Kui joon seda vett, siis ei neela seda kohe alla, vaid hoian veidi suus, lastes taime infol anda signaale mu rakkudesse. Tunnetan taime energeetikat ja tajun oma olemist, võtan vastu mõtteid, mis mulle tulevad. Tunnen, kuidas vesi valgub mu keha mööda laiali ja täidab mind taimeväega. See on eriline ja mõnus tunne, see on nagu meditatsioon.

Külm roosivesi

Panen kannu allikavett ja selle sisse värskeid kibuvitsaõisi. Hoian tund aega vahepeal õrnalt segades ja kannu põhja alt koputades ning naudin selle vee hõrku aroomi ja maitset.

Roos on ülendava toimega. Ta aitab üle saada seksuaalsest ükskõiksusest, suurendab armastust ja vähendab frigiidsust. Kibuvits on nagu metsik armastus, mis kasvuhoogu sisse saades vallutab suure ala. Ma ei tunne enam väsimust, vaid tahan tunda tundeid ja elada. Kibuvits aitab leevendada hingetraumasid ja stressi, vähendada masendust.

Mu tunded sirguvad nagu kibuvitsavõrsed ja peagi hakkavad kandma aromaatseid õienupukesi. Juba ma õitsen ja seda ei tunne ainult mina, vaid näevad ka teised.

Külm kadakavesi

1. Panen kannu allikavett ja selle sisse kadakaoksa. Hoian tund aega vahepeal õrnalt segades ja kannu põhja alt koputades ning naudin selle vee hõrku aroomi ja maitset.

2. Panen kadakase topsi sisse allikavee. Kadakaanumas seisnud vesi on isepuhastunud ja mõnusa kadakase lõhnaga.

Kadakaveel on puhastav toime. Kadakas viib ära negatiivse (mõju seede- ja väljutusorganitele) ja teeb nii ruumi tervisele, rahulolule, üksteisemõistmisele ja sõprusele. Kadakas on stimuleeriva toimega, ta ergutab ajutegevust ja lisab teotahet.

Kui satun kadaka lähedusse ajal, mil ta õitseb, siis raputan õitsvat kadakaoksa enda kohal, mulle sajab peale õietolmu, mida vanasti kutsuti õnnistavaks vihmaks.

Kadakas on vana nõidusega seotud taim. Vanasti käidi katkukolletega kohtades ringi ja tehti kadakatossu, et ajada ära kurjad vaimud ja puhastada koht haigusetekitajatest. Minagi saan nii oma toad puhastada. Kadakas lepitab inimesi loodusvaimudega ja aitab kõikidel asjadel edeneda ja õnnestuda. Kui puistan kadakaõietolmu põldudele, hakkab vili hästi kasvama; kui jahimees kadakatolmuga püssi õnnistab, tuleb hea jahisaak. Kadakamarjadest tehtud jook annab võime tulevikku näha, kadakapuust joogipeeker näitab, kas jook on mürgitatud või mitte. Kadakas aitab kaotada hirmud ja ebakindluse, mõistuse pähe võtta ja taas oma väärtust tunnetada.

Külm mündivesi

Panen kannu allikavett ja selle sisse mündivarre koos lehtede ja õitega. Hoian pool tundi vahepeal õrnalt segades ja kannu põhja alt koputades ning naudin selle vee hõrku aroomi ja maitset.

Münti võib nimetada meelepuhastajaks. Münt vähendab alkoholi mõju. Ta kaitseb kurja silma eest ja suurendab armastuse energiat ning puhastab negatiivsed mõtted. Münt jahutab ja ergutab, aga ka rahustab. Mündi abil tõrjuti ka nõidust.

Münt lõdvestab soolte ja emaka krampe, suurendab seedemahlade eritust, parandab meeleolu, takistab köharefleksi, kaotab kõhugaase, alandab palavikku ja leevendab menstruatsioonivalu, stimuleerib kesknärvisüsteemi. Mündi nõrk leotis on rahustava ja tugev lahus ergutava toimega.

Münt parandab keskendumisvõimet, tõhustab õppimist, lisab inspiratsiooni, aitab omaks võtta uusi ideid, puhastab meelt. Ta suurendab tundlikkust, teadlikkust, vastuvõtu- ja tähelepanuvõimet. Sellega ravitakse vaimunüridust ja liigset huvi toidu vastu, et meel vabaneks kõrgemate mõtete mõtlemiseks.

Külm melissivesi

Panen kannu allikavett ja selle sisse melissivarre koos lehtede ja õitega. Hoian pool tundi vahepeal õrnalt segades ja kannu põhja alt koputades ning naudin selle vee hõrku aroomi ja maitset.

Meliss parandab mälu ja aitab hirmu ja masenduse vastu. Ta teeb südame rõõmsaks ja teda peetakse südame sõbraks. Ta on noorendava toimega ja ajab minema mustast sapist tekkivad häirivad mõtted.

Meliss hoiab ära kilpnäärme ülemäärase aktiveerumise ja parandab und, tugevdab närve, väldib depressiooni. Ta alandab palavikku, suurendab söögiisu, laiendab veresooni, lõdvestab silelihaste spasme, kergendab menstruatsiooni, ennetab Alzheimeri tõbe. Meliss tõkestab viirusega nakatumist. Ta on hea närvilisuse, ülepinge, vaimse läbipõlemise vastu. Meliss ei muuda uniseks, vaid rahustab meeli. Ta annab jõudu ja energiat, kaovad õudusunenäod. Melissi kasutatakse viljastumisele kaasa aitamiseks ja ebaregulaarse menstruatsiooni puhul. Joo melissivett, kui on hormoonide ringlushäiretest tulnud peavalu.

Varakevadine külm toomingavesi

Panen kannu allikavett ja selle sisse toomingaõie kobara. Hoian pool tundi vahepeal õrnalt segades ja kannu põhja alt koputades ning naudin selle vee hõrku aroomi ja maitset.

Kes meist ei mäletaks toomingalõhna lapsepõlvest. Lapsena on meie meeled rohkem avali ja uued lõhnad peibutavad, võluvad, sööbivad mällu. Õitseva toominga lõhn meenutab armumise aega, sest kevadel pääsevad kõikide taimede ja ka inimeste elumahlad voolama. Inimesed on altimad märkama teisi inimesi, hinge täidab igatsus ja hellus. Toomingas aitab üle saada vanadest negatiivsetest mälestustest, andestama endale ja teistele, saama üle salavihast, mis ängistab ja põhjustab südamevalu. Toomingas päästab kehast välja sinna kogunenud pinged, mis on seotud vanade mälestustega.

Igal kevadel hakkavad toomingad õitsema. See on kindel. Selles ei saa kahelda. Ei saa kahelda toominga ainulaadses lõhnas ja tundes, mis sellega kaasneb. On miski, mis jääb läbi elu. See annab kindluse — ma ei saa kahelda oma tunnetes.

Naistekas avaldab retsepte Irje Karjuse uuest raamatust “Hingeteed”. Kui soovid ka endale antud väljaannet, siis saada meile oma nippe, milliste looduslike vahenditega valu ja vaevusi ravid. Parimaid ootab uus “Hingeteede” raamat, mis pakub teejooke ja ürdimärjukesi kehale ning hingele.
Saada roma nipid aadressile naistekas@delfi.ee