Need on tänaseks mineviku filmikaadrid, kuid riisipõld on tõepoolest vee all ja riis on suurema osa Aasia toitja. Pole teist nii valdavat toiduvilja, mis seostuks kohe hiinlaste ja jaapanlastega. Hiina ongi tähtsaim riisi kasvataja, kus toodetakse kolmandik maailma riisist. Ega meiegi elu riisita ette kujuta, olgugi, et meie kliimas ta ei kasva.

Riis meie toidulaual

Riis, kauge Idamaa inimeste põhitoidus, on ka meil laialt kasutusel ning kartulite ja taignatoodete kõrval eelistatuim toidusedeli komponent. Kahjuks kasutatakse teda veel palju kooritud ja poleeritud kujul, mis jääb suhteliselt valgu, rasva, vitamiini ja mineraalainete vaeseks.

Need riigid, kus riis on peamine toidus, ongi kannatanud paljude haiguste ja hädade käes, seoses elutähtsate vitamiinide puudusega. Kõigile kuuldud Idamaa rahvaste haiguse beribeeri (närvivalud, südamelihaste kahjustused, halvatused) põhjus ongi poleeritud riisi söömine, kust eraldatud olulised toitained kestade ja idude näol.

Kooritud riisist on ära võetud kõik rasvlahustuvad vitamiinid ja teisigi on jäänud nullilähedaselt, alles on jäänud mõned mineraalained (neid leidub ka tera sisemuses). Eesti inimese jaoks pole probleem nii tõsine, sest sööme ju mitmekülgsemalt ja leiame puuduva A-vitamiini ja niatsiini mujaltki.

Riisisorte on palju ja aretustööd aina jätkuvad. Kõrvuti tuntud pikliku- ja ümarteralise riisisordiga on veel arvukalt erivorme, millest mõnigi on haruldane. Väljapääs oleks täisteralise riisi müümine, kuid selle pruuni riisi maitseomadused pole nii head ja tootjad aina lihvivad ja lihvivad ning “pimeduses” olevad inimesed eelistavadki valget riisi.

Ikkagi on ka lihvitud riisil veel väärtusi, eeskätt tärklise ja valguma, mis on hästi liitunud ja teevad tast kergesti seeditava toiduaine. Eriti olulised on riisitoidud imikutele ja vanemaealistele, eriti mao-seedetraktiärrituste korral. Riisist valmistatakse jahu, kuid leiva valmistamiseks see ei sobi, küll saab tast kvaliteetset tärklist ja kosmeetikatööstuses kasutatakse puudri valmistamisel. Kestadest valmistatake maitsvat õli ja muudki.

Riisist tehakse ka alkohoolseid jooke ja veini, küll rohkem Idamaades. Köögis on riis mitmekülgselt tarvitatav. Alati vajavad riisitoidud aga maitselisandeid (vanilje, kaneel, ingver, karri, paprika, rosmariin, basiilik jt), et vesisele maitsele täiendust saada. Samas vajab riis lisaaineid (puuviljad, köögiviljad, maitsetaimed), et tõsta tema toiteväärtust.

Riis ravib

Kui kusagil veel liigub lihvimata pruuni riisi, siis kasutage seda toidus. Madalama kvaliteediga riisist saab valmistada ka tervistavaid toite ja jooke, ära kasutada tuleks kindlasti ka keeduvesi. Tihti keedetakse riisi rohkes vees, et riis saaks sõmeram ja keeduvett seejuures ei kasutata. Ometi on keeduvesi just see, mis aitab hästi kõhulahtisuse ja muudegi hädade korral. Juhul, kui vajadus otseselt joomiseks puudub, tuleks keeduvesi kastmetes või vormiroogades ära kasutada.

Kuuma keeduvett mugulsibula ja piparmündiga soovitatakse just külmetushaiguste (angiin, gripp) korral, samas alandab palavikku ja soodustab higistamist. Soovitatakse juua 50-100 g 3 korda päevas ja nii kogu haiguse kestel kuni paranemiseni.

Ka verevaesuse korral soovitatakse juua riisi keeduvedelikku, mis oleks maitseaineteta ja soolata. Vähemalt 3 korda päevas 0,5 kl kaupa. Düsenteeria, gastriit, 12-sõrmiku haavand, jämesoole põletik ravitakse välja muu ravi kõrval riisi keeduveega, mida soovitatakse juua 4 korda päevas 0,5 kl kaupa. Need, kes soovivad kaalus juurde võtta, peaksid hästi tihti sööma riisiputru, millele on lisatud piima ja suhkrut, lisada võib kõiki meelepäraseid lisandeid.

Organismi puhastamine

Organismi puhastamine riisiga on Idamaade tunnustatud õpetus. Inimene vananeb, teda tabavad südame-veresoonkonna haigused, vähk ja kõikvõimalikud tõved. Mida vanemaks inimene saab, seda rohkem mõistab, milline õnn on olla terve ning seda enam hakkab ta tervist hindama. Tervis on kõik ja ilma terviseta kõik mitte midagi. Kui palju on sellest räägitud, et õige toitumine määrab meie elu. Vähem on juttu aga organismisisesest bioloogilisest puhtusest. Otseselt ei õpeta meid keegi, kuidas omada tervet keha.

Juba antiikaja mõttetargad kinnitasid, et suurema osa haiguste põhjus on ebaõige toitumine, toitainete kokkusobimatus, mis viibki jämesoole funktsiooni puudulikkusele ning häiretele organismi puhastussüsteemide töös. Kuidas puhastada maksa, neere, jämesoolt — on jutt omaette. Tänase loo juurde sobib aga õpetus riisiga liigeste puhastamiseks.

Niisiis leotatud riis hommikueineks. Protseduur kestab vähemalt 2 kuud. Võtke 5 pooleliitrist purki. Esimesse pange 2 spl riisi, valage peale vesi ja laske seista ööpäev. Järgmisel hommikul peske see riis värske veega läbi ja laske liguneda veel 4 ööpäeva. Samaaegselt pange teise purki uued 2 spl riisi ja valage peale vesi ööpäevaks. Järgmisel hommikul peske jälle riis läbi puhta veega ja pange edasi seisma veega 4 ööpäevaks. Ja nii saab 5 päeva pärast kõik purgid panna tegevusse.

Esimeses purgis on riis küps tarvitamiseks. Keetke läbi ja sööge kuivalt maitseaineteta ära. Seejärel 4 tunni jooksul ärge sööge ega jooge. Järgmisel hommikul 2. purk, ülejärgmisel 3. purk jne. Keskenduge sellele, et seda ringlust tuleb pidada 2 kuud. Alles seejärel saate tunda ravitulemusi.

“Ragisevad” liigesed muutuvad vaikseteks ja elastseteks, sest soolad on eraldunud. Protseduur mõjub hästi kogu organismi puhastumisele, eriti põiele. Samas võib inimene kaotada aga kaalus, eralduvad ka kaaliumisoolad ja kaltsium, seepärast toituge päeva jooksul arukalt, kasutage toidulisandeid. Kindlasti sööge rikkalikult aed- ja puuvilju, et taastada just kaaliumi ja magneesiumi tasakaal organismis.