1. Koos pikkade ja valgete suveõhtute möödumine paneb sisuliselt ka väljas grillimisele punkt. Mida asemele pakkuda? Võiks proovida lihtsate
hautistega.

Suvelõpu kiirhautis

2 porrulauku
2 paprikat (ilusam saab kui valida 1 punane ja 1 kollane)
2 suuremat tomatit
1 spargelkapsas
väike sibul
natuke õli
Maitsestamiseks pipart ja soola.
Valmistamine:

Lõigata porrulauk, paprika ja tomat viiludeks. Sibul tükeldada peeneks. Spargelkapsal võtta jäme vars tagant ära ja jaotada „pea“ väikesteks tükkideks. Kastruli põhja valada veidi õli, lasta see kuumeneda ja lisada sinna paprika ja porrulauk. Kui paprika ja porrulauk on pehmenenud lisada kõik ülejäänud komponendid. Kuumutada ja maitsestada. Kui kõik koostisosad on pehmeks haudunud, siis tõsta hautis tulelt ja lasta toidul umbes 5-6 minutit omas kuumuses haududa.

Võib süüa niisama või lisandina muu toidu kõrvale. Säilib kuumana purki pandult kindla kaane all umbes 1 nädal.

Sügisene pajatoit

200-300 g metsloomaliha (võib kasutada ka väherasvast sea või loomaliha või valmistada hoopis ilma lihata)
2 suurt porgandit
1 väike kaalikas
5 keskmist kartulit
2 keskmist hapukurki
1 tassitäis ube
1 tassitäis herneid
½ väiksemast kapsapeast
1-2 magusat paprikat
Ketšupit või tomatipastat
Paar lusikatäit nisujahu

Maitsestamiseks soola, suhkrut, lihaüldmaitseainet, purustatud paprikat, sidrunipipart ja kellele maitseb siis ka karrit ja veidi rohelist tilli.

Valmistamine:

Metsloomaliha pruunistada paja põhjas ja maitsestada. Seejärel lisada pisut ketšupit või tomatikastet. Lihale lisada tükeldatud juur- ja köögivili. Valada peale veidi vett, pajasisu peab jätma paksu supi mulje, ja tõsta keema. Keeta aeglasel tulel kuni osised on pehmed. Kui juurvili on veel veidi rõhke, siis lisada paar tera suhkrut ja roheline till. Et pajaroog parajalt tummine tuleks, siis segada poole tassi külma veega 1-2 supilusikatäit jahu.

2. Kabatšoki ja/või suvekõrvitsa pajaroog, mille koostisosade koguseid võib vabalt valida, seda vastavalt võimalusele ja/või vajadusele. Kuna valmib kiiresti, siis sobib tudengile ja kiirel hetkel ka perele. Samas on see meeldivaks vahelduseks neile, kes austavad kabatšokitoite, kuid keda kabatšokk lihtsalt hautatult või täidetult enam ei rahulda. Suvekõrvitsa e. zuccini (ka rullkõrvits) austajatele pakuks seekord midagi magusat — tort on meeldivalt kerge ning hea õhtul külalistele pakkuda, aga ta sobib väga hästi ka puhkepäeval hommikukohvi kõrvale.

Kiire ja tuline tudengieine

Valmistamiseks kasutada panni, millele valada natuke õli. Õli ajada kuumaks ja lisada järjest:

1) kabatšoki kuubikud
2) jämedalt hakitud sibul
3) paprika lõigud ja kibepipar (kui maitseb ja tervis süüa lubab, muidu oluline)
4) kui segu tarvitada iseseisva roana või lihtsalt leiva kõrvale, siis tasuks lisada vorsti- või viinerilõike
5) tomatilõigud

Kui kõik koostisosad on pannil, siis hautada nad koos kergelt läbi ja maitsestada soola ja muud lemmikmaitseainetega. Soola asemel võib maitsestamiseks hoopis puljongikuubiku lisada.

Zuccini tort

Tainas: 370 g toorest riivitud suvekõrvitsat e. zuccinit
370 g suhkrut
3 muna
370 g jahu (kõrgem sort)
200 g õli
150 g riivitud mets- või sarapuupähkleid
1 tl kaneeli
½ tl küpsetuspulbrit

Katteks: 100 g punasesõstra marmelaadi
Glasuur: 1 pakk tordiglasuuri

Isetehtud glasuur: sulatada 200 g purustatud tumedat mõru šokolaadi, millele lisada 25 g võid. Segu jahtuda ja seejärel glasuurida tort.

Valmistamine:

Riivida zuccini. Munakollased vahustada suhkruga ja lisada peenestatud suvekõrvits ning õli. Segada hoolega läbi. Pähklipuru segada kaneeliga ja lisada suvekõrvitsasegusse. Küpsetuspulber segada jahuga ja segada zuccini-taignaks. Nüüd vahustada munavalged tugevaks vahuks ning segada õrnalt taignasse. Lahtikäiva koogivormi põhja panna küpsetuspaber ja valada tainas vormi.

Elektriahjus küpsetada 175 kraadi juures u.50-55 minutit.

Valmis tordipõhjal lasta jahtuda ning seejärel võtta vormist välja. Katta seejärel punasesõstra marmelaadiga ja glasuurida. Noaotsaga võiks glasuurile teha ruudud.

Pärast pooletunnist jahtumist laske hea maitsta.