Tuunikala ostmisel tasub etiketilt hoolega uurida sisuseletust ehk seda, kas kala on karbis tükkidena või peenestatult ehk ühtlase massina. Etiketil olev pilt võib küll näidata tükke, kuid pahatihti on see osutunud vaid ilupildiks, mis ei lähe karbi sisuga sugugi kokku. Seepärast tasub kogemuse puudumisel salati jaoks tükilist hoidist vajades panna ostukorvi igaks juhuks mitme tootja konserve.

Munarull tuunikalaga

Tainas:
6 muna
5 dl piima
1 dl jahu

Täidis:
1 dl hakitud tilli
1 dl hakitud murulauku või suvisibulat
2 karpi tuunikala
2 dl hapukoort
soola
sidrunipipart

Pinnale:
riivjuustu

Kata ahjuplaadi põhi ja servad küpsetuspaberiga, määri see õliga. Sega muna, piim ja jahu vedelaks tainaks. Kalla see ahjuplaadile ja küpseta 175° juures 25–30 minutit, kuni tainas on hüübinud ning pealispind pruunistunud.

Võta plaat ahjust, lase mõni minut jahtuda, kata siis kook teise paberiga ja keera ringi, nii jääb pruunistunud pool väljapoole. Peenesta maitseroheline, murenda nõrutatud kala kahvliga. Sega kõik täidise ained kokku, määri veidi jahtunud munaplaadile ja keera see rulliks. Alusta laiemast servast, muidu tuleb rull liiga jäme.

Kuuma lõunaroa saamiseks tõsta rull aluspaberi abil uuesti ahjuplaadile, liitekoht allpool, riputa üle riivjuustuga ja kuumuta 250° juures, kuni juust sulab. Munarull on ka vaimustav pidusuupiste, mille saab juba aegsasti valmis teha ja paberisse pakitult külmas hoida.

Kalatarretis

4 karpi tuunikalakonservi vesihoidisena
1 pott värsket tilli
6 tl želatiini
1 dl vett
0,5 tl soola
1 tl sidrunipipart
näputäis Cayenne’i pipart
2 dl maitsestamata jogurtit
2,25 dl vahustuvat kooreasendajat

Kaste:
2 dl maitsestamata jogurtit
1 dl võileivamajoneesi
1 sl sidrunimahla
sidrunipipart
maitse järgi soola
1 tl suhkrut

Paisuta želatiin vees, sulata kuumas veevannis ja sega veidi jahtunult omavahel segatud muude ainete juurde. Et tarretumine ei algaks juba segamisnõus, olgu nõrutatud ja kahvliga peenestatud kalakonserv ja jogurt toaleiged. Ka vahustuv kooreasendaja võib olla toaleige; võiks muutumist pole selle toiduainega vaja karta. Kalla segu ühte suurde ja mitmesse portsjonivormi ning lase külmas 4 tundi või järgmise päevani tarretuda. Kastmeks sega kõik ained kokku. Serveeri kuumade keedetud kartulitega.

Kartuli-tuunikalasalat

4 keedetud kartulit
2 keedetud muna
2 tomatit
1 karp tuunikala õlis
1väike purk kivideta musti oliive

Kaste:
4 sl õli
2 sl sidrunimahla või
1 sl veiniäädikat
0,25 tl soola
raasuke suhkrut
purustatud musta pipart

Lahusta suhkur ja sool sidrunimahlas, klopi ülejäänud kastmeainetega kokku. Lõika kartulid neljaks, tomatid ja munad kaheksaks sektoriks. Nõruta kalakonserv ja oliivid. Tõsta salat vaagnale või jaga soovi korral otsekohe neljale taldrikule. Aseta neile ringikujuliselt vaheldumisi kartuli-, tomati- ja munasektoreid. Tõsta keskele tükeldatud kala ning aseta siia-sinna oliive. Nirista kaste salatiportsjonite peale.

Riisi-tuunikalasalat

6 dl keedetud riisi
1 purk tuunikala õlis
1 kollane paprika
1 porru
1 väike purk rohelisi paprikatäidisega oliive

Vinegrettkaste:
0,5 dl valget veiniäädikat
1 dl õli
3 peenestatud küüslauguküünt
0,5 tl soola

Kaunistuseks:
1 karp kollaseid või punaseid kirsstomateid või
2–3 tomatit
käharpeterselli

Raputa kastme ained kaanega purgis läbi; tugevama kalamaitse saavutamiseks võib kastmes ära kasutada ka konserviõli. Pudenda kala tükikesteks, lõika porru õhukesteks viiludeks. Tükelda oliivid ja paprika. Sega salatiained esiti omavahel ja seejärel kastmega. Kata toidukilega ja lase külmkapis mõni tund maitsestuda. Kalla kuhjana vaagnale, kaunista kas tervete kirsstomatite või õhukeste tomatisektorite ja petersellioksakestega.

Tuunikalakaste makaronide kõrvale

1 purk tuunikala õlis (tükkidena)
2 dl 10% hapukoort
1 keskmine sibul
3 küüslauguküünt
3 sl seemneteta tomatipüreed
2 tl kuivatatud punet
0,5 tl purustatud musta pipart
soola

Lõika sibul ja küüslauk peeneks, kuumuta kala pealt nõrutatud õlis läbipaistvaks. Lisa tomatipüree, pudendatud kala ja hapukoor, maitsesta. Pane makaronid keema ning lase kastet kaane all kuni makaronide valmimiseni vaikselt haududa.