Paljud kasvatavad rohelist ka aknalaual, nagu sibulat, peterselli, lehtpeeti jm, millega saab edukalt rikastada toidulauda. Kel pole omast käest võtta, leiab suure valiku rohelisi taimi ka poest. Kõiki neid saab kasutada kevadiste salatite valmistamisel, aga ka suppide valmistamiseks, mis on heaks energiaallikaks ja ka sobilikud organismi puhastamiseks.

Just suppidele tahakski seekord tähelepanu juhtida, sest salatitest on väga palju räägitud ja kirjutatud. Roheline aromaatne supp annab soojust ja reipust, tõstab söögiisu, on kerge seedida.

Kui supi valmistame lihaga või kalaga, saame korraliku kõhutäie ja praadi pole enam vajagi. Suppe võib valmistada ka piimaga või hoopis külma supina keefiri, jogurti või kalja baasil.

Muidugi kuumtöötlemisel hävivad vajalikud ensüümid, väheneb veidi C-vitamiini hulk, mineraalainetega ei juhtu aga midagi (kui toimime tehnoloogiliselt õigesti).

Kuid roheliste köögiviljade kogused on ju suuremad ja nii katame ikkagi vitamiini C vajaduse ja pealegi rohelisi maitsetaimi lisame me supile ju kuum-töötlemata. Parim energiat kiirelt andev supp on nn külmsupp, kus enamik köögivilju on lisatud toorena.

Lisan siia minu koduseid suppe näidiseks, kuid iga perenaine saab hakkama oma fantaasia ja saadaolevate toiduainetega.

Roheline supp põdrakanepi ja nõgesega

1 l puljongit
2 peotäit noori põdrakanepi kasve ja lehti
1 peotäis kõrvenõgeseid
1 spl võid
2 kl kooritud tükeldatud kartulit
½ kl puhastatud tükeldatud porgandit
1 keedumuna
hapukoor
maitseained ja rikkalikult maitserohelist

Põdrakanep ja nõges vala üle keeva veega ja lase tõmmata 1 min, tõsta sõelale nõrguma, tükelda jahtumisel ning hauta kergelt võis. Kuuma puljongisse (lisa ka kupatusvesi) pane keema köögiviljad ja lisa vahetult enne valmimist hautatud rohelised metsataimed, maitsesta.

Serveerimisel lisa tükeldatud muna, hapukoor ja maitsetaimed. Soovi korral lisa ka keeduliha või singi/vorsti tükke otse serveerimisel

Selline supp tugevdab organismi kaitsesüsteemi, parandab vereringlust, tugevdab verd, reguleerib mao- ja sooltetegevust ning vähendab vähki haigestumise riski.

Külm keefirisupp

1 l keefiri/jogurtit/petti
2 värsket kurki
3 tomatit
2 keedetud muna
200 g keeduvorsti või -liha
2 spl hakitud tilli
3 spl hakitud kurgirohtu või melissi
hapukoort
suhkrut
soola
8 viilu leiba (täisterajahust)

Vala keefir kaussi ja maitsesta, lisa soovi korral ka hapukoort. Kurgid, tomatid, keedetud munad, liha lõika väikesteks tükkideks ja sega koos hakitud maitserohelisega keefiri hulka.
Söö röstitud leivakuubikutega, mis riputa alles serveerimisel taldrikule.
Supp sobib seedimise korrastamiseks, söögiisu tõstmiseks ja organismi turgutamiseks.