Pikemaks säilitamiseks need sügavkülmutatakse eelnevalt soolases vees kupatatult. Aedube võib ka hapendada, kusjuures säilivad vitamiinid ja teised bioaktiivsed ühendid, paraneb toitainete omastatavus. Hapendatud aedoad on maitsev lisand kartulitoitudele, eriti ahjukartulitele.

Aedube võib ka soolata, kuid seda tehti rohkem vanal ajal, kui sügavkülmutamiseks puudus võimalus.

Aedubade kasutamiseks toidus ja hoidistamiseks on tohutult võimalusi. Neid on hea kasutada lisandiks liha kõrval, salatites, ühepajatoitudes, suppides, kuid ka iseseisva toiduna. Kaunu võib lasta ka läbi hakklihamasina ja ühendada näiteks hakklihaga pikkpoisi või kotlettide valmistamiseks.

Samas võib neist teha kotlette hoopis ilma lihata, on ääretult maitsvad.

Hoidiseid valmistades lisasin neid ka kurkide ja tomatite marineerimisel (eelnevalt kupatasin). Selline ubade lisamine aitas hästi ökonoomselt purgis olevaid vahemikke täita. Marineeritud oakaunu saab kasutada salatites ja liharoogade lisandinajuures.

Uudsena proovisin neid kasutada segasalatites ilma äädikata. Kui valmistad äädikahoidiseid, siis kasuta ikka tervislikku õunaäädikat, ubadele sobib hästi.

Aedoa-singisalat

200 g keedetud oakaunu
200 g minitomateid
200 g suitsusinki
porrut
värsket basiilikut
jääsalati lehti

Pestud salatilehed tükelda ribadeks ja pane serveerimisvaagnale. Neile aseta oad (võid tükeldada pikemad), poolitatud minitomatid, ribastatud sink ning hakitud porrulauk. Vala peale meelepärane õlikaste (majoneesikaste) ja kaunista röstitud saiakuubikute ja basiilikulehtedega. Samamoodi võid valmistada tomatite asemel paprikakauntega ja singile lisaks võid kasutada sel juhul veel ribastatud juustu.

Aedoa-kabatšokisupp

2 kl kupatatud tükeldatud aedoakaunu
2 kl suvikõrvitsatükke
2 kl kartulikuubikuid
1 sibul
1 porgand (tomat)
rasvainet
maitseaineid ja –taimi
vett

Kuumuta rasvaines hakitud sibul ja kuubikuteks tükeldatud porgand. Ühenda kõik toiduained ja keeda veega pehmenemiseni, kusjuures kasuta ära aedoa kaunte kupatusvesi. Maitsesta ja serveerimisel lisa meelepäraseid maitsetaimi. Soovi korral võid supi valmimise lõpupoole lisada ka kooritud tomati (tee ristlõige tipmisse ossa ja hoia minut keevas vees, nahk eraldub kergelt) tükikesi.

Aedoahautis sibulate ja seentega

600 g värskeid aedube
4 kartulit
3 sibulat või porrut (võib mõlemaid)
1 kl tükeldatud kupatatud värskeid seeni
3 tomatit
2 spl rasvainet
soola
pipart
maitserohelist
hapukoort

Aedoakaunad pane soolasesse vette keema 15 minutiks. Sibulad/porru lõika ratasteks ja hauta koos seentega rasvaines valmis. Tükeldatud kooritud tomatid lisa hautisele lõpupoole.

Eraldi keeda veidi ubade kupatusvett kasutades tükeldatud kartulid ja lisa lõpuks poolitatud oakaunad, sibula-seene-tomati hautis, maitsesta. Keeda veel 10-15 min kuni kartuli valmimiseni ja serveeri rikkaliku maitserohelise ja hapukoorega.

Selle toidu juures võid ära kasutada eelmisest aastast jäänud soolaseened, neid eelnevalt leotades.

Aedoaomlett

1 suur peotäis keedetud aedube
4 muna
2 spl piima
rasvainet
pipart
soola
maitserohelist

Pane rasvainega pannile praadima soolases vees keedetud ja nõrutatud oakaunad. Nende pruunistumisel (keera ka teine külg) vala peale maitsestatud omletisegu.

Pliidil valmistades pane peale kaas ja prae aeglasel tulel, kuni muna hüübib. Keera omlett ümber sektoriteks tükeldatult ja lase ainult minuti teiselt poolt hüübida. Serveeri rikkaliku maitserohelisega.

Aedoa segahoidis

3 kl keedetud tükeldatud aedube
2 keskmist porgandit
3 tomatit
2-3 sibulat
1 küüslauk (4 küünt)
0,5 kl hakitud käharpeterselli
musta pipart
paprikapulbrit
soola
1 spl suhkrut
õli

Hauta õlis ribadeks tükeldatud porgandid ja sibulad. Lisa juurde veidi aedoa keeduvett ja hauta peaaegu pehmeks.

Lisa juurde kooritud tükeldatud tomatid, käharpeterselli tupsud ja poolvalminud keedetud aedoakaunad (soolases vees keedetud), maitsesta. Vajadusel lisa veel juurde ubade keeduvett ja keeda koos 10 min ning pane segu purkidesse koos hakitud küüslauguga.

Kuumuta kaantega suletud purke (tagurpidi asetatult) 75 kraadi juures praeahjus 30-45 min.

Hapendatud aedoad

1 kg kaunu
2 spl soola
1 l keedetud jahutatud vett
maitseks: mustsõstralehti
tillivarsi
peterselli- või sellerilehti
aedpiprarohtu
iisopit
mädarõigast
melissi
estragoni

Kaunad kuumutatakse keemiseni ja alles seejärel pannakse purki vaheldumisi soola ja maitseainetega, valatakse peale toatemperatuurile jahutatud keedetud vesi. Peale vajutis nagu kurgi hapendamisel.

Kuna kauntes pole eriti suhkrut, siis võib hapnemiseks veidi lisada, sest piimhappeline käärimine on muidu üsna nõrk. Hapnemine kestab ikka mitu nädalat. Pikemaaegseks säilitamiseks tõstetakse oad ümber väiksematesse purkidesse, eemaldades ka lehed, ja seejärel kuumutatakse purke 80 kraadi juures 15 min, suletakse õhukindlalt.

Hapendatud tooted on eriti vajalikud vanemaealistele seedimise parandamiseks ja korrashoiuks.