Jäätise baasretsept ilma jäätisemasinata valmistamiseks

  • 4 dl vahukoort
  • 1 purk magustatud kondenspiima
  • meelepäraseid lisandeid (marjad, puuviljad, moos, šokolaaditükid)

Vahusta vahukoor pehmeks vahuks ja sega kondenspiimaga läbi. Pane kuueks tunniks sügavkülma, kreemise konsistentsi saamiseks võib segu külmumise jooksul mõned korrad segamas käia.

Jäätise baasretsept jäätisemasinas valmistamiseks

  • 10 dl vahukoort või piima või nende segu
  • 5 munakollast
  • 1,5 dl suhkrut

Kuumuta piim koos koorega, samal ajal vahusta teises nõus munad ja suhkur. Kui piim on kuum, nirista see ettevaatlikult munasegu hulka, jätkates samal ajal hoolega segamist. Kalla segu potti ning kuumuta seda madalal kuumusel pidevalt segades paksenemiseni. Jälgi, et segu ei läheks keema. Lase sel jahtuda toatemperatuurini. Kalla segu jäätisemasinasse. Jäätist saab valmistada ka ilma masinata, sel juhul tuleks seda külmumise ajal paar korda segada.

Lisada võib meelepäraseid maitseaineid. Iga jäätisetegija leiab oma masinale ja maitsemeelele täpselt sobiva koosluse.

Vegan banaanijäätis

Kõige lihtsama vegan jäätise saab aga vaid ühest komponendist… banaanidest! Selleks tuleb küpsed, plekkideta banaanid koorida, lõigata väiksemateks tükkideks ja panna sügavkülma. Banaane võib sügavkülma varuda juba siis, kui on näha, et kodused varud kipuvad “käest ära minema.” Sügavkülmutatud banaaanidel tuleks natuke seista lasta ning seejärel püreestada. Valmis!

Banaanidele võib lisada ükskõik milliseid külmutatud marju või puuvilju, suurepäraselt sobib selleks passion. Kui aga eksootilisemaid puuvilju käepärast pole, sobivad maitse andmiseks ka kuivatatud puuviljadest valmistatud pulbrid. Bio4You poest saate osta sel kujul passionit, papaiat, ananassi ja mangot.

PASSION

Passioni hapukas maitse sobib suurepäraselt tasakaalustama magusat jäätist. Lisaks maitsenüansile sisaldab see A, C, E, B6 ja K vitamiine, kaltsiumit, rauda, magneesiumi, tsinki, fosforit ja seleeni. Passionit on teadusuuringutes kõrvutatud mitmete rahustitega ning leitud, et sellel on samalaadne toime ilma kõrvalmõjudeta.

PAPAIA

Papaia on suurepärane C-vitamiini allikas. Maitselt melonit meenutav puuvili sisaldab 224% inimese päevasest C-vitamiini vajadusest. Lisaks leidub papaias A-vitamiini, mitmeid B-grupi vitamiine, beetakaroteeni ja luteiini. Põlisrahvad on seda kasutanud seesmiste ja välimiste haavade parandamiseks, ka leitakse, et papaiast võib olla abi peamiselt stressist tingitud kõhuhädade puhul (kõhukinnisus, kõrvetised, maohaavad, ärritunud soole sündroom). Nii et lisa jäätisele mõned lusikatäied papaiapulbrit ning tee oma kõhule pai.

ANANASS

Erinevalt papaiast ja passionist on ananassi maitse kõigile tuntav. Viimasel ajal on jõutud järeldusele, et ananassis sisalduv ensüüm bromeliin lõhustab valke ja soodustab seedimist, seega on see vili muutunud populaarseks kaalulangetajate seas. Ei ole kindel, kui palju bromeliini sisaldub ananassipulbris, ent mõnusa troopilise nüansi annab see jäätisele küll.

APELSINI ÕIEVESI

Tõeliselt eksootilise ja idamaise maitsenüansi saab jäätisele anda aga apelsini õieveega. See aromaatne vedelik saadakse mõruapelsini õite destilleerimisel. Apelsiniõievett võib kasutada kosmeetikas, kuna see on nahka värskendava, toniseeriva ja taastava toimega. Toidule annab see aga meeldiva orientaalse varjundi. Võite lisada supilusikatäie õievett ükskõik millisele jäätisesegule või proovida alljärgnevat retsepti:

  • 700ml piima
  • 125g suhkrut
  • 5 spl tärklist, sobivaim on nooljuure tärklis
  • veidike soola
  • ⅓ tl puhast vanillipulbrit
  • 4 supilusikatäit apelsini õievett

  1. Sega umbes 200 ml külma piima tärklisega. Jälgi, et ei jääks tükke.
  2. Aja ülejäänud piim koos suhkru, soola ja vanilliga paksupõhjalises potis keema. Ära keeda!
  3. Lisa külmas piimas lahustatud tärklis ülejäänud segule. Kuumuta mõni minut.
  4. Klopi saadud segu korralikult läbi, lisa apelsini õievesi ja sega.
    Lase saadud segu jahtuda ja vala see jäätisemasinasse. Jäätist saab
    valmistada ka ilma masinata, sel juhul tuleks seda külmumise ajal paar
    korda segada.


Allikas: Bioblogi