Supid

Ilma tomatita ei valmi tõelist borši ega hartšood. Maitsvad on ka spetsiaalsed tomatisupid, mille juurde pakutav pitsa või seenepirukas on kohustuslikus korras dekoreeritud erkpunaste tomativiiludega.

Munaga

Esimeste tomatite ilmumisega muutub tavaliselt ka omleti väljanägemine. Tomatilõikudele lisada soola ja pipart ning praadida õlis mõlemalt poolt. Lisada munad (kui võimalik, siis terve kollasega), raputada peale maitserohelist ning serveerida kohe, kuni pole veel jõudnud jahtuda. Üksnes pealevaatamisest läheb suu vesiseks! Võimalikud on ka variandid — omleti sisse võib lisada vorsti, sinki või rasvakõrneid, peale puistata riivjuustu — maitseb ülihästi, sest tomatid annavad roale oma kordumatu hõrgu maitse.

Praetult

Võib ka ilma munadeta läbi ajada. Tomativiiludele raputada peale soola ja pipart, paneerida kuivikupurus ning praadida õlis. Lauale anda majoneesi, hapukoore või koore ja värske maitserohelisega.

Assortii

Praetud tomatilõigud asetada kõrge äärega vormi vaheldumisi tsukiinilõikude ja õhukeste värske kartuli viiludega ning valada üle valge kastmega (jahu, koorevõi, piim), peale raputada riivjuustu ning brõnsatükke, lisada piimaga lahtiklopitud muna. Küpsetada praeahjus ning peale puistata hakitud rohelist peterselli.

Täidetud tomatid

Veidi rohkem aega nõuab täidetud tomatite valmistamine, selle eest saab aga lähedasi rõõmustada tõelise delikatessiga. Ettevalmistus on lihtne. Tuleb võtta valminud, kuid mitte ülevalminud tomatid, pesta ning teha sisselõige vilja varrepoolsesse otsa. Teelusikaga eemaldada ettevaatlikult viljaliha ning selle asemele panna täidis. Küpsetada praeahjus, raputada peale maitserohelist.

Mis puudutab täidist, siis siin võib anda fantaasiale vaba voli. Eraldi võib keeta riisi, nisu, tatart, seeni, kartulit, porgandit. Sibul koos porgandiga praadida õlis, maitsestada eelnevalt eemaldatud viljalihaga ning segada sõmera pudruga, purustatud kartuli või hakitud seentega. Täidetud tomatid asetada vormi, raputada peale kuivikupuru ning küpsetada pehmenemiseni.

Lihaga

Tahaks veidi toekamat toitu? Siis võib teha lihatäidise. Hakkliha maitsestada soola ja pipraga ning praadida. Lisada eraldi passeeritud porgand ja seller. Sinna juurde veidi konservherneid, maitsestada tomati viljalihaga, segu hautada 15-20 minutit. Täidetud tomatid seada ühe kihina laia potti, kallata juurde vett, lisada õli ning hautada kaane all veel veerand tundi. Lõpus lisada hapukoor.

10-15 tomati kohta võtta 0,5 kg hakkliha, porgand ja mugulsibul. Rohelist hernest, vett ja hapukoort läheb igaüht vaja klaasitäis.

Külm suupiste

Ei taha jännata praeahjuga? Võib hakkama saada ka ilma selleta. Ettevalmistatud tomatid võib täita hakitud singi või konservseentega, millele lisatud sibul või värsketest kurkidest lõigatud pallikestega. Sel moel täidetud tomatid seada taldrikule salatilehtedele, kaunistada herneste ja maitserohelisega.

Salat

Võib lõputult rääkida salatitest, mille koostisse tomat kuulub. See sobib kokku teiste köögiviljadega, lihaga, mereandidega — andes kõigele õrna ja mõõdukalt terava maitse ning rõõmustades silma oma värvikusega.

Salat peab olema mitte üksnes maitsev, vaid ka ilus! Erinevalt kuumadest roogadest või jahutoitudest ei ole siin tarvis järgida retsepte ega tehnoloogiat — täielik vabadus fantaasialennuks. Mis värsketest köögiviljadest käeulatuses on, selle võib ka salatisse panna. Sibul ja küüslauk lisavad pikantsust, salatikaste või majonees — mahlakust, hakitud maitseroheline kaunistab roa. Valmistamise lihtsus on veel üks suviste tomatisalatite väärtus.

Korralikult lõigatud tomatilõigud, vaheldumisi kurgiratastega, juurde sibularõngad, maitseks kaste — ja ongi valmis! Peale võib puistata peeneks hakitud kapsast või peenestatud sellerilehti või konservmaisi või hernekaunu.

Marinaadis

Mis võib olla maitsvam väikestest tomatitest, mis on konserveeritud küüslaugu, tilli ja pipraga aromaatses marinaadis! Isegi steriliseerida pole vajadust. Võtta väikesed, äsjavalminud tomatid. Eemaldada varred, pesta külma veega. Ettevalmistatud ning hoolikalt kuumutatud purkide põhja panna 1/3 pestud maitsetaimedest, nende peale, kuni poole purgini, asetada tihedalt üksteise vastu tomatid, seejärel veel kolmandik maitsetaimi, jälle tomatid kuni purk täis saab, kõige peale ülejäänud maitsetaimed. Selliselt täidetud purkidesse kallata filtreeritud ja jahutatud soolalahus (1 liitri vee kohta — 50-60 g soola). Purgid sulgeda keedetud kaantega ning säilitada jahedas kohas.

3-liitrise purgi kohta võtta: 1,5 kg värskeid tomateid, 50 g tilli, 15 puhastatud küüslaugu küünt, punane kaunpipar ja magus roheline pipar, musta sõstra, selleri- ja petersellilehti ning loorberileht.

Kaste

Kaukaasia ja kesk-aasia köögid kasutavad laialdaselt tomati-küüslaugu kastet. Selleks lõigatakse tomatid (1 kg) neljaks, asetatakse ööpäevaks emailnõusse, seejärel valatakse kogunenud mahl ära (seda saab kasutada suppide valmistamiseks). Viljaliha lastakse nõrgal tulel keema tõusta, nahk ja seemned eemaldatakse ning keedetakse segades, kuni segu paksenemiseni. Lisatakse peenestatud küüslauk (terve), 2 teelusikatäit punast jahvatatud pipart ja 2 teelusikatäit koriandrit, 3 teelusikatäit sunelit (gruusia maitseainete segu), soola. Hautatakse nõrgal tulel veel 3-4 minutit.

Dessert

Esimesed tomatid on väga mahlased ning neist on kerge mahla saada. Sellest võib valmistada maitsvaid dessertjooke. Janu kustutab ning annab jõudu vitamiinirikas tomati-keefirikokteil. Jahutatud keefiri või hapupiima sisse puistata hakitud petersellilehti ja tilli ning, kiiresti segades, valada peene joana sekka tomatimahl. Sool ja suhkur lisada maitse järgi, keefirit ja mahla võetakse võrdsetes kogustes.