Toitumisteadlase Reet Sinki sõnul tähendab sõna surimi jaapani keeles kala-hakkliha. Seda valmistatakse põhiliselt nendest tursalistest, kellel on vähe liha ja palju luid, mistõttu tavalise kala kujul need inimesele ei meeldi. 

Jaapanlased aga leiutasid selliste kalade väga efektiivse kasutamisvõimaluse ja panid tootele nimeks surimi. Et surimi leiutasid just jaapanlased, pole mingi ime, kuna neil on tohutud kalavarud ning samaaegselt piisavalt kesised võimalused loomaliha tootmiseks.

Surimit valmistatakse valgest väherasvasest kalast, mis enamasti ei ole eelnevalt külmutatud. Seetõttu saabki surimi tootmine alguse juba laevas, vahetult peale püüki, et tagada kala maksimaalne värskus.
Surimi tootmiseks sobivad kõige paremini valge lihaga merekalad. Meres on palju selliseid kalu, kelle liha on küll maitsev, kuid tihe luustik muudab need kalad paraku söömiseks sobimatuks. Praegusel ajal valmistatakse 90% surimist sellisest tursalisest nagu Vaikse ookeani mintai (alaska pollak), kuid seda tehakse ka põhjaputasuust ja heigist

Puhas surimi on väärtuslik ja väga kasulik tooraine, mis ei ole sellisena toidu valmistamisel kasutatav. Seetõttu segatakse surimi sobiliku maitse ja konsistentsi saamiseks muude koostisainetega nagu jahu, muna, õli ja maitseained. Segule antakse mitmesuguste meresaaduste kuju, nagu näiteks krabi- või merevähijalad, tükid ja laastud, samuti kreveti või kammkrabi kuju. Meie jaoks levinumad surimitooted on krabipulk ja lumekrabi.

Erinevate surimitoodete surimisisaldus on kõikuv, seega tuleb hoolikalt jälgida tootepakendilt ainete sisaldust. Lisaks suureneb ka surimisisalduse vähenedes ka toodete kalorsus. Seega üle 50%-lise surimisisaldusega tooted on oma kalorsuselt madalamad.

Surimitoodete müüdid
Surimitoodete, ehk meile tuntud kui makra- ja krabipulga kohta leidub palju erinevaid väärarusaami. Alljärgnevalt toome välja mõned enimlevinud linnamüüdid.

Müüt nr 1: Krabipulgad on ebatervislikud, tegemist on mingi nafta jääkproduktidest valmistatud massiga, mis on maitseainetega üle valatud. See on samaväärne viinerite ja kartulikrõpsudega.
Tegelikkus: Krabipulkade üks olulisemaid koostisosasid on surimi ehk kalahakkliha ehk kontsentreeritud kalavalk. Surimi sisaldab hulgaliselt kasulikke ja kalalihale omaseid tervislikke mineraale ja vitamiine. Kuna surimi ise on pea-aegu maitsetu ja lõhnatu kalamass, valmistatakse sellest igasuguseid tooteid, neist tüüpilisemad on matkitud krabiliha ehk lumekrabi ja. Surimi moodustab kvaliteetsest krabipulgast 40 - 60%. Lisaks surimile koosneb krabipulk jahust, munast ning maitseainetest. Kvaliteetsed krabipulgad ei sisalda kunstlikke maitsetugevdajaid (E621).

Müüt nr 2: Kõik krabipulgad on ühesugused ja ühe maitsega
Tegelikkus: Krabipulkasid saab liigitada premiumi-krabipulkadeks, klassikalisteks krabipulkadeks ning madala surimisisaldusega krabipulkadeks. Kõige suurem surimi ehk kalamassi sisaldus on premiumi-klassi krabipulkades. See muudab selle kategooria tooted teistest maitseomadustelt paremaks, tervislikumaks ning täisväärtuslikumaks. Samuti ei ole kvaliteetsetele toodetele lisatud maitsetugevdajaid. See teeb küll Premium-tooted hinnaklassilt kallimaks, aga maitseomadustelt võrreldes teiste surimitoodete kategooriatega paremaks ja kvaliteetsemaks.

Müüt nr 3: Krabipulgad teevad paksuks
Tegelikkus: Surimitooted on kõrgelt hinnatud Figuurisõprade poolt, kes on valinud ka ühe surimitoote “Viči Lumekrabi” konkursil “Süües Terveks 2010” parimaks kalatooteks. Lumekrabi valmistatakse kõrge toiteväärtusega kalavalkudest ja toote rasvasisaldus jääb alla 0,5%. Seega on tegu rasvavaba tootega.

Müüt nr 4: Krabipulgad on vaid suupisted ning nendest ei saa midagi korraliku valmistada. See ei ole päris toit.
Tegelikkus: Surimitooted sobivad kasutamiseks nii eelroogades, suppides, salatites kui vaheroogades. Toitumise seisukohalt on surimitooted heaks lisandiks tervislikule toidule. Näiteks kvaliteetne Lumekrabi on väga väärtuslik tooraine pastade, suppide, pirukate, pizzade, salatite valmistamisel. Surimitoodete lai valik võimaldab valmistada erinevaid roogi ning kasutada neid erinevatel otstarvetel, mitte ainult suupistetena.

Müüt nr 5: Surimitooted valmistatakse kalajääkidest
Tegelikkus: Surimi valmistatakse valgest kalalihast. Surimi tootmiseks kasutatakse ära ühest kalast vaid 30 %. Seega surimi tootmiseks kasutatakse vaid kala liha. Kõik luud, sisikond, nahad, uimed eemaldatakse surimi valmistamise protsessis. Seega tehakse surimit vaid kvaliteetsest kala osast.