Maitsestamiseks rohelist sibulat, tilli, peterselli, musta peenikest pipart ja soola.

Valmistamine:

Porgand puhastada ja lõigata õhukesteks viiludeks. Kartul koorida ja lõigata kuubikuteks. Praadida kuumas õlis kartulikuubikuid ja porgandiviile umbes 4 minutit. Samal ajal lõigata pestud ja puhastatud seened õhukesteks viiludeks ja segada pannil olevate komponentide hulka. Pidevalt segades praadida segu veel umbes 5 minutit. Puljong valada potti ja tõsta keema ning seejärel lisada sinna pannil küpsenud segu. Lasta supil podiseda veel umbes 8 minutit. Nüüd lisada, suppi ühtlaselt segades, väikeste lusikatäite kaupa sulatatud juust. Maitsestada ja lasta veel paar minutit aeglasel tulel keeda. Vahetult enne valmimist lisada peenestatud maitseroheline.

Hea on teada, et:

• sellise supi valmistamisel on parem kasutada maitsestamata sulatatud juuste, seda ikka selleks, et seente peent aroomi ja maitset mitte ära segada;
• 1 spl. toiduõli on ligilähedaselt võrdne 2 cm laiuse lõiguga 0,4 kg margariinipakist

Suvilasupp

Vaja läheb:

2 suuremat kartulimugulat
1 keskmine porgand
1 keskmine mugulsibul
200 g keeduvorsti
1 purk konservherneid
1 spl toiduõli
2 loorberilehte
Maitsestamiseks rohelist sibulat, tilli, peterselli, musta peenikest pipart ja soola.

Valmistamine:

Tõsta liiter vett keema. Porgand puhastada ja lõigata temast suuremat sorti kuubikud. Kartul koorida ja lõigata samuti suuremateks kuubikuteks. Lisada keevasse vett loorberileht ning porgand ja kartul ning keeta umbes 5 minutit. Sellel ajal koorida sibul ja hakkida peeneks. Ka keeduvorst lõigata kuubikuteks. Ajada pann kuumaks ja praadida sellel sibulat umbes 4 minutit. Nüüd lisada vorst ja praadida veel 3 minutit. Praetud vorst ja sibul lisada potis keevatele aedviljadele, segada. Nüüd on paras aeg lisada ka roheline hernes. Tõsta keema, maitsestada ja lasta veel umbes 5 minutit podiseda. Vahetult enne valmimist lisada maitseroheline ja tõsta supp veelkord keema.

Hea on teada, et:

• kui te kasvatate suvilas herneid, siis on soovitav kasutada samas koguses värskelt kaunadest lüditud herneid. Supi valmimine võtab sama aja;
• Supi keetmise ajal ei ole soovitav vett juurde lisada, sest see muudab supi maitseomadusi ja seda mitte paremuse poole.

Külmsupp okroška kefiiriga

Vaja läheb:

2 koorega keedetud kartulit
4 kõvaks keedetud muna
2 värsket kurki
20 g rediseid
200 g keeduvorsti
1 l kefiiri
1 väike peotäis rohelist sibulat
Maitsestamiseks rohelist sibulat, tilli, peterselli, musta peenikest pipart ja soola.

Valmistamine:

Keedetud kartulid koorida ja lõigata peenemateks kuubikuteks. Munad koorida. Üks neist jätta kaunistamiseks, s.t. viilustada, teised tükeldada. Redised ja kurgid pesta ja lõigata peenemateks kuubikuteks. Maitseroheline pesta ja hakkida peeneks. Vorst lõigata väikesteks kuubikuteks. Võtta suur sügav kauss (võib kasutada ka potti) ning kallata sinna kokku kõik ettevalmistatud osised. Valada peale kefiir, maitsestada ning segada hoolikalt läbi. Serveerimisel lisada igasse portsjoni keedetud muna viile ja raputada peale pisut maitserohelist.

Hea on teada, et:

• kefiiriga valmistatud on supp happeline ning kui suppi korraga sööma ei asuta, siis oleks soovitav keedetud kartulit supile mitte sisse segada. Neid võiks serveerida supi kõrvale praetult — saate väga mõnusa maitseelamuse.

Uhhaa

1 keskmine haug
1 keskmine latikas
1 keskmine koha
2 keskmist kartulimugulat
1 porgand
1 mugulsibul
Maitsestamiseks rohelist sibulat, tilli, peterselli, musta peenikest pipart, leht loorberit ja soola.

Valmistamine:

Värske kala rappida, eemaldada sisused, pesta, lõigata suuremateks tükkideks ning panna paariks minutiks nõrguma. Seejärel tõsta tükid potti ja valada üle külma veega. Lasta vaiksel tulel podiseda umbes 30 minutit. Nüüd valada puljong ära ja jätta kalatükid jahtuma. Jahtunult eemaldada kondid ja muud mittesöödavad osad. Puljong valada potti tagasi ja tõsta keema. Kartul lõigata kuubikuteks. Lisada keevale puljongile ja keeta tasasel tule umbes 5 minutit. Selle aja jooksul puhastada porgand ja lõigata õhukesteks viiludeks. Sama teha sibulaga. Lisada need keevale uhhaale koos puhastatud kala ja loorberilehega. Tõsta keemiseni ja keeta veel 5 minutit. Vahetult enne valmimist lisada maitseroheline ja tõsta supp veelkord keema.

Hea on teada, et:

• kui kooritud sibul ja nuga pesta enne viilustamist külma veega, siis sibul nutma ei aja;
• kui uhhaad valmistatakse eelnevalt külmutatud kalast, siis peab parema maitse saavutamiseks supi sisse panema rohkem maitseaineid.