Kui pelmeene jääb üle, võid neid sügavkülmas säilitada. Meie tegime tainast alloleva õpetuse järgi u 2 kg ja hakkliha kulus u 1,5 kg — sellest jätkus kümnele inimesele. Hakkliha kogus sõltub, mis lihast see on ning millised on muud täidise komponendid.

Täidise valmistamine:

Täidist saab valmistada oma soovi kohaselt sea-, veise-, lamba- või seguhakklihast. Mida kauem hakkliha hautada, seda rohkem rasva välja haudub. Üleliigne rasv koori pealt ära.

Nipp: Saumikseriga saab teralisema hakkliha peenemaks.

Täidise valmistamiseks pruunista hakkliha, seejärel lisa hakitud sibul ja küüslauk ning kuumuta läbi. Maitsesta soola, pipra, aga ka tšilli-, küüslaugupipra, tüümiani, sulatatud juustu vm meelepärasega.

Taigna valmistamine:

½ klaasi vett
2 klaasi durum jahu
5 klaasi nisujahu
soola

Sega, seejärel lisa 2 muna ja 2 sl õli.

Sega näppudega muna katki, lisa 3 klaasi leiget vett ja sõtku tainast korralikult.

Kui taigen tuleb näppude küljest lahti, siis on konsistents õige; kui taigen liialt kleepub, lisa veel jahu. Mugavam on teha nii, et vett on esialgu rohkem ja siis järk-järgult jahu lisada. Pelmeenitaigen peaks olema natuke sitkem kui pirukataigen.

Kui tainas on valmis, võiks lasta sellel u 30 min paisuda. Taigen peab kerkima kohas, kus ei ole tuuletõmbust ja ideaalne temperatuur oleks u 37 kraadi. Nõu võiks katta märja rätikuga — tainas tahab niiskust.

Pelmeenide valmistamine:

Jaga taigen silma järgi võrdseteks osadeks. Nii kaua, kui ühte osa rullid, tuleks teised rätikuga katta, et ülejäänud tainas ei kuivaks.













I viis: pelmeenide valmistamisel on palju kasu pelmeenivormist.

Laota lahtirullitud tainas pelmeenivormile, mis on jahuga ülepuistatud (nii ei jää taigen vormi külge kinni). Täidis pane pritskotti.

Nipp: kui täidis on liiga kuum, võid täidisega pritskoti panna külma vette jahtuma.

Seejärel pigista täidist lahtirullitud taigna peale, vormi aukude kohale. Ära unusta väikseid üllatusi! Kui täidis on pandud, rulli lahti teine taignapätsike ning kata täidisega vorm õrnalt taignaga.


Patsuta kergelt ja hakka rullima, esialgu nõrgalt ja seejärel tugevalt. Rullimine lõikab pelmeenid lahti.










Raputa pelmeenid vormi tagurpidi keerates aukudest välja.





II viis: piparkoogivormi kasutades on pelmeenide tegemine pisut aeganõudvam — neid tuleb valmistada nagu väikeseid pirukaid.










Pelmeenide keetmine ja serveerimine:

Pelmeenide keeduvette võib lisada loorberit, pipart, küüslaugupipart, vürtsi, mugulsibulat, kindlasti peaks vesi olema soolane. Head pelmeenid võib ära rikkuda, kui need pannakse keema maitsestamata vette — vesi imab ka pelmeeni enda maitseid välja. Maitseained võiks vette panna marlikotikeses, siis saab need pärast kotikesega koos välja võtta ja süüa ning serveerida on mugavam.

Tõsta pelmeenid maitsestatud keevasse vette, keeda kuni need pinnale tõusevad ja serveeri kohe (ära jäta kauaks vette ligunema). Pelmeenide garneeringuks on hea sulatada võid ning panna sinna värsket tilli jm maitserohelist.

Head nautimist!