänu hapukoorekreemile mahedam. Keeta ega küpsetada pole vaja, valmib lihtsalt. Valmista tort mõned tunnid enne serveerimist, et see saaks korralikult imbuda.
Jagub 12le:
- 600g musta vormileiba (1 leib)
- 1 kg 20% hapukoort
- 4 spl suhkrut
- 2 tl vaniljesuhkrut
- 500 g aprikoosi moosi
Glasuuriks:
- 200g hapukoort
- 75g kakaod
- 75g suhkrut
- 100 g võid
Alusta glasuuri valmistamisest, et see saaks enne koogile valamist jahtuda. Pane kõik glasuuri koostisosad kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades keskmisel tulel kuni glasuur hakkab kergelt mullitama. Eemalda tulelt ja jäta jahtuma.
Hapukoorekreemi jaoks sega kokku tavaline- ja vaniljesuhkur. Tordi tegemine ise käib nagu küpsisetordilgi. Lao sobivale alusele leivaviiludest kiht ja kata hapukoorekreemiga. Seejärel jälle leivakiht ja kreem. Ühe kihi vahele pane moos. Kõige viimaseks kihiks jäta hapukoorekreem. Aseta tort 20ks minutiks külma. Kui see on tahkunud, vala/määri peale jahtunud glasuur. Lase enne serveerimist vähemalt 2 tundi imbuda.
Sõltuvalt aluse suurusest võib tort tulla isegi kuni 8 kihiline, seisab serveerides ka ilusti püsti. Kaunistuseks sobivad hästi pohlad või banaan.