Toiduäpardus: kallim sai sünnipäevatordi asemel vedela jogurti
Oli tulemas minu elukaaslase sünnipäev ja valmistusin tegema torte nii koju, tööle kui ka sünnipäevapeole. Tundsin sellest rõõmu, sest küpsetada mulle meeldib ja tordid on minu erilised lemmikud. Kuid sellel korral ei läinud kõik nii kui oleks pidanud.
Sünnipäevale eelneval õhtul hakkasin siis tegema kooki elukaaslase töö juurde. Peale pikka kaalumist pidi tulema jogurtitort ja kuna sööjaid palju, siis selline suurem, ikka mitmest liitrist jogurtist. Hankisin endale veel suurema vormi, millega kook tarduma panna. Biskviit koogi põhjaks valmis küpsetatud, asusin jogurti tarretise kallale. Kuna ma enamikel kordadel tordi valmistamiseks želatiini ei kasuta, lugesin hoolega paki pealt, kui palju želatiini liitri vedeliku kohta lisada, et ikka korralikult tarduks. Pakikestel, mida mina kasutasin, oli märgitud, et tugeva tarretise korral lisada 40g želatiini ühe liitri kohta, komplektis oli kaks pakikest ühel peal kirjas 20g. Kuna tahtsin tardumises kindel olla, panin iga jogurti liitri kohta 40g ehk siis kaks pakikest. Puuviljakate ka peale laotud, läks kook külma tarduma.
Järgmisel hommikul panin kella varakult äratama, et veel enne elukaaslase ärkamist sünnipäeva hommikusöök valmistada ja ka kook vormist välja võtta ja tordikarpi panna. Asusin koogi kallale ja siis see juhtus. Nii kui olin jõudnud vormi tordi ümbert ära võtta, vajus kõik see viis liitrit jogurtit laiali ja kesest köögilauda oli suur hunnik jogurtilöga. Nutt oli kurgus, torte tehtud rohkem kui mõni ja nii aiataha pole ükski läinud. Ei olnud sünnipäeva hommikusööki ega torti mida töökaaslastele pakkuda.
Hiljem asja sõbrannaga arutades jõudsime kurja juureni — želatiin, mida kasutasin, on nimelt kahes väikeses pakikeses, millel ühel on peal kirjas 10g ja teisel 20g, ehk siis kaks pakikest kokku on 20g. Nii ma siis enesele teadmatagi paningi heas usus poole väiksema koguse želatiini ja tugeva tarretise asemel oli üpris nõrk.
Edaspidi on ka kõik tarretisekoogid hästi õnnestunud.