Värsked salatid

Kindlasti võiks julgelt aias või potis kasvatada erinevaid salateid — näiteks frisee, mangold (lehtpeet), rucola, jääsalat jms. Nii saab värvi ja vaheldust salatilauale ning rohkelt vajalikke vitamiine.

Kui valmivad marjad, on suurepärane võimalus maitsestada värsket salatit marjakastmega. Selleks mikserda marjad (näiteks vaarikad, mustad ja/või punased sõstrad) koos vähese suhkruga püreeks (sama tulemuse saab, kui marjad läbi sõela pressida). Seejärel lisa veidike õli ja sidruni-, laimi- , greibimahla või pisut naturaalset äädikat ning maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart. Proovi marjakastet ka näiteks toorsoolatud lõhega (graavilõhega)!

Kui valmivad puuviljad, saad värskeid salateid kombineerida ka pirni- ja õunaviiludega — samuti väga maitsev!

Värsked ürdid

Ander kasutab toiduvalmistamisel palju Santa Maria kuivatatud ürte, sest neid on mugav kasutada ja nad annavad hästi maitset. Samas on põnev suvel ka oma isiklikku ürdiaeda pidada. Rabarberi hooajal on lihtne valmistada maitsvaid kokteile. Koori ja tükelda rabarberid ja püreesta koos värskete ürtide, purustatud jää, jogurti või jäätisega.

Samuti võib kokteili teha vahuveini või veiniga ja kangemast alkoholist ka tequila või viinaga. Ürtidest võib oma maitse järgi lisada rosmariini, tüümiani, melissi, basiilikut, münti, samuti seemneid vanillikaunast.

Kui grillid, siis võid sütele panna paar oksa tüümiani või rosmariini — need annavad grillisuitsule suurepärase lõhna.

Basiilikuid on mitmeid

Basiilik on Provence’i köögi armastatuim ürt ja on ilmselt ka Eestis kõige rohkem kasutust leidnud. Kui oled tõeline basiilikufänn, võid teha endale erilise basiilikupeenra, millel kasvab lisaks tavalisele basiilikule veel lisaks näiteks Tai basiilik, kaneelibasiilik, laimi- või tsitrusbasiilik ja punane basiilik. Igaüks on neist omamoodi põnev ja võimaldab maitsetega katsetada.

Tai basiilikul on värsket aniisimaitset, see sobib lihatoitudesse ja annab huvitavat maitset salatitesse.

Kaneelibasiilik on seetõttu teistest erinev, et sobib ka magustoitudesse. Valmista kaneelikaste õunamahlast, kaneelist ja kaneelibasiilikust ning serveeri seda koos jäätisega või valmista jäätisekokteil. Suurepärane!

Laimi- või tsitrusbasiiliku värske ja pisut hapukas maitse sobib eriti hästi kala ja kanaga, proovi seda ka suppidesse, eriti suvistesse külmsuppidesse.

Punane basiilik on aga omakorda lisaks maitsestamisele hea ka toitude kaunistamiseks ja värvikamaks muutmiseks.