Nurmenuku lehed salatilisandina

Varakevadised nurmenukulehed on väga kõrge vitamiinisisaldusega. Kasutada soovitaksin värskete salatite lisandina. Iseseisvaks kasutamiseks on nad vast pisut liiga kibeda maitsega. Pealegi saame oma organismi päevase C-vitamiini vajaduse rahuldada ühe lehega. Korjata iga inimese kohta üks noor, veel kortsuhoidev, leht ja hakkida see vahetult enne tarvitamist hästi peeneks ning segada peenestatult värskete salatite hulka.

Kevadine koorekaste

Võtta kaaluliselt 1:1 värskeid naadi- ja karulaugu lehti. Pesta hoolikalt ja nõrutada. Peenestada. Riivida üks hapu õun ja segada peenestatud rohelisega. Maitsestada hapukoore või maitsestamata jogurti, soola ja suhkruga ning lisada salatisegule.

Hea kevadine vitamiinirikas kaste praetud ja grillitud lihatoitude juurde. Iseseisva lisandina värsketele keedetud kartulitele, kuid siis soovitan segada sisse ka pisut kodujuustu. Kasutatav ka dipikastena.

Segasalat kevadrohelisest

Valmistamiseks vajame: võilille-, hapuoblika-, nurmenuku-, nõgese- ja naadilehti. Kõik komponendid pesta hoolega ja nõrutada. Võilillelehtedel lasta seista umbes 20 minutit nõrgas soolalahuses, mis kaotab nende kibeda maitse. Koostisained hakkida peeneks. Salatikastmeks sobib nii hapukoore või jogurtikaste kui hapu mahlaga maitsestatud õlikaste.

Raudne salat

Kausitäis noori nõgeselehti valada üle kuuma veega ja nõrutada. Lehed hõõruda pastaks ja segada kohupiimaga. Hakkida segusse keedetud mune, riivitud porgandit ja soovi korral rohelist hakitud sibulat. Suurepärane vahend vere rauasisalduse taastamisek ja hemoglobiinitaseme tõstmiseks.