Suvila einevõileib

(valmib umbes 30 minutiga)

Vaja läheb:
1 prantssaia batoon
1 hapukurk
1 värske kurk
1 suurem tomat
9 juustuviilu
3 viilu suitsuvorsti
3 peekoniviilu
3 viilu keedetud kana või kanarulaadi
3 tl majoneesi
1 tl ketšupit
1tl sinepit
Kaunistuseks värsket tilli ja peterselli.

Valmistamine:
Aedviljad pesta ja viilutada. Kurgid võiks seekord viilutada pikisuunas. Maitseroheline hakkida peeneks. Batoon jagada pikisuunas kolmeks ja seejärel lõigata keskelt lahti. Alumine pool määrida majoneesiga, millele laotada 1/3 tomatist, vorstist ja 1/6 juustust ja puistata üle maitserohelisega. Pealmine pool batoonitükist määrida ketšupiga ning sellele jagada 1/3 värskest kurgist, peekonist ja 1/6 juustust. Määrida poolte pealmistele komponentidele mahedamaitselist sinepit ning ühele pinnale panna 1/3 hapukurgist, teisele poolele 1/3 kanalihast ja sulgeda batooniks.

Hea on teada, et:
• kui arvate, et suur tükk ajab suu lõhki, siis võib katted jagada erinevate batoonide vahel. Näiteks: üks einesai võiks sisaldada vaid majoneesi, kana ja tomatit; teine suitsupeekonit, sinepit ja hapukurki jne — varieerige ja tundke mõnu;
• klassikalise einevõileiva koostiseid võite ise julgelt kättesaadavate osistega muuta. Oluline on, et maitsed kokku läheksid.




Juustu-tomati suupiste
(valmib umbes 30 minutiga)

Vaja läheb:
2 keskmist tomatit
100 g juustu
2 küüslauguküünt
2 tl majoneesi
Kaunistamiseks värsket tilli ja peterselli.

Valmistamine:
Küüslauk ja maitseroheline hakkida hästi peeneks. Juust riivida jämeda riiviga ja segada majoneesi ning küüslauguga ühtlaseks massiks. Tomatid lõigata jämedateks viiludeks ja eemaldada seemnemass. Tomatirattad asetada taldrikule ja täita keskmine tühimik juustupastaga ning puistata peale hakitud rohelist.

On hea teada, et:
• selline suupiste sobib suurepäraselt kangete napside kõrvale;
• selline suupiste sobib väga hästi ka küpsetatud või praetud liha kõrvale.




Suupisted aiamaalt
(valmib umbes 40 minutiga)

Vaja läheb:
1 paprika
2 keskmist tomatit
2 keskmist värsket kurki
Rohelist sibulat, värsket tilli ja peterselli.
Kastmeks:
2 tl toiduõli, peenestatud musta pipart, soola.

Valmistamine:
Aedviljade ettevalmistamine: kurgid pesta ja lõigata pikisuunas õhukesteks sektoriteks. Tomatid pesta ja lõigata samuti õhemateks sektoriteks. Paprikal eemaldada seemned ja lõigata õhemateks ratasteks. Maitseroheline hakkida.

Kastme valmistamine: väikeses kausis kloppida segamini toiduõli, sool ja peenestatud must pipar.

Serveerimine: aedviljade lõigud asetada laiemale taldrikule ringidena, millest esimese (kõige taldrikuserva poolsema) moodustaksid kurgid, sellele (osaliselt katvalt) järgneksid paprikarõngad ja keskele rosetina tomatisektorid. Peale raputada kaunistuseks maitserohelist. Enne lauale andmist valada aedvili kastmega üle.

Hea on teada, et:
• selline suupiste tuleb eriti maitsev ja aromaatne, kui saate komponendid otse peenralt noppida.




Viinerikanapee
(valmib umbes 40 minutiga)

Vaja läheb:
2 viilu musta leiba
1 keskmine värske kurk
1 paprika
500 g juustu
2 viinerit
10 musta konserveeritud kivideta oliivi

Valmistamine:
Paprikal eemaldada seemned ja lõigata jämedamateks ruutudeks. Kurk ja viinerid viilutada jämedamalt ning juustust lõigata keskmised kuubikud. Kui on tegemist vormileivaga, siis lõigata leivaviil üheksaks. Aetada leivatükid taldrikule ning lükkida võileiva tikule esimesena oliiv, siis viiner, kurk ja juust ning torgata see kõik lõpuks leivast „diivanile“.

On hea teada, et:
• kasutage kanapee valmistamisel erikujulisi aed- ja juurviljalõikureid — nii saate anda osistele erinevaid kujusid ja tulemus on silmale palju uhkem vaadata.




Puuvilja-juustu kanapee
(valmib umbes 30 minutiga)

Vaja läheb:
1 pirn
1 mandariin
100 g viinamarju
100 g juustu
1 sidrun

Valmistamine:
Juust lõigata väiksemateks lõikudeks. Pirn koorida, lõigata neljaks ja eemaldada südamik. Lõigata keskmise suurusega tükkideks. Mandariin koorida ja jagada vili osadeks. Viinamarjad eemaldada kobarast ja pesta. Sidrun lõigata pooleks. Ühest poolest pigistage mahl pirnilõikudele. Teine pool asetage, lõikepinnaga alla, taldriku keskele. Ajage puuviljatükid võileiva tikule: esimesena viinamari, siis mandariin, pirn ja juust ning torgake otsapidi sidrunidiivanile. Jälgige, et tikkude kinnitamisel kujuneks harali peasake — uhke, ilus ja tervislik.

Hea on teada, et:
• sidrunimahlaga pritsides ei muutu pirnid, õunad, banaanid jmt tumedaks;
• puuviljakanapee on suurepärane serveering lastepidudel — magus ja kasulik;
• proovige ka teiste puuviljadega ikka vastavalt sellele, mida mitte üksnes kaubandus, vaid ka aed ja mets parasjagu pakuvad.