Prantsuse köögiviljahautis

Lõuna-Prantsusmaalt Vahemere äärest pärit ratatouille’d võib süüa nii liha- kui kalaroogade kõrvale, aga ka eelroana või määrida saiale. Selle valmistamiseks on hulk retsepte ja sinna võib segada igat masti köögivilju. Näiteks Nizzas miksivad kokad hautisesse punast paprikat, suvikõrvitsat, baklazhaani, tomatit, sibulat, küüslauku ja erinevaid maitsetaimi, kindlasti ei puudu retseptist oliivõli.

Ja ratatouille maitseb paremini, kui välimusest võiks oodata, ütlevad prantslased ise.

Õige ratatouille komponendid kuumutatakse madalal temperatuuril õlis, kõik seejuures eraldi. Lõpuks segatakse köögiviljad kokku ja hautatakse veel. Sõltuvalt köögiviljadest võib rooga maitsestada ka tomatipasta, tshilli, sojakastme, aga ka valge veiniga. Kuigi algupärased retseptid soovitavad köögivilju kasutada võimalikult ehedal kujul, arvavad mõned asjatundjad, et nii paprika kui tomat tuleks koorida.

Vaja läheb:
2 punast paprikat, 2 rohelist paprikat, 1 suur baklazhaan, 1 suvikõrvits, 6 suurt tomatit (600 g), 3-4 sibulat, 2-4 küüslauguküünt, 1 spl värsket või 1 tl kuivatatud tüümiani, värsket basiilikut, 1 tl soola, musta pipart, toiduõli, oliivõli ja soovi korral 1 tl suhkrut.

Eemaldage paprikalt vars ja seemned ning grillige neid ahjus 20 minutit, kuni need tõmbuvad tumedamaks. Jahutage paprikad, koorige ja lõigake paarisentimeetristeks tükkideks. Koorige ka tomatid, hoides neid minuti keevas vees - koort on siis hõlpsam eemaldad. Puhastage tomatid ka seemnetest ja tükeldage.

Hakkige ka teised koostisained. Kuumutage pannil või kastrulis õli, lisage hakitud sibulad ja küüslauguküüned ning praadige kuldkollaseks. Seejärel küpsetage üksteise järel baklazhaan ja suvikõrvits. Vajadusel lisage õli.

Segage kõik komponendid kokku, hakkige hulka ka ürdid ja hautage rooga tasasel tulel, kuni köögiviljad on pehmed. Enne serveerimist hakkige ratatouille’le värskeid ürte ja valage peale pisut oliivõli.

Provence’i tomatid

Vaja on:
6 suurt tomatit, soola, musta pipart, 3 spl oliiv-õli, 3 küüslauguküünt, peterselli jt meelepäraseid ürte, u 3 dl peenestatud saiapuru ja riivitud (parmesani) juustu.

Lõigake tomatid pooleks ja eemaldage vedel sisu koos seemnetega - viimast võib hiljem kasutada nt pastakastme valmistamiseks. Pange tomatid rasvaga määritud ahjuvormi ning maitsestage soola ja pipraga.

Kuumutage purustatud küüslauguküüned pannil õlis, pange nõusse ja lisage peenestatud petersell, ürdid ning saiapuru. Kui vaja, lisage täidisele tilk oliivõli. Segage. Täitke tomatid seguga, raputage peale riivjuustu ja küpsetage 180ºC ahjus 10-15 minutit.

Seene-lõhepirukas

Põhjaks on vaja:
150 g võid või margariini, 6 dl jahu, ½ tl soola, 2 spl külma vett
Täidiseks:
200 g kupatatud seeni, 1½ dl hakitud porrut, 200 g külmsuitsulõhet, hakitud tilli, 3 dl 35% rõõska koort, 3 spl tshilliketshupit, musta pipart, ½ tl soola, 3 muna ja 3-4 dl riivitud juustu.

Segage rasvaine, jahu ja sool näppudega teraliseks. Lisage vesi ja segage tainas ühtlaseks massiks. Suruge tainas küpsetusvormi põhjale ja külgedele. Eelküpsetage põhja 200ºC ahjus 10 minutit.

Täidise valmistamiseks hakkige seened ja porru, viilutage ka lõhe ribadeks. Pange kõik komponendid ühtlaselt piruka põhjale, raputage peale tilli ja pool riivjuustust. Segage koor, munad ja maitseained ning valage segu pirukale, lisage ka ülejäänud riivjuust.

Küpsetage pirukat 225ºC kraadi juures 25 minutit.

Aedniku pada

Vaja on:
1½ dl punaseid läätsi, 1 keskmise suurusega lillkapsas, 3 porgandit, 4 kartulit, 2-3 tomatit, 1 porru, pisut juursellerit, 7 dl köögiviljapuljongit, meelepäraseid rohelisi maitsetaimi ja soola.

Tükeldage lillkapsas, lõigake porgandid, kartulid, tomatid ja seller kuubikuteks ning viilutage porru.

Pange kõik komponendid potti ja valage juurde köögiviljapuljongit, nii et kõik aedviljad oleksid vedelikuga kaetud. Hautage pajarooga madalal kuumusel tund aega.

Sügissupp

Vaja on: 2 sibulat, 3 küüslauguküünt, 2-3 kartulit, 2 porgandit, 2 õuna, 2 spl õli, 2 tl karrit, 400 g purustatud konservtomateid, 8 dl kanapuljongit, soola, pipart ning kaunistuseks pisut rohelist sibulat ning paprika- ja kurgitükke.

Koorige ja hakkige kõik viljad, sh õunad. Kuumutage kastrulis õli, lisage hakitud sibulad ja küüslauguküüned ning kuumutage veidi. Lisage karri ja kuumutage segades veel pisut. Kallake potti kanapuljong, purustatud tomatid, porgandid, kartulid ja õunad.

Laske supil kaane all haududa, kuni kõik komponendid on pehmed. Püreestage supp nuimikseriga ühtlaseks. Lõpuks lisage maitseained. Kui supp näib liiga paks, lisage vett või kanapuljongit. Supi kõrvale võib pakkuda röstitud leiba, sobivad ka juustuküpsised.

Täidetud paprikad

Vaja on:
4 suurt paprikat, pisut õli ja võid, 1-2 küüslauguküünt, 6 viilu röstsaia, 50 g purustatud pähkleid, värsket basiilikut, 50 g riivjuustu, 150 g valgehallitusjuustu (parem, kui see on kitsejuust) ja 3 tomatit.

Lõigake paprikalt «mütsid», eemaldage ka seemned ja asetage need võiga määritud ahjuvormile. Kuumutage pannil õli-võisegu ja praadige selles kergelt küüslauk. Lisage kuubikuteks lõigatud röstsai ja praadige see kuldkollaseks.

Peenestage segu hulka paprikalt eemaldatud viljaliha jäägid, purustatud pähklid, hakitud basiilik, riivjuust, tükeldatud valgehallitusjuust ja tomatid. Täitke paprikad seguga ja valage peale tilgake õli. Küpsetage paprikaid 175-200 ºC ahjus 45-55 minutit. Kui paprikad kipuvad pealt kõrbema, katke need fooliumiga.